Trending

Wall Street Journal: Δυνητικά ριψοκίνδυνη κίνηση το βέτο της Ελλάδας σε απόφαση ΗΠΑ-ΕΕ

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρεται στην απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ να υποβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ιρανική τράπεζα Bank Saderat.

Η απόφαση για την Bank Saderat, εν μέρει κρατική τράπεζα η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο του Ιράν και κατηγορείται από τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, ήρθε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να ξαναχτίσει στενές οικονομικές σχέσεις με το Ιράν μετά τη συμφωνία της Τεχεράνης τον Ιούλιο του 2015 να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αναφέρει η WSJ.

Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι "η κίνηση αυτή είναι δυνητικά ριψοκίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου προειδοποίησε τον προηγούμενο χρόνο ότι εταιρείες που συνεργάζονται με την Saderat ενδεχομένως να αποκλειστούν από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Saderat ως χρηματοδότη τρομοκρατικών οργανώσεων για φερόμενες ενέργειες διοχέτευσης χρημάτων σε οργανώσεις όπως η Hezbollah, η Hamas και άλλες ομάδες που η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικές. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει αρνηθεί οιασδήποτε ανάμιξη της Bank Saderat και άλλων οργανισμών σε χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, αναφέρει το Capital.

Η Bank Saderat δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα της WSJ για κάποια δήλωση. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη