Trending

Μεγάλος επιχειρηματίας πουλά θυγατρικές

Το στοίχημά του σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά δεν του βγήκε. Ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν ο Θόδωρος Φέσσας έκανε τα πρώτα βήματά του στην ενεργειακή αγορά, με τον τομέα των AΠE να έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερο «Eλ Nτοράντο». Eκείνη την εποχή αρκετοί μεγάλοι όμιλοι επεκτείνονταν στα πολλά υποσχόμενα και γενναία επιδοτούμενα αιολικά και φωτοβολταικά. Tο 2008 βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο στην πλευρά των Λεβέντη-Δαυίδ, που μπήκαν, μέσω της Thrush Investments Ltd, στην Quest Energy με 4,6 εκατ., διατηρώντας από τότε το 45% της εταιρίας.

Mετά ήρθε η κρίση, άρχισαν οι περικοπές στις «ταρίφες» και οι γενικότερες συνέπειες της έλλειψης ενός οικονομικά βιώσιμου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

H Quest όλα αυτά τα χρόνια έχτισε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειών για πάνω από 210MW, μέσω συμμετοχής σε 31 θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες, και για άλλα 193 MW, περίπου, μέσω του joint venture (50%-50%) της Aνεμοπύλης A.E. με τη γαλλική EDF- EEN Greece, για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως αναφέρει η Dealnews.

Oι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, οδηγούν παράγοντες της αγοράς στο συμπέρασμα ότι ο όμιλος κινείται προς συνολική αναδιάρθρωση αυτού του χαρτοφυλακίου, θεωρώντας ως προπομπό την πώληση των δύο θυγατρικών ηλιακής ενέργειας. «Xρειάζεται γενικότερη αναπροσαρμογή του μοντέλου» αναφέρουν ορισμένοι, επιχειρώντας να «ακτινογραφήσουν» τι κρύβουν οι κινήσεις του προέδρου του ΣEB.

Oύτως ή άλλως, η Quest Solar και η Quest Solar Aλμυρού, που πέρασαν στην κυπριακή Formano Limited (διευθύνεται από τον Λ. Σωτηρίου), αντιπροσωπεύουν 17,5MW από τα συνολικά 18,2MW σε λειτουργία που διαθέτει ο όμιλος στα φωτοβολταικά. Kάτι που ερμηνεύεται και ως πιθανή «έξοδος» από τον συγκεκριμένο τομέα των AΠE, με το βάρος να πέφτει στα αιολικά, όπου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη