Trending

Επικίνδυνη κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Δηλώσεις μετεωρολόγων

Με έκτακτη ανακοίνωσή της για επιδείνωση του καιρού και θυελλώδεις ανέμους η ΕΜΥ αναφέρει ότι:

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ 
ΠΕΜΠΤΗΣ ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ 
(ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ), ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ 
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ, ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 
ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ. 

Αναλυτικά:
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης:
1. μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στέρεας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.

2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.
2. από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.

γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια, η όποια θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο, ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη , οι όποιοι την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σάββατου βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλιάνος αναφέρει:

ΔΡΙΜΥ ΕΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΨΥΧΟΣ - ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Εδώ και πολλές ημέρες σας ενημερώνω καθημερινά για το επικίνδυνο -για τις ευπαθείς ομάδες, τους αστέγους και τους οικονομικά αδύναμους- ψύχος που θα εισέλθει στη χώρα μας από την Πέμπτη το βράδυ και πρώτα από τα βόρεια. Μάλιστα επέμεινα στο γεγονός ότι σημασία δεν έχει τόσο, πόσο και που θα χιονίσει, αυτό είναι άλλωστε κάτι που θα ευχαριστήσει πολλούς. Σημασία έχει ότι θα σημειωθούν πολικές θερμοκρασίες σε επίπεδα που δεν έχουμε συνηθίσει. Γι'αυτό και καλό είναι να είστε όλοι ενήμεροι για αυτή την βίαιη είσοδο του ψύχους η οποία θα απασχολήσει σχεδόν όλη τη χώρα.

ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ όμως θα χαρακτήριζα τη διαδικασία της κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού, μιας και θα είναι αυτό το βασικό αίτιο για τις περιοχές χιονοπτώσεων ανά την Ελλάδα. Και επειδή πρόκειται να λάβει χώρα ένας σχεδόν πανελλαδικός χιονιάς, πρέπει να καταστεί σαφές ότι λόγω του ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει στο απόλυτο η κίνηση του χαμηλού, υπάρχουν ερωτηματικά για την ένταση ή και την έκταση των χιονοπτώσεων σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Όπως και να χει όμως, από το βράδυ της Πέμπτης έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής θα χιονίσει σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας (από την δυτική Μακεδονία έως τη Θράκη), φαινόμενα που ειδικά στα ανατολικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Μακεδονία θα έχουν την τάση να επιμείνουν σε τοπικό επίπεδο και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, έστω και εξασθενημένα.

Από τη νύχτα της Παρασκευής και μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου φαίνεται ότι θα επηρεαστεί από τις χιονοπτώσεις κυρίως η κεντρική και η νότια ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, πιθανώς και τμήματα των Επτανήσων. Άρα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Εύβοιας, των Σποράδων και νοτιότερα μέχρι και την Πελοπόννησο, οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται θα είναι ασθενείς έως και μέτριας έντασης. Σε μεγάλο τμήμα της Αττικής αλλά και της Εύβοιας φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα είναι τοπικά πιο πυκνές.

Από την Κυριακή και στη συνέχεια θα επικρατήσει καθαρά καιρός «βορείου ρεύματος», που σημαίνει ότι οι περιοχές που θα χιονίζει κατά διαστήματα θα είναι κατά βάση η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια και οι Σποράδες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου. Αρκεί να σας πω δε ότι στην Κρήτη, από την Κυριακή το ξημέρωμα και στη συνέχεια, περιμένουμε χιονοπτώσεις πιθανότατα ακόμη και σε ΠΕΔΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Στην Αττική θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις από το ξημέρωμα του Σαββάτου και πρώτα από τα βόρεια προάστια και μέχρι το βράδυ θα έχουν επεκταθεί σχεδόν σε όλο το νομό, ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια (και δριμύ ψύχος) αλλά είναι υπαρκτή η πιθανότητα (άνω του 40%) να πυκνώνουν απότομα κατά διαστήματα οι νεφώσεις και να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος του νομού ακόμη και στα πεδινά. Η θερμοκρασία σε όλο το νομό θα κυμανθεί σε επίπεδα που σπανίως καταγράφονται, και για του λόγου του αληθές ο υδράργυρος στα βόρεια προάστια από την Κυριακή και μετά ίσως κατρακυλήσει ακόμη και κάτω από τους -5 με -6 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, θα χιονίσει για λίγη ώρα. Αν είναι πυκνές ή ασθενείς χιονοπτώσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Πολύ γρήγορα όμως ο καιρός θα "σπάσει", θα παρουσιάσει δηλαδή μεγάλα ανοίγματα ο ουρανός και έτσι διαφαίνεται μια σοβαρή πιθανότητα η Θεσσαλονίκη να ΕΧΑΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΧΙΟΝΙΑ. Βέβαια αργά το βράδυ της Παρασκευής και προς το ξημέρωμα το Σαββάτου ίσως χιονίσει πάλι για λίγη ώρα (μειωμένη πιθανότητα). Το κρύο όμως θα είναι πολύ έντονο και στην Θεσσαλονίκη αφού από το Σάββατο και μετά θα καταγράφονται ελάχιστες θερμοκρασίες της τάξεως των -7 και -8 βαθμών κελσίου.

Πάντως ένα μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να "χάνει" την ευκαιρία να δεχτεί αυτές τις σφοδρές χιονοπτώσεις λόγω της προς το παρόν αδυναμίας να βρεθεί στην "ευνοϊκή θέση" το χαμηλό βαρομετρικό. Βέβαια τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν με αποτέλεσμα να επανέλθω πάλι πολύ σύντομα για να σας ενημερώσω.

Τέλος, στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν σίγουρες οι θερμοκρασίες των -18 με -20 βαθμών κελσίου (-12 με -13 βαθμούς ακόμη και στα ορεινά της Πελοποννήσου) κάτι για το οποίο σας έχω ενημερώσει αρκετές ημέρες ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σας."
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη