Trending

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - έρχεται ο νέος φόρος περιουσίας

Σε ένα χρόνο (2018) θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και πριν προλάβει να χαρεί κανείς το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι σκοπεύει να τον αντικαταστήσει από το νέο φόρο περιουσίας  με τον ίδιο εισπρακτικό στόχο, δηλαδή τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο νέο φόρο που έρχεται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται εκτός της ακίνητης περιουσίας και η κινητή και θα φορολογείται συνολικά με προοδευτική κλίμακα.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει εισπρακτικές επιπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και έτσι η κυβέρνηση αναζητά όπως φαίνεται τη λύση στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών.

Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται:

  1. Κατοικίες
  2. Κτίρια επαγγελματικής στέγης
  3. Αποθήκες
  4. Οικόπεδα
  5. Αγροί
  6. Λοιπές εδαφικές εκτάσεις
  7. Αυτοκίνητα
  8. Μοτοσικλέτες
  9. Σκάφη αναψυχής
  10. Αεροπλάνα, ελικόπτερα
  11. Κινητά αντικείμενα αξίας
  12. Συμμετοχές σε επιχειρήσεις

ακόμη και ο εξοπλισμός του σπιτιού. Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς για τα υπόλοιπα. Θα εξαιρεθούν οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

Απ” την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος για μια δικαιότερη αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Δεν θα υπάρχει φόρος μόνο επί των ακινήτων, αλλά προοδευτική φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας, κινητής κι ακίνητης, κι έτσι η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους έχοντες. 


Την εφαρμογή του φόρου θα βοηθήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα εφαρμοστεί σύντομα. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη