Trending

Ανησυχούν οι Ελληνικές τράπεζες: Αυξήθηκε ο δανεισμός από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA αυξήθηκε στα 43,1 δισ. ευρώ, από 42,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, Δηλαδή αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μειώθηκε ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα 18,7 δισ. ευρώ, από 20,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Συνακόλουθα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA μειώθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, από 63 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, η αύξηση, έστω και οριακή του ELA δεν είναι καθόλου καλό σημάδι και «πάγωσε» τους τραπεζίτες. Αλλωστε τον τελευταίο καιρό, τόσο οι επικεφαλής των τραπεζών όσο και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, χτυπούσαν καμπανάκια σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Οπως τονίζεται από παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η σημαντική μείωση καταθέσεων, τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο και η αύξηση στα κόκκινα δάνεια, εκτιμάται πάνω από 1,6 δισ. ευρώ σε 60 ημέρες, δείχνει ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα όσο δεν κλείνουν τα μέτωπα.

Η αβεβαιότητα για την οικονομία, το ανοικτό μέτωπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των κόκκινων δανείων και η ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις, οδηγούν σε νέες πιέσεις το τραπεζικό σύστημα. Το θετικό κλίμα, με τις απανωτές μειώσεις της εξάρτησης από τον ELA έχει αναστραφεί και η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη αν η διαπραγμάτευση κρατήσει επί μακρόν και οι τράπεζες δεχθούν νέα χτυπήματα που θα περιορίσουν τη ρευστότητά τους. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη