Trending

Στα ύψη η κλοπή ρεύματος

Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θέτει σε εφαρμογή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ρεύματος καθώς το φαινόμενο, λόγω της κρίσης και παρά την αύξηση των ελέγχων τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, έναντι 400 το 2006. Δηλαδή σε μια δεκαετία οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 27 φορές, ενώ θεαματική είναι και η αύξηση του όγκου της κλεμμένης ενέργειας: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5 % του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000 – 2010 εξαπλασιάστηκαν και εκτοξεύθηκαν στο 3,2 % το 2016. Με συνολική κατανάλωση για το 2016 ύψους 51.245 γιγαβατωρών, η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί συνεπώς σε 1.640 γιγαβατώρες. Σχηματικά ο όγκος του ρεύματος που χάνεται λόγω κλοπής κάθε χρόνο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του συνόλου των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), πλην Ρόδου και Κρήτης.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς και με τιμή κιλοβατώρας (χωρίς ΦΠΑ) τα 9 λεπτά οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ ενώ κορυφαία πηγή της ΔΕΗ εκτιμά πως κινούνται συνολικά, στα 200-300 εκατ. ευρώ «μέγεθος που αντιστοιχεί στις απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η εξέλιξη των μεγεθών της ρευματοκλοπής περιγράφεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ως «δραματική αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση και απαιτεί περαιτέρω συστηματική δράση».

Στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων αρχών περιλαμβάνεται ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου που εξέδωσε η ΡΑΕ και περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ελέγχους και τον καταλογισμό των ποινών, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση και ειδικού «Εγχειριδίου για τις Ρευματοκλοπές» που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τις αυτοψίες, τον τρόπο με τον οποίο θα εκτιμάται ο όγκος της ενέργειας που έχει κλαπεί, ο προσδιορισμός της χρονικής στιγμής έναρξης της κλοπής με βάση αντικειμενικά ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, κ.α.

Ο Κώδικας Διαχείρισης προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να επιβάλει αναδρομικές χρεώσεις σε βάθος έως και 5 ετών για την ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να πληρωθεί, η οποία θα τιμολογείται με ειδικό προσαυξημένο τιμολόγιο. Σύμφωνα με την πρόταση του Διαχειριστή το πρόστιμο που θα καλείται να πληρώσει όποιος συλλαμβάνεται να κλέβει ενέργεια θα φθάνει μέχρι και στο διπλάσιο του κανονικού τιμολογίου. Επίσης θα υφίσταται διακοπή της ηλεκτροδότησης αν δεν πληρώσει τα οφειλόμενα (η παροχή θα κόβεται και σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ρευματοκλοπή εγκυμονεί κινδύνους ασφαλείας).

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης οι τεχνικές που μετέρχονται οι καταναλωτές που συλλαμβάνονται να κλέβουν ρεύμα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους περιλαμβάνουν τα εξής:

-Επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης, άμεσα ή έμμεσα (π.χ. με ηλεκτρομαγνητικά μέσα), που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.

-Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το Δίκτυο, παρακάμπτοντας την μετρητική διάταξη ή απουσία αυτής, οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.

-Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.

-Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ (π.χ. απενεργοποίηση μετά από αίτημα Προμηθευτή λόγω υπερημερίας, παραβίαση όρων σύμβασης σύνδεσης από πελάτη, μη ανανέωση εργοταξιακής παροχής), με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης.

-Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπησης από τον τελευταίο προμηθευτή (χωρίς νέα δήλωση εκπροσώπησης και δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προμήθειας καθολικής υπηρεσίας), με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή, οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται (παροχές χωρίς χρήστη ή/και προμηθευτή), είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη