Trending

300.000 εντολές διακοπής παροχής ρεύματος σε οφειλέτες

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκαναν τα στελέχη και ο πρόεδρος του Διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου στους βουλευτές της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου αποκαλύφθηκαν σημαντικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά οι προμηθευτές ρεύματος έδωσαν στον ΔΕΔΔΗΕ το 2016, 300.000 εντολές διακοπής παρχοής ρεύματος λόγω οφειλών των πελατών τους.

Οι 150.000 περιπτώσεις εκτελέστηκαν, καθώς οι υπόλοιπες είτε ανακλήθηκαν από τους προμηθευτές λόγω διακανονισμών, είτε ο ΔΕΔΔΗΕ παρεμποδίστηκε, ενώ μέρος αυτών πέτυχε και επανασυνδέθηκε παράνομα, χωρίς να εντοπιστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές ανήλθαν το 2016 στις 10.616, με τον Διαχειριστή να έχει προλάβει να υποβάλει μηνύσεις σε 3.500 παραβάτες. Η διαδικασία συνεχίζεται και για τους υπόλοιπους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τις απώλειες σε ρεύμα στο 3,2% της κατανάλωσης. Σε 500 εκατ. ευρώ εκτιμά το οικονομικό κόστος η ΔΕΗ  δεν το επιβεβαιώνει ο Διαχειριστής. 

Η χθεσινή απάντηση που έδωσε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για την αντιμετώπιση των οφειλετών φέρνει στο φως τόσο τις δυσκολίες στο εγχείρημα των διακοπών όσο και στο μέγεθος του προβλήματος των ρευματοκλοπών:  

«Όλοι οι προμηθευτές διαβίβασαν (σ.σ. το 2016) περίπου 300.000 αποκοπές. Εμείς, το σύνολο των αποκοπών αυτών προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε, άλλες πάμε και κόβουμε το ρεύμα κανονικά, άλλοι με το που μας βλέπουν τρέχουν και πληρώνουν και διακανονίζονται, κάποιοι μπορεί να μη μας αφήσουν και μπορούμε να επανέλθουμε μετά για να το κάνουμε. Σε περιπτώσεις που κόβουμε το ρεύμα και το επανασυνδέουν, γίνονται και επανέλεγχοι και προσπαθούμε με πιο δραστικό τρόπο να κάνουμε την αποκοπή».

Και συνεχίζει ακόμη πιο αποκαλυπτικός: «Δεν μπορούμε να "παίξουμε ξύλο" με τον πελάτη, οπότε θα πρέπει να επανέλθουμε είτε με αστυνομία, η οποία θα μας βοηθήσει σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και εκεί πάλι όλες τις φορές δεν είναι διαθέσιμη, οπότε δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Δηλαδή, υπάρχουν καταυλισμοί, Ρομά, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που κλέβουν από το δίκτυο. Επομένως εκεί οι μεταβάσεις που θα κάνουμε είναι κάποιες φορές με τη βοήθεια της αστυνομίας, γιατί μετά μόνοι μας δεν μπορούμε να επέμβουμε ξανά...» Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη