Trending

H καρδιά των πραγμάτων

Γράφει η Marie L.

Ο συγγραφέας Γκράχαμ Γκριν έγραψε ένα σπουδαίο μυθιστόρημα. O ίδιος θεωρούσε αποτυχία το βιβλίο του ''Η καρδιά των πραγμάτων ''. 

Όμως στη Modern Library στις ΗΠΑ βγήκε 40ο στα καλύτερα μυθιστορήματα. Αποτελεί μέλος της Καθολικής Τριλογίας μαζί με το ''Η δύναμις και η δόξα '' και ΄''Το τέλος της υπόθεσης''. Αυτά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα. ''Η καρδιά των πραγμάτων'' παίχτηκε και στον κινηματογράφο και εκδόθηκε πολλές φορές.

Έγινε κλασσικό μυθιστόρημα και συνεχίζει να διαβάζεται. Ο Γκριν είναι συναρπαστικός αφηγητής. Η δράση του δημιουργήματός του λαμβάνει χώρα στη Δυτική Αφρική στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην αποικία Σιέρα Λεόνε. Εκεί είχε παραμείνει τότε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο ήρωας είναι αστυνομικός, ο Χένρι Σκόμπι και ζει εκεί με τη γυναίκα του Έλεν που είναι νευρασθενική και επιδειξιομανής. Στο περιβάλλον της οι περισσότεροι είναι ξένοι. Υπάρχουν και Σύροι που ασχολούνται με το εμπόριο διαμαντιών.

Το λαθρεμπόριο οργιάζει παράτις προσπάθειες του Σκόμπι. Έχει χάσει την κόρη του. Ηγυναίκα του είναι πολύ πιστή καθολική. Του ανακοινώνει ότι θέλει να μείνει στη Νότιο Αφρική και μετά αυτός να πάει να τη βρει. Ο Σκόμπι δεν έχει  χρήματα για το ταξίδι της. Δανείζεται από ένα λαθρέμπορο.

Ο Σκόμπι μόνος του προσπαθεί  να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αφού η γυναίκα του πηγαίνει στη Νότιο Αφρική. Ερωτεύεται μία άλλη γυναίκα,την Έλεν Ροτ. Τα προβλήματά του γίνονται μεγαλύτερα και περισσότερα. Απελπίζεται  από τη ζωή αντίθετα από τη χριστιανική θρησκεία και σκέφτεται να  δώσει τέλος στη ζωή του. Είναι αγνός και ειλικρινής. Δεν αγαπά τη γυναίκα του αλλά δε θέλει να τη χωρίσει γιατί τους δένει η απώλεια της κόρης του.

Είναι ευαίσθητος νιώθει οίκτο που πηγάζει από μία τεράστια περηφάνεια. Χάνει την ελπίδα του εξαιτίας του εαυτού του και του κόσμου.

Ο Γκριν έχει δομήσει το έργο του με απόλυτη ακρίβεια. Ο κριτικός Όργουελ γράφει ότι οι ήρωες του  παραποιοιούνται και κρίνει τον τρόπο που παρουσιάζεται η σχέση του με τη σύζυγό του.

Η αφήγηση του Γκριν είναι καταπληκτική. Παρουσιάζεται ένας παρασιτικός κόσμος που φαίνεται οικείος στον  αναγνώστη. Είναι μια αφήγηση πολύ πειστική και αποδεικνύει την αξία του συγγραφέα. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη