Trending

Εγκλήματα και φόβος

Γράφει η Em.El.

Η ιστορία του Χάρι Χόλε ενός αστυνομικού ο οποίος σταματά ένα δολοφόνο που πίνει αίμα.

Ο Νέσμπο έγραψε το μυθιστόρημα ''Η δίψα'' που έχει ιδέες και προσπάθειές του όπως και τα προηγούμενα έργα του.  Πούλησε πάνω από 33.000.000 βιβλία. Ο πρωταγωνιστής του είναι ο Χάρι Χόλε, ένας πρώην αλκοολικός αστυνομικός που δρα μόνος του και είναι ιδιόρρυθμος. Ενώ η θέση του είναι να διδάσκει στην Αστυνομική Ακαδημία  εκείνος γυρνά στην ενεργή δραστηριότητα, στην αντιμετώπιση εγκλημάτων (o προιστάμενός του τον θεωρεί πολύ ικανό). Η ιστορία διαδραματίζεται το φθινόπωρο στο Όσλο με τις πρώτες βροχές και το λυπητερό τόνο. Τότε κυκλοφορούν και οι  σεξουαλικοί εγκληματίες, οι ψυχασθενείς, αυτοί που ακολουθούν γυναίκες που είναι μόνες τους για μια εύκολη συνεύρεση.

Τα θύματα είναι εργαζόμενες γυναίκες που ψάχναυν για σύντροφο στο Διαδίκτυο.Η όμορφη δικηγόρος θυμάτων βιασμού, βγαίνει σε μπαρ με έναν άντρα. Όταν γυρνάει σπίτι της κάποιος τη σκοτώνει και ρουφάει το αίμα της. Η γυναίκα αυτή φοβόταν τα εγκλήματα μα θύματα γυναίκες και είχε προνοήσει να βάλει καινούριες κλειδαριές και συναγερμό στο σπίτι της. Ο ήρωας είναι παντρεμένος με μία δικηγόρο, τη Ράκελ και έχει ένα γιό , τον Όλεγκ, που προορίζεται και αυτός για αστυνομικός. Ο γάμος του είναι ευτυχισμένος. Αναλαμβάνει να συλλάβει το δολοφόνο, όμως ακολουθούν  και άλλοι παρόμοιοι φόνοι. Ο κόσμος αναστατώνεται.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να βρούν το λόγο  που ρουφάει αίμα. Ανακαλύπτουν πως είχε δύσκολη παιδική ηλικία  μα την απουσία πατέρα.Ότι έχει νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική και έχει δραπατεύσει από τη φυλακή. Ο ίδιος τηλεφωνεί σε δημοσιογράφο και παραπονείται για τον τρόπο που δημοσιεύτηκε η δράση του. Ο εγκληματίας έπειτα έχει στόχο τον ίδιο το Χάρι Χόλε.

Ο συγγραφέας έχει σπουδάσει οικονομικά και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος. Παρουσιάζει σε τρίτο πρόσωπο σα να διηγείται, τις απόψεις του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που προκαλούν ευτυχία όπως είναι ο επιτυχημένος γάμος. Η ευτυχία όμως είναι εύθραυστη. Ένας φυλακισμένος μας ενημερώνει πως οι πολίτες  πιστεύουν στην ελεύθερη επιλογή  Η ηθική δεν είναι μία έννοια που επικρατεί σε όλη την ανθρωπότητα και αιώνια αλλά είναι ανάλογη  με τις ανάγκες της κοινωνίας σε κάθε χρονική περίοδο.

Το Όσλο δεν είναι όπως οι πρωτεύουσες άλλων χωρών όπου παραμονεύουν κίνδυνοι αλλά είναι μια ήσυχη μικρή πόλη όπυ οι κάτοικοι ανταμώνουν τυχαία στο δρόμο. Η Νορβηγία είναι πράα και οι πολίτες της ήταν ψαράδες και αγρότες. Χάρη στο πετρέλαιο που βρέθηκε, πλούτισε. Κάνει εισαγωγές αγροτικών προιόντων  ενώ τα άνεργα παιδιά ''τρώνε '' τα επιδόματα ανεργίας. Στην ιστορία της Σκανδιναυίας δεν έχουμε συναντήσει ψυχασθενή δολοφόνο κατ΄ εξακολούθηση που να ρουφάει το αίμα των θυμάτων του. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη