Trending

Εικαστικές ιστορίες

Γράφει η Em.El.

Η νομαδική οργάνωση locus athens υλοποιεί μία έκθεση στο Κουκάκι
    
 Γίνεται παρουσίαση των έργων που διαθέτει ο κύριος ΝΠ. Η διεύθυνση είναι Καρατάσου 51 στο Κουκάκι. Πρόκειται για έργα των Νίκου Αλεξίου, Λίζη Καλιγά, Αναστασίας Δούκα,  Γιώργου Χατζημιχάλη, Lucas Samaras και Farida El Gazzar. Όπως και τσουκάλια,  υφαντά και άλλα οικιακά αντικείμενα. Τα έργα αυτά αποτελούν έκφραση του νου του και της ψυχής του και ο εαυτός του είναι αιτία δημιουργίας μιας επιμελητικής εργασίας και μιας ελκυστικής έκθεσης. Ο ΝΠ έχει γίνει μια ιδέα ή μια προσπάθεια να βρούμε πώς εμείς οριοθετούμε τη φαντασία μας  και να ανακαλύψουμε μέσα από τις αξεπέραστες δυνάμεις μας μια ισορροπία.

  Η έκθεση βασίζεται στη σκέψη τί είναι να εξιστορούμε τη ζωή ενός ανθρώπου και τί είναι να μαζεύεις ιδέες και σκέψεις. Πώς ένας απλός άνθρωπος, ο ΝΠ, έφτιαξε μια τόσο όμορφη συλλογή.

Έχει σχέση με τον τρόπο που βλέπουμε, που διαλέγουμε τί είναι σημαντικό και τί δεν είναι. Επίσης καταλαβαίνουμε μέσα σ' αυτή την ιστορία πώς ένας εικαστικός γίνεται ''εμβληματικός''. Κάποιοι που έχουν θέση στην έκθεση είναι διάσημοι. Τα έργα τους όμως δεν είναι αυτά που τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο.

  Η Μαρία-Θάλεια Καρρά και η Όλγα Χατζηδάκη έχουν αναλάβει το έργο του ΝΠ και το πρόγραμμα της locus athens. H locus athens είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός σύγχρονης τέχνης που έχει την έδρα του σε άγνωστα κτίσματα που έχουν ξεχαστεί, σε δημόσιους χώρους και σε παλιά εργοστάσια.

Όπως είναι οι πρώην σχολές Δοξιάδη, το Μουσείο Λαικής Τέχνης Αγγελικής Χατζημιχάλη, το community project Αιγάλεω Σίτυ και η οικοτεχνία τμήματος Μεντή. Η locus athens ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004 από τη Μαρία- Θάλεια Καρρά και τη Σοφία Τουρνικιώτη. Ψάχνει το χώρο που θα τοποθετήσει την έκθεση ή δραστηριότητά τους. Η έκθεση του ΝΠ φιλοξενήθηκε από ένα οίκημα του 1910 το οποίο σε κάνει να αισθάνεσαι ότι περισσότερο από το να εισέρχεσαι στην κατοικία αυτού του ανθρώπου εισέρχεσαι στον εγκέφαλό του,  μας εξηγεί η κυρία Καρρά. Έχει χρησιμοποιηθεί και το αρχιτεκτονικό σχέδιο του γραφείου AREA.

  Μια βασική ιδέα είναι η νομαδικότητα που δημιουργεί μια απεριόριστη ελευθερία.  Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιεί χώρους με τους οποίους δεν έχουν ασχοληθεί οι κάτοικοι της πόλης και τους αναδυκνείει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας καινούριος χάρτης από τις εκθέσεις , τις ομιλίες, τα community projects που  θα αποκαλύπτει νέα στοιχεία της ιστορίας της Αθήνας. Η μετακίνηση έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει καινούριο κοινό και αυτό μας ωθεί να έχουμε μεγάλη ελευθερία στον έλεγχο και να φτιάχνουμε μία καινούρια ιστορία. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη