Trending

Ερευνώντας την κατάθλιψη

Γράφει η Em.El.

Σε ελληνικά εργαστήρια γίνονται πειράματα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του χρόνιου στρες.

  Οι ερευνητές προσπαθούν να αναλύσουν τη δημιουργία της πολύ διαδεδομένης αυτής αρρώστειας. Ιδίως στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Βρέθηκαν νέα στοιχεία  για την παθοφυσιολογία της με την ανάλυση ενός κυκλώματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της όσο και για τα αποτελέσματα του χρόνιου στρες.

 Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο ''ενωτικός πυρήνας'' που περιλαμβάνει τον ιππόκαμπο και τον πρόσθιο φλιοό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για την καλή και ήρεμη διάθεση. Έχουν βρεθεί περισσότερα νέα στοιχεία για τη σχέση του εγκεφάλου με το άγχος και οι επιστήμονες προσανατολίζονται προς την ανάλυση υης κατάθλιψης που μαστίζει 300 εκατομμύρια άτομα  παγκοσμίως και 500.000 στην Ελλάδα.

 Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε online στον εκδοτικό οίκο Nature στις 11 Απριλίου και προήλθε κυρίως από την Ελλάδα.  Κύριοι δημιουργοί της ήταν η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών(EΚΠΑ) δρ Χριστίνα Δάλλα.

Έλαβαν μέρος  ο υποψήφιος διδάκτωρ στο ίδιο εργαστήριοκ κ. Β. Καφετζόπουλος, ο ψυχίατρος  Ν. Κόκρας,  ο δρ Ι. Σωτηρόπουλος από το Πανεπιστήμιο Μinho της Πορτογαλίας,  η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δρ Κατερίνα Αντωνίου-σ'αυτήν την εργασία έλαβε μέρος και η ομότιμη καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ Ζωή Παπαδοπούλου-Νταιφώτη που  απεβίωσε πριν να τελειώσει η εργασία.  Βοήθησαν ο καθηγητής Νούνο Σούσα από την Πορτογαλία. και ο Όζμπορν Αλμέιντα ενός Ι ναστιτούτου Ψυχιατρικής της Γερμανίας.

 Η ανακάλυψη για το ρόλο του ενωτικού πυρήνα ακολουθεί μία πορεία  διαφορετική από αυτή που είχαν αρχικά ξεκινήσει οι επιστήμονες. Η βασική ερευνήτρια αποφάσισε  πριν έξι  χρόνια να ερευνήσει τον ιππόκαμπο και τον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου ενιαία ενώ είχε ξεκινήσει να βρει  τις διαφορές των δύο φύλων.  Ανέλυσε νέα ευρήματα για αυτό το κύκλωμα.

Τα σημεία αυτά του εγκεφάλου συνδέονται με τον ενωτικό πυρήνα.  Αυτή την περιοχή διερεύνησαν οι επιστήμονες και προσπάθησαν να καταλάβουν αν έχει σχέση με την κατάθλιψη.  Χρησιμοίησαν ως πειραματόζωα αρουραίους.  Το πρώτο πείραμα είχε ως στόχο τη μελέτη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και το δεύτερο το χρόνιο στρες  που δημιουργεί κατάθλιψη.

 Κατά το πρώτο πείραμα με μεγάλη προσπάθεια απενεργοποιήθηκε ο ενωτικός πυρήνας με χρήση ενός  φαρμάκου.  Στη συνέχεια είδαν τη συμπεριφορά των πειραματόζωων με το τεστ της εξαναγκασμένης κολύμβησης.  Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν κατάθλιψη.

 Η συμπεριφορά τους ήταν όμοια με αυτή  αρουραίων στους οποίους είχε χορηγηθεί το  αντικάταθλιπτικό σερταλίνη. Τα αποτελέσματα φαίνονται  να είναι ίδια και στα θηλυκά και στα αρσενικά.  Τα αποτελέσματα φαίνονται να είναι ίδια και στα θηλυκά και στα αρσενικά.

 Κατά το δεύτερο πείραμα ερευνήθηκε ένα μοντέλο αρουραίου με χρόνιο στρες που στην Ελλάδα υπάρχει μόνο σ' αυτό το εργαστήριο του ΕΚΠΑ. Είναι  το πρώτο στην έρευνα  θυληκών πειραματόζωων σε όλο τον κόσμο. Με κάποιους τρόπους οι ερευνητές δημιουργούν χρόνιο στρες στα πειραματόζωά τους  Οι αρουραίοι εμφάνισαν ανηδονία.

 Αν πειραχθεί ο ενωτικός πυρήνας με φαρμακευτική ουσία που δημιουργεί θάνατο κυττάρων, δεν παρουσιάζεται κατάθλιψη. Με περισσότερα πειράματα ηλεκτροφυσιολογίας βρέθηκε ότι ο ενωτικός πυρήνας είναι το '''κλειδί'' της συνεργασίας του πρόσθιου φλοιού  και του ιππόκαμπου.

  Στην έρευνα υπήρχε  και ανάλυση στα ζώα μετά θάνατον. Έγινε ανάλυση των δεικτών νευροπλαστικότητας. Ερευνήθηκε το μέγεθος των δενδριτών που είναι οι αποφυάδες των νευρικών κυττάρων. Αποτέλεσμα του χρόνιου στρες είναι να κονταίνουν οι δενδρίτες.  Με  την καταστροφή του ενωτικού πυρήνα δεν παρουσιαζόταν πρόβλημα πλαστικότητας. Το μέγεθος των δενδριτών δεν άλλαξε ούτε οι συνάψεις των νευρώνων

 Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποδείχτηκε με πειράματα ότι λειτουργεί μόνο προληπτικά αν και αυτό το συμπέρασμα εξετάζεται περισσότερο. Αν ακολουθήσει έρευνα με τη χρησιμοποίηση ηλεκτροδίων στν εγκέφαλο που τροποποιούν τη λειτουργία του μπορεί να  προλάβουμε την  επιδείνωση της νόσου.Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πειράματα και θεραπευτικά.

 Για τη θεραπεία χρησιμοποιείται η νέα μέθοδος της οποτγενετικής. Κατ'αυτήν λειτουργούν τα νευρικά κύτταρα με τη χρήση λέιζερ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χρηματοδότηση και οι επιστήμονες αναζητούν συνεργασία με την Πορτογαλία. Οι ερευνητές σκέφτονται να ασχοληθούν στο μέλλον με τη διέγερση τουμ ενωτικού πυρήνα και αν η επίδραση πάνα σε αυτόν μπορεί να επηρεάσει άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.

 Η  επιστήμη επιθυμεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου που αφορά τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.  Πιστεύουν ότι αυτό θα γίνει με την έρευνα τού ενωτικού πυρήνα. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη