Trending

Η Ελλάδα μπορεί να προλάβει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Εγχώριες τραπεζικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, θεωρούν ότι η χώρα μας εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πλέον έρχεται η ώρα των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποτύπωση του οδικού χάρτη απομείωσης του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Με την ένταξη της Ελλάδος στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα αξίας τριών δισεκ. ευρώ περίπου, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το σημαντικότερο όμως από την έναρξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι το σήμα σταθερότητας, που θα δοθεί στις αγορές και θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας μας σε αυτές, για πρώτη φορά μετά το 2014, καθώς θα παρατηρηθεί και νέα πτώση των spreads των επιτοκίων. dealnews.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη