Trending

Η IKEA κλείνει το γραφείο της Αθήνας

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο του Βασίλη Γεώργα στο Liberal.gr, η σουηδική πολυεθνική IKEA αποφάσισε να κλείσει την στρατηγικής σημασίας θυγατρική εταιρεία που είχε ιδρύσει στη χώρα μας, για να διεκπεραιώνει μεγάλο μέρος των διεθνών παραγγελιών του συστήματος ΙΚΕΑ, και προτίθεται να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό.  Αυτό δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των καταστημάτων στην Ελλάδα που λειτουργούν κάτω από την "ομπρέλα" του Ομίλου Fourlis.

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

"Σε μια κίνηση που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά από όσα μπορούν να απαντηθούν προχωρά ο σουηδικός πολυεθνικός όμιλος ΙΚΕΑ με επίκεντρο τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Liberal, η σουηδική πολυεθνική αποφάσισε να κλείσει την στρατηγικής σημασίας θυγατρική εταιρεία που είχε ιδρύσει στη χώρα μας, για να διεκπεραιώνει μεγάλο μέρος των διεθνών παραγγελιών του συστήματος ΙΚΕΑ, και προτίθεται να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η εν λόγω θυγατρική εταιρεία-γραφείο δεν σχετίζεται με την εμπορική παρουσία των καταστημάτων ΙΚΕΑ που αναπτύσσει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, η House Market του ομίλου Φουρλής καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη οντότητα του διεθνούς συστήματος ΙΚΕΑ.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε διευρυμένο ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα των ΙΚΕΑ, ως εκ τούτου η αποχώρησή της από την Ελλάδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη. Τέτοιες αποφάσεις αποτελούν ενδείξεις αλλαγής της στρατηγικής μεγάλων πολυεθνικών του εξωτερικού που στο παρελθόν είχαν επιλέξει την Ελλάδα ως επίκεντρο σημαντικών εργασιών τους για φορολογικούς ή για ευρύτερους οικονομικούς λόγους. Η συγκεκριμένη εταιρεία – γραφείο δραστηριοποιούνταν πάνω από μια δεκαετία στην Ελλάδα και απολάμβανε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στο πλαίσιο της νομοθεσίας φορολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών με βάση τη μέθοδο cost plus.

Βασική δραστηριότητα της ελληνικής θυγατρικής είναι να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα και κεντρικής λογιστικής υποστήριξης σε δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες των  ΙΚΕΑ παγκοσμίως: στην Inter IKEA Systems BV με έδρα την Ολλανδία, η οποία μετά την τελευταία αναδιάρθρωση του ομίλου ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο (διαχειρίζεται το σύστημα franchise και της ανήκουν τα σήματα ΙΚΕΑ), και τις δύο εταιρείες διανομής όλων των προϊόντων ΙΚΕΑ για την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή που εδρεύουν αντίστοιχα στην Κύπρο (Inter IKEA Distribution Cyprus Ltd) και τη Σιγκαπούρη (Inter IKEA Distribution Far East Pte. Ltd). Επίσης η ελληνική εταιρεία είναι εξουσιοδοτημένη από την ολλανδική Inter IKEA Systems να προμηθεύει προϊόντα στους franchisees της ΙΚΕΑ στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία κ.α

Η  απόφαση αυτή πιθανόν να συνδέεται με ευρύτερες κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται στο πολύπλοκο σύστημα λειτουργίας του σουηδικού ομίλου στο τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Σιγκαπούρη.  Δεν παύει ωστόσο να προξενεί ερωτηματικά το γεγονός ότι η αποχώρηση από την Ελλάδα δρομολογείται σε μια περίοδο που το επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα υποτίθεται ότι βελτιώνεται και η χώρα μας πλασάρεται στη διεθνή αγορά ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορευμάτων.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες, επιβεβαιώνουν την απόφαση των Σουηδών να μεταφέρουν τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου γραφείου, στο εξωτερικό. Αποφεύγουν, όμως, να τη συσχετίσουν άμεσα με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, παρότι όπως λένε, αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια εξέλιξη που εκπέμπει αρνητικά μηνύματα. Και αυτό δεδομένου ότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη δραστηριότητα της σουηδικής πολυεθνικής είχε διαφημιστεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και είχε συσχετιστεί με τις προοπτικές που διανοίγονταν μεταξύ άλλων για την διακίνηση εμπορευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη κ.α, με την είσοδο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ." Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη