Trending

Η σπουδαία σχεδιάστρια μόδας Ρέι Καβακούμπο

Γράφει η Em.El.

Είναι 74 χρονών, εναντίον του συμβατικού, της αρέσουν τα ταξίδια, το καλό φαγητό και ο σκηνοθέτης Θ.Αγγελόπουλος. Είναι γιαπωνέζα, είναι πρωτοπόρα και ξεχωρίζει από τους άλλους σχεδιαστές. Ξεκίνησε το 1969 στο Τόκιο.Σκοπός της είναι να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από το ήδη υπάρχοντα στερεότυπα. Τα σχέδιά της δεν ακολουθούν τη μόδα,είναι απλά και αφήνει το δικό της σημάδι.

Ο κόσμος της μόδας ανυπομονεί  για την έκθεση που θα γίνει στο Costume Institute του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης στις 4 Μαιου. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του Μουσείου για σχεδιαστή που βρίσκεται στη ζωή μετά τον Υβ Σεν Λοράν. Θα πραγματοποιηθεί και φιλανθρωπικό γκαλά την 1η Μαίου.

Ο επιμελητής του Costume Institute Άντριου Μπόλτον είπε ότι η Ρέι είναι από τις καλύτερες σχεδιάστριες και ότι μας κάνει να βλέπουμε τη μόδα με άλλο μάτι, δημιουργικό. Δίνει το δικό της αποτύπωμα στην αισθητική μας.

Στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνονται 150 δημιουργίες της από το '80 ως σήμερα. Είναι εναντίον των κλασικών ιδεών για το καλό γούστο και το όμορφο αποτέλεσμα. Έχει κυρίαρχο θέμα τη ''μεταβατικότητα''.Χωρίζεται σε οκτώ ενότητες: Mόδα/Αντιμόδα, Σχέδιο/Μη σχέδιο, Μοντέλο/Πολλαπλότητα, Τότε/Τώρα, Υψηλό/Χαμηλό, Εαυτός/Άλλος, Αντικείμενο/Υποκείμενο και Ρούχο /Μη ρούχο. Η Ρέι ενώνει αυτά τα  διπλά θέματα. Επίσης τα μοντέλα της θα έρχονται σε άμεση επαφή με το θεατή. Ο Άντριου Μπόλτον  είπε ότι πολλοί τη θεωρούν μεταμοντέρνα. Ακόμη είναι σύγχρονη χωρίς όρια. Ο τρόπος δουλειάς της  δεν είναι να σχεδιάζει η ίδια αλλά να δίνει τις ιδέες τηςστους δημιουργούς των προτύπων της. Είναι ένας ενεργός τρόπος. Ο Μπόλτον είναι εντυπωσιασμένος από την Καβακούμπο. η οποία παραδίδει ένα πολύ μεγάλο μέρος ελέγχου σε άλλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αξία της. Την παραδέχονται και ο Αλεξάντερ Μακ Κουίν, ο Ζαν Πωλ Γκοτιέ και η Ντόνα Καραν

Ας δούμε λίγο τη βιογραφία της. Αποφεύγει τους δημοσιογράφους. Γεννήθηκε το 1942 στο Τόκιο. Σπούδασε καλές τέχνες και φιλολογία. Ακόμη εργάστηκε στο διαφημιστικό κομμάτι γιαπωνέζικης κλωστουφαντουργίας.

Το 1967 δούλευε ως στυλίστρια και επειδή δεν έβρισκε τα κατάλληλα ρούχα ξεκίνησε να τα σχεδιάζει μόνη της. Άρχισε με γυναικεία και συμλήρωσε αργότερα και με ανδρικά. Το 1982 άνοιξε κατάστημα στο Παρίσι. Ήταν απογοητευμένη τότε γιατί κατάλαβε ότι η μόδα πρέπει να ξεφύγει από τα πρότυπα της δεκαετίας του '20 και του'30. Δημιούργησε κάτι καινούριο και ισχυρό.

Κάτι την εμποδίζε αλλά αυτή συνέχιζε. Είπε ότι στο χαρακτήρα της είναι να υλοποιεί τις αποφάσεις της  και ότι δυσκολεύτηκε στην πραγματοποίησή τους. Οι άνθρωποι περίμεναν τη δουλειά της. Ήταν δύσκολο αλλά εκείνη  επέμεινε στο Comme des Garcons. Η κατάσταση αυτή δεν την απογοήτευε όμως.

Της αρέσουν τα ζώα, η αρχιτεκτονική, ο ανοιξιάτικος καιρός  και ο κινηματογράφος. Είναι παντρεμένη 26 χρόνια με τον ΆντριανΤζόφε που είναι και πρόεδρος ης εταιρίας της. Αυτός είπε ότι η Ρέι ασχολείται λίγο και με την πολιτική. Αφοήνει ελεύθερους τους σχεδιαστές της αλλά παρεμβαίνει σε άλλα βήματα της στρατηγικής τους. Την απασχολεί τί θα γίνει μετά από αυτήν. Σκέφτεται την κατάσταση της εταιρίας της στο μέλλον. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη