Trending

Ο κόσμος ενώνεται όλο και περισσότερο

Γράφει η Em.El. 

 Συνέντευξη του συγγραφέα από το Ισραήλ για το βιβλίο του με το οποίο ασχολήθηκαν οι Ομπάμα, Γκέιτς και Ζούκερμπεργκ.

  Ο  Γιουβάλ Νώε Χαράρι είναι ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας. Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου τoυ ''Sapiens''ονομάζεται ''Ένα ζώο χωρίς ιδιαίτερη σημασία''. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που γράφει ο Χαράρι. Τα λόγια που χρησιμοποιεί συχνά όταν μιλάμε στο τηλέφωνο είναι ''Να σκεφτώ λίγο...''.

  Η ιστορία της ανθρωπότητας δεν προβλέπεται. Παράδειγμα είναι ο χριστιανισμός. Στον 1ο αιώνα στη Ρωμαική αυτοκρατορία οι άνθρωποι δε μπορούσαν να προβλέψουν την εξάπλωσή του. Στο χριστιανισμό πίστευαν λίγοι Παλαιστίνιοι. Το ίδιο ίσχυε και για το Ισλάμ. Δε φανταζόταν κανείς στο τέλος του 7ου αιώνα ότι από λίγους Βεδουίνους της Αραβικής ερήμου θα δημιουργόταν μια τόσο σημαντική θρησκεία. Άλλο παράδειγμα  είναι η Επανάσταση στη Ρωσία. Ο Μαρξ είχε πει ότι η Ρωσία θα ήταν το πιο απίθανο μέρος που θα γινόταν κομμουνιστική επανάσταση.

  Αυτά που συμβαίνουν στην Ιστορία μπορούμε  να τα εξηγήσουμε αφού συσχετίσουμε τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Η εξήγηση των συμβάντων δε σημαίνει ότι ήταν αναπόφευκτο να συμβούν. Τα περισσότερα βασίζονται στην τύχη

Ο συγγραφέας του ''Sapiens'' είπε ότι όσο εξελίσσεται η Ιστορία, η ανθρωπότητα ενώνεται. Αυτό γίνεται μακροπρόθεσμα και δεν έχει σχέση με την τύχη.

  Μελλοντικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας ''πολιτισμός'' που θα περιέχει διαφοροποιήσεις, διαμάχες και συγκρούσεις. Όσο προχωράει ο χρόνος τόσο περσσότερο οι άνθρωποι βλέπουν την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Ο κόσμος αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τη φύση, την υγεία, το ανθρώπινο σώμα.

  Στην ιστορία της ανθρωπότητας βλέπουμε ότι ενώ πρώτα οι άνθρωποι ζούσαν σε μικρές κοινότητες αργότερα συνεργάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έφτιαξαν μεγάλες πόλεις και πολυπληθείς αυτοκρατορίες.

  Ένα μειονέκτημα του κομμουνισμού είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σε μικρές  κοινωνίες ενώ δε μπορεί σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους.

  Οι κομμουνιστές και οι φασίστες έκαναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

  Εξάλλου ο καπιταλισμός μπορεί να οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή.

  Γι αυτό το λόγο πρέπει τώρα να είμαστε ηθικοί και σοφοί.

  Οι χώρες που έχουν περισσότερο αναπτυγμένη τη θρησκεία έχουν και την περισσότερη βία και δεν έχουν ανοχή. Η θρησκεία στο παρελθόν ήταν πολύ βασική. Τώρα όμως δε συμβαίνει το ίδιο. Μπορεί η κοινωνία να έιναι ηθική και να λειτουργεί σωστά χωρίς τις θρησκείες. Η ηθική προέρχεται από το γεγονός ότι καταλαβαίνουμε τα κακά που συμβαίνουν στην ανθρωπότητα.και τα αντιμετωπίζουμε.

  Του Χαράρι του αρέσει πολύ το βιβλίο ''Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος'' του Άλντους Χάξλει'' Μιλάει  για αυτά που θέλουν οι άνθρωποι και για την ευτυχία.

  Ο  θυμός για τις βλακείες των άλλων είναι αρνητικό συναίσθημα και διαταράσσει το μυαλό.

  Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι σε ένα παιδί θα έλεγε ότι οι μεγάλοι δεν κατανοούν τον κόσμο.
  Το μόνο που πιστεύουν είναι τα διάφορα έθνη, το χρήμα και οι δουλειές. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη