Trending

Οι ξένοι οίκοι αξιολογούν την Ελληνική οικονομία

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν αρκεί για μια αναβάθμιση της Ελλάδας, λέει η Standard & Poor’s, καθώς ανοίγει ο κύκλος των reviews της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους.

«Πάγο» ρίχνει η Standard & Poor’s στις όποιες ελπίδες μιας καλοκαιρινής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, που θα αποτελούσε μια σημαντική αβάντα στην προσπάθεια της Αθήνας να βγει στις αγορές με κάποια μικρή δοκιμαστική έκδοση ομολόγων. Οι αναλυτές του οίκου έχουν προγραμματίσει το επόμενο ελληνικό review τους για τις 21 Ιουλίου, όμως, όπως φαίνεται, το παράθυρο για μια θετική εξέλιξη είναι ερμητικά κλειστό.

«Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έδινε ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα που κατά πάσα πιθανότητα είχε αρνητικές συνέπειες για την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και, κατ’ επέκταση, για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», σημειώνουν οι αναλυτές της Standard & Poor’s. Αλλά τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αρκεί για να πυροδοτήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Η αξιολόγηση του B- που έχουμε δώσει στην Ελλάδα ήδη λαμβάνει υπόψη της την προσδοκία ότι η χώρα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέσω των εκταμιεύσεων -αν και με πιθανές καθυστερήσεις- του τρίτου προγράμματος προσαρμογής έως το τέλος του, τον Αύγουστο του 2018», προσθέτουν. Για να αναβαθμίσουν τη χώρα, οι αναλυτές του οίκου περιμένουν να διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει μία ουσιαστική και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Η δήλωση αυτή, που μαρτυρά τον τρόπο σκέψης της S&P, ενδεχομένως να προϊδεάζει για τη λογική που χρησιμοποιούν στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης. Ο επόμενος κύκλος των reviews για την Ελλάδα ανοίγει σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου με τον μικρότερο οίκο DBRS. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 23 Ιουνίου η Moody’s και έναν μήνα μετά το review της S&P θα ακολουθήσει η Fitch, η οποία θα εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 18 Αυγούστου. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη