Trending

Το χαμόγελο είναι κάτι πολύ όμορφο

Γράφει η Marie L. 

 Μιλώντας με την τραγουδοποιό Μαρίζα Ρίζου αρχίσαμε από τις παραστάσεις στο Passport Κεραμεικός και τελειώσαμε με την ψυχανάλυση.

 Οι άνθρωποι που εκπέμπουν φως σου κάνουν καλύτερη τη διάθεση. Σε κάνουν να περνάς το υπόλοιπο της μέρας με κέφι, με θετική ενέργεια, με χαρά και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες.Η τραγουδοποιός  Μαρίζα Ρίζου είναι γεμάτη χαρά. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα τραγούδια της, αλλά με το χαρακτήρα της. Είναι εξωστρεφής, δυνατή και σε κάνει να νιώθεις ότι η μέρα σου θα γίνει πιο ωραία. Παρέθεσε συζήτηση για ''Το Βήμα της Κυριακής''. Τις επιτυχημένες περσινές εμφανίσεις της   ακολουθούν, (στο Passport Κεραμεικός), στις 29 Νοεμβρίου και στις 2 και 9 Δεκαμβρίου  και άλλες εμφανίσεις όπου γεμίζει  τις φθινοπωρινές νύχτες μας με τους ωραίους ρυθμούς, τις μελωδίες και την άκρως επικοινωνιακή σκηνική της παρουσία.

  Φωτεινή, θεατρική, ρυθμική και ορμητική όσο και ευαίσθητη και εσωστρεφής σε μερικά σημεία , η Μαρίζα μας παροτρύνει να χορέψουμε αλλά και να ονειρευτούμε με τη μουσική της. Έτσι έγραψε για το θεατρικό της έργο''Μαντάμ Σουσού'': ''Αν πρώτα δεν ονειρευτείς βλαξ, πώς θα το ζήσεις΄';

   Τραγούδια της είναι το''Μια άλλη ευτυχία'',''Πετάω'', ''Είναι μικρή η ζωή'', ''Πάμε μια βόλτα'', ''Η μπόσα νόβα του Ησαία'', τα οποία είναι μέρος του άλμπουμ της '' Γλυκό πρωί''(2014) και ''Μεγάλη γιορτή''(2016). Επίσης κάποια τραγούδια της προέρχονται απο άλλους, είναι προσαρμοσμένα στο δικό της ήχο και με αυτά κατασκευάζει  ένα μείγμα μεσογειακής αύρας, λάτιν επιρροών και θεατρικής τρέλας, που είναι χαρακτηριστικά της.

  Η Ρίζου είναι καλλιτέχνης που μπορεί όταν δεν το περιμένουμε ανάμεσα στα τραγούδια να κάνει stand up comedy και αμέσως έπειτα να τραγουδήσει το ''Ζητάτε να σας πω'' και να μας συγκινήσει έντονα. Αναφέρει στη συνέντευξή της ότι στη ζωή της απαιτεί να είναι όλα στο φως. Υπάρχουν αιτίες για να στενοχωριέται και να δυσανασχετεί αλλά εναντιώνεται σ' αυτό. Δεν αντέχει τη μιζέρια. 

Πιστεύει ότι η ουσία είναι να πεις μια ωραία κουβέντα , να ανακαλύψεις το ωραίο στη ζωή.  Αναφέρει πως ο πατέρας της έλεγε '' Δεν θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας''. Η ζωή είναι πάλη. Μερικές φορές το βάζουμε κάτω.και παραδίδουμε τα όπλα. Έχουμε κλίση προς τη γκρίνια. Είναι η κυριότερη κλίση του ανθρώπου μας λέει η Ρίζου. Εκείνη είναι αρνητική απέναντι σ'αυτά τα στοιχεία. Θέλει να χαμογελάμε. Είναι εκπληκτικά καλό να χαμογελάμε στο δρόμο. Όταν το κάνει εκείνη βλέπει τους άλλους να εκπλήσσονται. Ενώ σκεφτόμαστε  να ρωτήσουμε εάν αυτή η τοποθέτηση μπορεί να είναι παρεξηγήσιμη, μας απάντά ότι μπορεί το έργο της να δείχνει ότι είναι χαζοχαρούμενη, μπορεί να φρικάρει η ίδια, αλλά  δεν αφήνει να τη νικήσει αυτό.

    Η Ρίζου είναι συνθέτρια, στιχουργός και τραγουδίστρια που θέλει να βλέπει τη θετική πλευρά της ζωής. Αναζητεί το πάθος και εναντιώνεται στην πλήξη.  Πιστεύει ότι τα πάθη μας είναι απαραίτητα γιατί μας ενεργοποιούν  και με αυτά δεν πλήττουμε. Παραδέχεται ότι η ίδια πλήττει πολλές φορές. Το τραγούδι - κατά κύριο λόγο  επί σκηνής -τη βοηθάει. Επίσης αισθάνεται πληρότητα, πράγμα που τη φοβίζει. Στις συναυλίες της διηγείται ιστορίες  που διαρκούν τρία λεπτά. Δεν είναι όπως το θέατρο που έχεις ένα ρόλο από την αρχή ως το τέλος, αλλά περίπου τριάντα. Αυτό μπορεί να αποτελεί ψυχασθένεια και τη φοβίζει. Αισθάνεται πολύ μεγάλη πληρόητα και παντοδυναμία. Αυτή η πληρότητα αποτελεί μια ουτοπία. Πιστεύει πως πρέπει να εξάγουμε την ουσία.

   Η μουσική και τα τραγούδια της Μαρίζας Ρίζου μας αναλύουν εξολοκλήρου την προσωπικότητά της. Είναι καθαρά εξωστρεφής . Κάποιες φορές όμως μπορεί να βρει κανείς κάτι μαύρο. Μόνη της μας δίνει  και τα ποσοστά. Λέει  πως αποτελείται από 80% εξωστρέφεια και 20% μαύρο. Υπάρχουν χρονικές στιγμές που θέλει  να βρίσκεται μόνη της εντελώς..

Μας λέει  ότι έλκεται  από τους ανθρώπους που λένε την αλήθεια. και είναι ευθείς. Πρέπει  να λέμε την αλήθεια και να μην το κάνουμε με καταπίεση. Λέει ότι πρέπει να έχουμε κακία ή κακεντρέχεια. Δεν δέχεται την κακία. Οι άνθρωποι που νιώθουν κακία ή κακαντρέχεια δεν έχουν τη σεξουαλική ζωή που θα επιθυμούσαν, δεν διαβιούν τη ζωή που θα ήθελαν. Αυτοί που κάνουν κακό στον άλλον είναι πργματικά δυστυχισμένοι.

  Η παράσταση της τραγουδοποιού στο Passport είναι γεμάτη φως, ζωή. Επιθυμία της είναι οι θεατές- ακροατές φεύγοντας να πάνε στο σύμπαν τους. Τα τραγούδια της να τους οδηγήσουν στο...θέμα τους με λυτρωτικό τρόπο.
Νεότερη Παλαιότερη