Trending

Ένα Μουσείο για τους Άστεγους

Γράφει η Marie L.

      Το Μουσείο Αστέγων στην Αθήνα εμφανίστηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Είναι μία καινούρια μουσειακή προσπάθεια που στεγάζει τις εμπειρίες ανθρώπων που ζούν χωρίς σπίτι.

    Κάποια εκθέματα του μουσείου  είναι κλειδιά που ανήκουν σε έναν άνθρωπο που ζούσε στο δρόμο και τελικά βρίσκει στέγη. Άλλο έκθεμα  είναι τα σύνεργα χορήγησης ναξολόνης. Αυτή η ουσία χορηγείται σε χρήστες  έπειτα από υπερβολική δόση για να βρούν ξανά τις αισθήσεις τους. Ένας όμορφος χάρτινος κύκνος που δημιουργήθηκε από ένα φιλοξενούμενο σε κέντρο κράτησης προσφύγων στην Αγγλία. Αντικείμενα που φέρουν κάποιες εμπειρίες σύγχρονες κια δραματικές. 

Σκεφτείτε ένα μουσείο χωρίς στέγη, ένα πλανόδιο, αόρατο ''ίδρυμα'' που περιέχει εμπειρίες αστέγων ανθρώπων, τις συντηρεί αλλά και τις δημιoυργεί ξανά σε χόστελ, σε ξενώνες και σε παρεκκλήσια. 

Αυτά τα στοιχεία διαθέτει μαζί με άλλα το πρώτο Μουσείο Αστέγων στη Βρετανία. Κάποια από αυτά, παραδείγματος χάριν εμφανίζονται μαζί με έργα παλιών ή καινούριων αστέγων στην έκθεση ''State of the Nation'' στο καινούριο κτίριο Switch House της Tate Modern. Αυτό ανήκε στο πρόγραμμα'' Tate Exchange'' την περασμένη άνοιξη. Περιμένουμε το 2018 να εκτεθούν στην Τate Liverpol.

  Αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτό το μουσείο, ο Ματ και η Τζες Τερτλ ήρθαν στην Αθήνα και συμμετείχαν στο έβδομο συνέδριο για τα μουσεία που δημιουργήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη βρετανική πρεσβεία. Το συνέδριο αυτό είχε θέμα:''Τα μουσεία ως φορείς αλλαγής. Διαφορετικότητα, προσβασιμότητα και ανσωμάτωση''. Η κοινωνία έχει μια πολύ σταθερή άποψη για το τί αποτελεί ένα μουσείο. Εμείς, είπαν, έχουμε στόχο να φτιάξουμε ένα μουσείο για τον 21ο αιώνα  που να αναλύει καίρια θέματα της εποχής μας. Πρέπει να αναφέρουμε ότι στο μουσείο αυτό εργάζονται άνθρωποι που είχαν ή έχουν και εκείνοι πρόβλημα στέγασης. 

Επίσης, στόχος τους είναι να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανισότητα που υπάρχει στη στέγαση και να μεταβάλλουμε τον τρόπο σκέψης του κόσμου. Μια τέτοια ενέργεια είναι και η δημιουργία μιας πλατφόρμας, η κατασκευή μιας κοινότητας με κοινωνικούς δεσμούς και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Κατ' αυτόν τον τρόπο εκφράζονται συνάνθρωποί μας με πρόβλημα αυτοεκτίμησης. Αυτοί επικοινωνούν με ένα μεγαλύτερο κοινό που δεν είναι ενημερωμένο για την ιδιαιτερότητα ή την έκταση του προβλήματος. Αντιμετωπίζουν ένα κενό που δημιουργείται, το οποίο έχει σχέση με την απασχόληση με το θέμα. Οι άνθρωποι με τη λέξη ''άστεγος'' εννοούν κάποιον που κοιμάται στο δρόμο. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι στην Αγγλία αυτό είναι μόνο το 5% των αστέγων. Οι υπόλοιποι κοιμούνται σε καναπέδες, δε διαθέτουν μόνιμη κατοικία ή ζουν σε κέντρα κράτησης. Αυτή η τελευταία κατάσταση αφορά και πολλούς πρόσφυγες. Λίγοι άνθρωποι τη συνδέουν με τους άστεγους.

  Η αρχή της λειτοργίας του Μουσείου ήταν τον Απρίλιο που μας πέρασε σε ένα γραφείο της Βικτώρια στο Λονδίνο. Η αιτία που είχε ως αποτέλεσμα αυτό το έργο ήταν το γεγονός ότι ο αριθμός των αστέγων μεγάλωσε κατά 134% τα τελευταία επτά χρόνια στην Αγγλία. Βέβαια πάντα υπήρχαν άστεγοι στη χώρα. Υπήρξαν μέτρα λιτότητας, μειώσεις στις δαπάνες  του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι η κρίση κατοικίας, ακόμη και παλιές εργατικές κατοικίες πωλούνται σε ιδιώτες σε κάποιες πόλεις όπως για παράδειγμα η Οξφόρδη. Παρατηρούμε ότι στο Μάντσεστερ η αύξηση του ποσοστού των αστέγων έφτανε το 1000%.  Πιστεύουν ότι είναι αδικία αυτό το φαινόμενο να συμβαίνει σε τόσο πλούσια χώρα μας λέει η Τζες Τερτλ. Μας εκμυστηρεύεται ότι και η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε σε κοινότητα αστέγων που είχε δημιουργηθεί από τον πατέρα της. Η πίστη τους στη δικαιοσύνη και η προσωπική της ιστορία τους βοήθησε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Εργάζονται και οι δύο σε θέματα που έχουν σχέση με τα μουσεία και την πολιτιστική κληρονομιά. 

Είναι ενημερωμένοι για ανάλογα παραδείγματα άλλων χωρών όπως έιναι το ''μουσείο'' Skid Row History Museum στο Λος Άντζελες, το οποίο ονομάσηκε με βάση την πιο φτωχή περιοχή της πόλης με το μεγαλύτερο ποσοστό αστέγων και το Forsogsmuseet στη Δανία. Eτσι δημιουργήθηκε η ιδέα για το προσωπικό τους Museum of  Homelessness  to 2014. Στην κατασκευή του  συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ζήσει την εμπειρία του να είσαι άστεγος. Η ομάδα αυτή  αποτελείται από έξι άτομα που λαμβάνουν τις αποφάσεις και εξήντα άλλους που συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στη λειτουργία του Μουσείου. Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από ιδρύματα, από χορηγούς, από επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να διοχετεύσουν το ποσό της εταιρικής ευθύνης και από πανεπιστημιακά ιδρύματα, για παράδειγμα το King's College. Yπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη θέση. Ένα παράδειγμα είναι η επιστρoφή από ένα πόλεμο (στην Αγγλία ένας στους δέκα είναι βετεράνος πολέμου). Άλλος λόγος είναι η αδυναμία διαχείρησης  του σπιτιού, πράγμα που θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι. Φτάνει να μην καταβάλλονται τρεις μισθοί. Κατανοούμε ότι όλοι είμαστε τρία βήματα μακριά από το να καταλήξουμε άστεγοι.
Νεότερη Παλαιότερη