Trending

Αφιέρωμα Bitcoin: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Εισαγωγή
Το μεγάλο αφιέρωμα στο Bitcoin όπως δημοσιεύθηκε στην Ημερησία μαζί με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής 21/1/2018

Οι περισσότεροι έχετε ακούσει ότι το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Αλήθεια είναι, ωστόσο, για να ακριβολογούμε, ότι πρόκειται για κρυπτονόμισμα. Κάποιοι μπορεί να έχετε διαβάσει για την τρελή ανοδική κούρσα που κατέγραψε το 2017 (η τιμή του εκτοξεύθηκε κατά 1.600%!)
Κάποιοι ίσως έχετε αναζητήσει στο Διαδίκτυο την τρέχουσα τιμή του, έχετε διαβάσει αναλύσεις και το έχετε απορρίψει ως «ακόμα μία φούσκα» ή το «νόμισμα των εγκληματιών». Υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτές τις «αιτιάσεις». Αλλοι μπορεί να έχετε κάποιον φίλο χρηματιστή ή προγραμματιστή που έχει κερδίσει χρήματα εν μια νυκτί και αναρωτιέστε αν θα πρέπει να επενδύσετε τις οικονομίες σας σε κάποιο κρυπτονόμισμα. Μάλλον όχι, το ρίσκο είναι μεγάλο. Πρόκειται σίγουρα για το πιο αμφιλεγόμενο νόμισμα και τα ερωτήματα είναι πολλά. Μύθοι, αλήθειες, αναλύσεις, συνεντεύξεις και, κυρίως, κρίσιμες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Αυτός ο οδηγός θα σας λύσει τις απορίες και θα σας εισαγάγει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που, όπως φαίνεται, είναι κάτι παραπάνω από μόδα και υπόσχονται να φέρουν μια επανάσταση η οποία για πολλούς θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του Ιντερνετ.

Οσα πρέπει να γνωρίζετε για το bitcoin σε 7 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποιές είναι οι έννοιες κλειδιά για το ψηφιακό νόμισμα που δεν ανήκει σε καμία χώρα, κυβέρνηση, εταιρείαή πρόσωπο, δεν έχει σύνορα και δεν ελέγχεται.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Τι είναι το bitcoin;



To bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται σε ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής, που σημαίνει ότι δεν είναι εταιρεία ή οργανισμός, δεν ανήκει σε καμία χώρα, κυβέρνηση, εταιρεία ή πρόσωπο, δεν έχει σύνορα και δεν ελέγχεται από κανέναν. Στο δίκτυο του bitcoin, το οποίο βασίζεται σε ένα πρωτόκολλο, όπως είναι το HTTP (δηλαδή, το Iντερνετ) και το SMTP (δηλαδή, το e-mail), δεν υπάρχουν μεσάζοντες και οι συναλλαγές γίνονται στη βάση του peer-to-peer, δηλαδή μεταξύ ομοτίμων χρηστών: ουσιαστικά κάθε χρήστης αποτελεί από μόνος του μια «τράπεζα» που συναλλάσσεται απευθείας με τους υπόλοιπους χρήστες.

Ποιος δημιούργησε το bitcoin;

Η εργασία με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην ιστοσελίδα metzdowd.com και εξηγούσε πώς λειτουργεί το bitcoin. Το όνομα που έχει αναφερθεί ως ο δημιουργός του είναι ο «Σατόσι Νακαμότο», ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι είναι άντρας που ζει στην Ιαπωνία, γεννηθείς στις 5 Απριλίου 1975.

Ο δημιουργός δεν έχει εμφανιστεί ποτέ και δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε την ταυτότητά του.
Το «Σατόσι Νακαμότο» μπορεί να είναι το παρατσούκλι ενός άντρα, μιας γυναίκας, μιας ομάδας ανθρώπων, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το bitcoin αναπτύχθηκε από μια ομάδα κρυπτογράφων και ειδικών της επιστήμης των υπολογιστών που ζούσαν τότε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πάντως, ο «Σατόσι Νακαμότο» αποσύρθηκε το 2010 από το έργο, το οποίο έχει αναλάβει η παγκόσμια κοινότητα των προγραμματιστών που ασχολούνται με αυτό και βελτιώνουν διαρκώς το σύστημα ως προς την ασφάλεια, τα χαρακτηριστικά και τις εφαρμογές του. Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι η έννοια του «κρυπτονομίσματος» είναι προγενέστερη. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 από τον μηχανικό υπολογιστών δρα Ουέι Ντάι, ο οποίος υποστήριξε την ιδέα μιας νέας μορφής χρήματος, που δεν θα έχει μια κεντρική αρχή, αλλά θα κάνει χρήση της κρυπτογραφίας για να ελέγχει τη δημιουργία και τις συναλλαγές του.

Πόσο αξίζει ένα bitcoin και πώς καθορίζεται η τιμή του;

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, η τιμή ενός bitcoin ανέρχεται σε 15.710,85 δολάρια. Βέβαια, πρόκειται νόμισμα με εξαιρετικά ασταθή τιμή, αφού κάθε δευτερόλεπτο αυτή μεταβάλλεται, σημειώνοντας είτε δραματική άνοδο είτε πτώση. Δεδομένου ότι το bitcoin δεν ελέγχεται από μια οντότητα, αλλά από όλα τα άτομα και τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτό και το χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, η τιμή του καθορίζεται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Ακόμα και η παραμικρή συναλλαγή που γίνεται στο σύστημά του επηρεάζει ελάχιστα την τιμή του ψηφιακού νομίσματος. Oπως οποιαδήποτε άλλη αγορά στον κόσμο, και του bitcoin μπορεί να υποστεί χειραγώγηση. Eνα σημαντικό στοιχείο είναι ότι, βάσει του πηγαίου κώδικά του, που δημιούργησε ο «Σατόσι Νακαμότο», δεν μπορούν ποτέ να «κοπούν» περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins. Αυτό δημιουργεί ένα εναλλακτικό οικοσύστημα χρήματος, με πλήρως ελεγχόμενο πληθωρισμό, σε αντίθεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα που γνωρίζουμε και τις επικρίσεις για την πρόκληση πληθωριστικών πιέσεων που οφείλονται στο γεγονός πως οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώνουν χρήμα.

Πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει bitcoins;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι: 
1.    Κάποιος μπορεί να επιλέξει να πληρωθεί με bitcoins για το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει. Φυσικά, θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο το wallet του, στο οποίο θα σταλεί το αντίτιμο που έχει ζητήσει. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής.
2.    Eνας δεύτερος τρόπος είναι η αγορά των bitcoins μέσω των αντίστοιχων ιστοσελίδων ανταλλακτηρίων που υπάρχουν (π.χ. coinbase). Για να γίνει μια συναλλαγή μέσω μιας τέτοιας ιστοσελίδας, ο χρήστης θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει ένα wallet σε μορφή application στο κινητό του (π.χ. Copey) και να πραγματοποιήσει σε αυτήν ένα έμβασμα από κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε αγορά γίνεται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του bitcoin με το νόμισμα που θέλει να ανταλλάξει ένας χρήστης και οφείλει κανείς να ενημερώνεται μέχρι την τελευταία στιγμή πριν προχωρήσει στην αγοραπωλησία, αφού η τιμή του μεταβάλλεται κάθε δευτερόλεπτο. 
3.    Ο τρίτος τρόπος είναι μέσω της λεγόμενης «εξόρυξης» (mining). To mining είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρήστες λύνουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα του συστήματος του bitcoin και ανταμείβονται για τη δουλειά τους με bitcoins (πλέον με υποδιαιρέσεις του bitcoin, αφού η τιμή του έχει αυξηθεί δραματικά). To bitcoin mining ουσιαστικά προσθέτει νέα bitcoins στην αγορά (οι χρήστες δηλαδή έχουν και ρόλο... νομισματοκοπείου), αλλά, όπως προαναφέρθηκε, βάσει του ανοιχτού κώδικα τον οποίο έχει δημιουργήσει ο Σατόσι Νακαμότο, δεν μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από 21 εκατομμύρια bitcoins στη διάρκεια της «ζωής» του.

Πώς γίνονται οι συναλλαγές στο σύστημα του bitcoin;

Το bitcoin είναι απλό για τον χρήστη, αλλά ο τρόπος με τον οποίον γίνονται οι συναλλαγές είναι αρκετά σύνθετος. Οι μεταφορές χρημάτων γίνονται άμεσα, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας, χωρίς καθυστέρηση. Ο χρήστης θα πρέπει να εγκαταστήσει ένα λογισμικό στον υπολογιστή του ή μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο, το λεγόμενο «πορτοφόλι» (wallet), μέσω του οποίου μπορεί να προβαίνει σε συναλλαγές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι χρήστες που διαθέτουν μεγάλα ποσά σε bitcoins προτιμούν offline μέσα, τα οποία είναι περισσότερο ασφαλή από κακόβουλες επιθέσεις. Τέτοιες είναι εξειδικευμένες συσκευές (π.χ. Trezor, Ledger Nano S) οι οποίες διατηρούν τους κωδικούς εκτός Διαδικτύου. Ωστόσο, στην καρδιά του δικτύου του bitcoin βρίσκεται το blockchain, μια τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger). To blockchain αποτελεί μια βάση δεδομένων στην οποία περιέχονται κωδικοποιημένες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με bitcoins. Είναι 100% διαφανής και αποκεντρωμένη, που σημαίνει ότι δεν είναι αποθηκευμένη κάπου κεντρικά, αλλά όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτή. Το γεγονός αυτό αποτρέπει την τροποποίηση, αλλοίωση ή διαγραφή της, ενώ όλες οι συναλλαγές που γίνονται παραμένουν για πάντα καταγεγραμμένες σε αυτήν τη βάση (ως μεταφορές χρημάτων ανάμεσα σε μοναδικούς κωδικούς, έναν για κάθε wallet). Αυτός ο τρόπος καταγραφής και αποθήκευσης διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια αλλά και ανωνυμία. Σημειώνεται ότι σε αυτήν την τεχνολογία βασίζονται και τα υπόλοιπα cryptocurrencies, όπως το etherium και το litecoin).

Κινδυνεύουν τα προσωπικά μου δεδομένα όταν χρησιμοποιώ το bitcoin;

Eνα βασικό χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι η ανωνυμία. Για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πορτοφολιού δεν απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ούτε εκκαθαριστικό εφορίας ούτε κάποιο άλλο έγγραφο. Η ταυτότητα του χρήστη που πραγματοποιεί μια συναλλαγή παραμένει άγνωστη, ωστόσο αυτή η συναλλαγή μένει για πάντα καταγεγραμμένη. Μια συναλλαγή δεν μπορεί να αναιρεθεί ή να διαγραφεί, και είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε μέσω του blockchain.

Είναι ένα νόμισμα που έχει δημιουργηθεί για παράνομες δραστηριότητες;

Η ανωνυμία των συναλλαγών είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον πολλοί θεωρούν το bitcoin νόμισμα των λαθρεμπόρων. Οπως αναφέρουν ειδικοί, το ποσοστό των συναλλαγών μέσω bitcoin που χρησιμοποιούνται για παράνομα προϊόντα ή υπηρεσίες είναι χαμηλότερο από εκείνες που γίνονται με μετρητά, πιστωτικές κάρτες και τραπεζικές συναλλαγές. Και αυτό γιατί, ενώ καμία συναλλαγή με μετρητά δεν μπορεί να αποδειχθεί, οι συναλλαγές με bitcoin μένουν για πάντα καταχωρισμένες και μπορεί να ανακαλυφθεί κατόπιν έρευνας το wallet στο οποίο αντιστοιχούν. Ενα επιπλέον πλεονέκτημα είναι το ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν πλαστά bitcoins, όπως γίνεται με τα χαρτονομίσματα.

Η μόδα του ψηφιακού νομίσματος ήρθε και στην Ελλάδα

Το κατώφλι της Ελλάδας έχει περάσει η μόδα του bitcoin. Το ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και στη χώρα μας, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να έλκονται από τις υψηλές αποδόσεις του. Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στην «Ημερησία» επισημαίνουν πως τον τελευταίο καιρό αρκετοί ζητούν να τοποθετηθούν στο bitcoin, τονίζοντας πως η ζήτηση θα αυξάνεται όσο οι αποδόσεις του «νέου νομίσματος» αυξάνονται. 
Oι «οπαδοί» του bitcoin στην Ελλάδα είναι, ως επί το πλείστον, νέοι σε ηλικία οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο και μπορούν να αντιληφθούν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές που δεν διστάζουν να πάρουν το ρίσκο και να ποντάρουν στο νέο νόμισμα προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
«Η ελληνική κοινότητα είναι αρκετά ενεργή, είναι όμως ακόμη στα πρώτα της βήματα» σημειώνει ο κ. Νίκος Κωστόπουλος, Development Manager της Oceanus Foundation, που δημιούργησε το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως η συμμετοχή θα διευρυνθεί παρά τα εμπόδια που υπάρχουν στις συναλλαγές με το εξωτερικό λόγω των capital controls. «Ο συνδυασμός μιας ανώριμης αγοράς, το volatility των ψηφιακών νομισμάτων και η δυσκολία αποστολής συναλλάγματος στο εξωτερικό -μόλις 2.000 ευρώ τον μήνα- μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη για το επενδυτικό κοινό, κυρίως για τους αρχάριους επενδυτές» λέει ο ίδιος.

«Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...»

Παρά τον ενθουσιασμό που καταλαμβάνει μερίδα επενδυτών, αρκετοί είναι αυτοί που παρακολουθούν το «φαινόμενο του bitcoin» με σκεπτικισμό. Ο σκεπτικισμός τους πηγάζει από την ίδια τη φύση του. Η έλλειψη διαφάνειας και το γεγονός πως δεν ελέγχεται από εποπτικές Αρχές προβληματίζει.

Οπως λένε, «κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν γίνεται χειραγώγηση, αλλά και να ερευνήσει τις ακραίες κινήσεις του», τονίζοντας πως ήδη οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, έχουν απευθύνει πάμπολλες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ενέχει η ενασχόληση με τα κρυπτονομίσματα. Μάλιστα, η Νότιος Κορέα έχει απαγορεύσει ήδη τη χρήση τους.
«Είναι νόμισμα; Εχει συναλλακτική αξία; Είναι μέσο αποταμίευσης; Ακόμη ελέγχεται ποια είναι η πραγματική του αξία» επισημαίνεται. Το μόνο σίγουρο, όπως λένε, είναι ότι είναι το φθηνότερο, το γρηγορότερο και πιο μυστικό μέσο για να μεταφέρει κανείς λεφτά, υπονοώντας πως υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιείται για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Ο κ. Κωνσταντίνος Χαροκόπος, μαθηματικός και οικονομολόγος, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) για το ζήτημα του ψηφιακού νομίσματος, στάθηκε στην παντελή απουσία θεσμικών επενδυτών, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλιστικό ταμείο που να έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο προϊόν», για να συμπληρώσει ότι δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος οίκος αυτήν τη στιγμή που να έχει επενδύει στην αγορά αυτή και να προσφέρει ρευστότητα.
Υπογράμμισε δε πως η επενδυτική τρέλα του bitcoin θυμίζει έντονα φούσκες άλλων εποχών, όπως του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, καλώντας όσους θέλουν να ασχοληθούν να εντρυφήσουν στην ιστορία των διεθνών αγορών.

Οι τέσσερις κίνδυνοι που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα:

1. Φορολόγηση των κερδών, καθώς οι Αρχές «παραμονεύουν». 
2. Το εύρος των ρυθμίσεων και των κανόνων που ενδέχεται να θεσπίσουν οι κεντρικές τράπεζες.
3. Τη θέσπιση ορίων στην κατανάλωση ενέργειας. Με δεδομένο ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεράστια ενέργεια, υπάρχει ανησυχία στην περίπτωση που θα τεθούν όρια στη χρήση της. Πέρυσι, μόνο για τη χρήση του bitcoin καταναλώθηκε τόση ενέργεια, όση ολόκληρη η Νιγηρία των 90 εκατομμυρίων κατοίκων! 
4. Τις κλοπές από χάκερ. Οσο προχωράει η τεχνολογία, τόσο θα αναβαθμίζεται η δυνατότητα των χάκερ να κλέβουν «ψηφιακά πορτοφόλια» και bitcoins.

Πώς μπορώ να αγοράσω κρυπτονομίσματα:

Με τρεις τρόπους:
α) Με εγγραφή σε κάποια πλατφόρμα ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις μεγαλύτερες (CoinBase, Cex.io, Litebit.eu) που εξυπηρετούν τους Ελληνες επενδυτές και δέχονται χρεωστικές κάρτες και κατάθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η μέθοδος, εάν και φαντάζει αρκετά εύκολη, μπορεί να καθυστερήσει αρκετά. Επιπλέον, υπάρχουν κεφαλαιακοί περιορισμοί, ενώ πολλές πλατφόρμες έχουν ήδη κλείσει τη δυνατότητα εγγραφής νέων χρηστών, λόγω της τεχνολογικής αδυναμίας να υποστηρίξουν τόσο μαζικά κύματα νέων εγγραφών.
β) Μέσω της πλατφόρμας Local Bitcoins ή ανταγωνιστικών με την οποία μπορείτε να συνομιλήσετε με traders που βρίσκονται κοντά σας και μπορείτε να συναντηθείτε για να πραγματοποιήσετε κάποια συναλλαγή. Φυσικά, η μέθοδος αυτή ενέχει ρίσκα, οπότε, σε περίπτωση που την επιλέξετε, να είστε σίγουροι για την αξιοπιστία βάσει του feedback του πωλητή, να συναντηθείτε σε κεντρικό σημείο και καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από φιλικό σας άτομο, ειδικά στην περίπτωση που κυκλοφορείτε με μεγάλο χρηματικό ποσό σε μετρητά.
γ) Μέσω φιλικού προσώπου σας. Φυσικά, να είστε σίγουρος για την αξιοπιστία του ατόμου και σε καμία περίπτωση μη στέλνετε χρήματα σε άτομα που δεν γνωρίζετε. Εάν κάποιος πωλητής σας προσεγγίσει με δέλεαρ τη χαμηλότερη τιμή από αυτή της αγοράς, αποφύγετε τη συναλλαγή, καθώς το πιθανότερο είναι να πέσετε θύμα απάτης.

Oceanus, το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα

Από τα πρώτα κρυπτονομίσματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα είναι το Oceanus. Η ιδέα ήρθε με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας στην Ταϊλάνδη πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε ο νεαρός επιχειρηματίας Νίκος Κωστόπουλος αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Υστερα από ενδελεχή έρευνα, κατέληξε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη στη ναυτιλία. Eτσι δημιούργησε την πλατφόρμα oceanus, μέσω της οποίας οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να κλείνουν συμβόλαια χωρίς χρονοτριβή και μεσάζοντες, και κυρίως με ασφάλεια. Παρότι σχετικά πρόσφατη, η προσπάθεια φαίνεται να ευδοκιμεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, πολλοί επενδυτές βλέπουν θετικά την προσπάθεια και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει το oceanus. «Κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια που δεν στοχεύει στο πρόσκαιρο κέρδος» σημειώνει στην «Ημερησία» ο κ. Κωστόπουλος, τονίζοντας πως το oceanus απευθύνεται κυρίως σε επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν μεγάλα ποσά.

Πάνω από 90 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δέχονται bitcoin

Από εστιατόρια, φαρμακεία, εταιρείες ηλεκτρονικών και επίπλων μέχρι δικηγορικά γραφεία, μικροβιολογικά ιατρεία, γιατρούς, σούπερ μάρκετ και ενοικιαζόμενα δωμάτια περιλαμβάνει η λίστα των επιχειρήσεων που δέχονται να πληρωθούν σε bitcoins στην Ελλάδα.
Αυτήν τη στιγμή οι επιχειρήσεις είναι κυρίως ατομικές και μικρομεσαίες, ωστόσο εκτιμάται πως δεν θα αργήσει η ώρα που μεγάλα «ονόματα» θα υποκύψουν στη μαγεία του κρυπτονομίσματος. Οπως λέει στην «Ημερησία» ο κ. Πέτρος Δημητράκος, ο οποίος είναι trader σε κρυπτονομίσματα, αργά ή γρήγορα και άλλες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να εντάξουν το bitcoin στις συναλλαγές τους, προεξοφλώντας πως η απήχησή του θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Ο Κόσμος του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων

Πηγή:ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Τα 7 κρυπτονομίσματα που απειλούν την κυριαρχία του bitcoin

Από τα αμέτρητα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία απειλούν να διαταράξουν τον κλάδο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Από το 2009 και μετά έχουν δημιουργηθεί πάνω από 1.400 κρυπτονομίσματα, με συνολική αγοραία αξία που πλησιάζει τα 600 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, τα κρυπτονομίσματα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση μετά το Ιντερνετ. Αλλοι τα χαρακτηρίζουν επικίνδυνη «μαύρη τρύπα» στην οποία μπορεί να χαθούν τα χρήματα του απλού καταναλωτή. H «Ημερησία» παρουσιάζει συνοπτικά τα βασικότερα «altcoins», όπως αποκαλούνται τα μεταγενέστερα του bitcoin νομίσματα που εμφανίζονται ως εναλλακτικές επιλογές και βελτιωμένες εκδοχές του «πρώτου διδάξαντος». Φυσικά, υπάρχει και… η άλλη πλευρά του κρυπτονομίσματος, που έγκειται στους αυξημένους κινδύνους τους οποίους ενέχουν τα altcoins εξαιτίας της μικρότερης εμπορευσιμότητάς τους σε σχέση με το bitcoin, αλλά και της πιο περιορισμένης αποδοχής τους…
1. Εthereum
Οπως και το bitcoin, έτσι και το ethereum στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain. Αντίθετα με το bitcoin, είναι κάτι παραπάνω από ένα ψηφιακό νόμισμα: Το ethereum είναι μια αποκεντρωμένη blockchain πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να «τρέξουν» τα λεγόμενα «smart contracts», δηλαδή σύντομα προγράμματα (scripts) που διευκολύνουν την ανταλλαγή χρημάτων, περιεχομένου, μετοχών και οποιουδήποτε στοιχείου ενέχει αξία μεταξύ των χρηστών της πλατφόρμας. Δημιουργήθηκε από τον Βίταλικ Μπουτέριν το 2013 και λανσαρίστηκε στα μέσα του 2015 ως «το κρυπτονόμισμα της επόμενης γενιάς». Το ethereum επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ό,τι εφαρμογές και λειτουργίες επιθυμούν, οι οποίες «τρέχουν» στο blockchain ακριβώς όπως έχουν προγραμματιστεί, αποκλείοντας πλήρως την πιθανότητα απάτης, λογοκρισίας ή παρέμβασης τρίτων μερών. Ο «πατέρας» του ethereum υποστήριξε ότι σε δύο χρόνια η πλατφόρμα θα έχει συναλλακτική ισχύ ανάλογη με της Visa και σύντομα θα αντικαταστήσει τα δίκτυα πιστωτικών καρτών και τους online διακομιστές παιχνιδιών (gaming servers). Την ίδια στιγμή, ομάδα 30 εταιρειών, στην οποία περιλαμβάνονται οι JP Morgan Chase, Microsoft και Intel, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν εφαρμογές λογισμικού για επιχειρήσεις που να στηρίζονται στην τεχνολογία πίσω από το ethereum. Τα αποτελέσματα της «Συμμαχίας του ethereum» αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον… 


2. Litecoin

To litecoin δημιουργήθηκε το 2011 από τον Τσάρλι Λι, πρώην μηχανικό της Google. «Εάν το bitcoin είναι ο χρυσός στο σύστημα των κρυπτονομισμάτων, το litecoin είναι ο άργυρος», σύμφωνα με έναν δημοφιλή μπλόγκερ. H φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του είναι κοντά σε αυτήν του bitcoin. Στηρίζεται σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα πληρωμών ανοιχτού πηγαίου κώδικα (open source). Το δίκτυο του litecoin μπορεί να παράγει τετραπλάσιο αριθμό νομισμάτων σε σχέση με το bitcoin (84 εκατομμύρια έναντι 21 εκατ. που είναι το «πλαφόν» για τα κυκλοφορούντα bitcoin) και έχει ταχύτερες διαδικασίες επιβεβαίωσης των πληρωμών. Αγοραπωλησίες litecoin μπορούν να γίνουν σε διάφορα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Η χρηματιστηριακή αξία του litecoin ανέρχεται σε 11 δισ. δολάρια και ένα litecoin κοστολογείται γύρω στα 200 δολάρια.

3. Ripple

Ενώ τα περισσότερα κρυπτονομίσματα εξυπηρετούν τις ανάγκες ιδιωτών, το ripple απευθύνεται κυρίως σε τράπεζες, παρόχους υπηρεσιών πληρωμής και χρηματιστήρια ψηφιακών αξιών. Το ripple θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παγκόσμιο σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών σε πραγματικό χρόνο που παρέχει διασυνοριακές πληρωμές άμεσα, μεγιστοποιώντας τη διαφάνεια και ελαχιστοποιώντας τα κόστη. Δημιουργήθηκε το 2012 και μπορεί να λειτουργήσει και ως χρηματιστήριο νομισμάτων, αλλά και ως δίκτυο εμβασμάτων. Tο κρυπτονόμισμα στο οποίο στηρίζεται το σύστημα, ονόματι XRP, δεν έχει εγγενή αξία, γι’ αυτό και κοστολογείται μόλις 1,35 δολάρια. Η αξία του έγκειται στην προστασία του δικτύου από συναλλαγές spam. Παρότι η κοινότητα των χρηστών κρυπτονομισμάτων προβληματίζεται για το ότι το ripple αποτελεί «φτωχό» μέσο αποθησαυρισμού, οι τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί αρχίζουν να υιοθετούν την τεχνολογία του για να ενισχύσουν τα συστήματα πληρωμών τους. H χρηματιστηριακή αξία του ripple ανέρχεται στα 53 δισ. δολάρια.

4. Zcash

Το zcash είναι ακόμα ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 και υπόσχεται ότι μπορεί να διαφυλάξει πλήρως τη μυστικότητα των συναλλαγών που διενεργούνται στο δίκτυό του. Η πρόσθετη ασφάλεια και ιδιωτικότητα προκύπτει από το ότι όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα blockchain, αλλά οι «κρίσιμες» λεπτομέρειες, όπως το όνομα του αποστολέα, του παραλήπτη και το ύψος της πληρωμής, δεν εμφανίζονται πουθενά. Το zcash προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα για πλήρως «θωρακισμένες» συναλλαγές, μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνικών κρυπτογράφησης. Καθώς η ανάγκη για ιδιωτικότητα στις online συναλλαγές καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη κάθε ημέρα που περνά, η δημοτικότητα του zcash αυξάνεται μέχρι σήμερα θεαματικά χάρη στα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που ενσωματώνει. Η χρηματιστηριακή αξία του zcash ανέρχεται στα 1,6 δισ. δολάρια και η τιμή ενός zcash είναι 540 δολάρια.


5. Monero

Οπως το zcash, έτσι και το monero απευθύνεται στους χρήστες που επιθυμούν ανωνυμία στις συναλλαγές τους. Το κρυπτονόμισμα αυτό επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη κεφαλαίων χωρίς οι συναλλαγές να είναι ορατές στο blockchain. Επιπροσθέτως, οι συναλλαγές με monero δεν αφήνουν ίχνη χάρη στη χρήση των λεγόμενων ring signatures που κρύβουν τα ποσά των συναλλαγών, την προέλευσή τους και τον προορισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραπωλησίες με monero δεν μπορούν να συνδεθούν με την πραγματική ταυτότητα των χρηστών. Για τον λόγο αυτό δεν προξενεί έκπληξη που το εν λόγω κρυπτονόμισμα είναι πιο δημοφιλές από το bitcoin στους κύκλους των χάκερ και των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2014, αλλά έκανε το μεγάλο άλμα το 2016. Σήμερα η τιμή 1 monero είναι περίπου 350 δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία των κυκλοφορούντων monero ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

6. Dash

Η επωνυμία του dash προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «digital» (ψηφιακό) και «cash» (μετρητά). Η διαχείριση του εν λόγω κρυπτονομίσματος γίνεται από μια αυτόνομη, αυτοχρηματοδοτούμενη οργάνωση. Το dash απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων από τότε που κυκλοφόρησε, το 2014. Η επιτυχία του αποδίδεται στην ενσωμάτωση βελτιωμένων χαρακτηριστικών σε σχέση με το bitcoin, όπως τη λειτουργία InstantSend (άμεσες πληρωμές που επιβεβαιώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), τη λειτουργία PrivateSend (που εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των συναλλαγών) και την αποκεντρωμένη διακυβέρνησή του. Λανσαρίστηκε αρχικά ως xcoin και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε darkcoin (επωνυμία που προκαλούσε… σκοτεινούς συνειρμούς), για να αποκτήσει το σημερινό του όνομα το 2015. Σήμερα ένα dash αξίζει περίπου 850 δολάρια (από 11 δολάρια στις αρχές του 2017) και η χρηματιστηριακή αξία της συνολικής αγοράς dash ξεπερνάει τα 6,5 δισ. δολ.

7. Lisk

To lisk είναι ένα κρυπτονόμισμα που προήλθε από συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, στον βαθμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για τη δημιουργία «αποκεντρωμένων εφαρμογών» (decentralized apps ή dapps) στη γλώσσα προγραμματισμού Javascript. Το lisk έχει αξία λόγω των πρακτικών εφαρμογών που υποστηρίζει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διάφορων ειδών dapps, όπως πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου κ.ά. H τιμή του ανέρχεται σε περίπου 23 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία σε 2,7 δισ. δολάρια.

Bitcoin plus - Bitcoin cash  

Από τη λίστα των δημοφιλέστερων εναλλακτικών κρυπτονομισμάτων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και δύο κλώνοι του «πατριάρχη» bitcoin: το bitcoin plus και το bitcoin cash. Το bitcoin plus πρωτοκυκλοφόρησε το 2014 μέσω «αρχικής δημόσιας εγγραφής» για κρυπτονομίσματα (Initial Coin Exchange ή ΙCO) στο Χρηματιστήριο Poloniex. Ωστόσο, οι δημιουργοί του, αντί να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που αντλήθηκαν για την ανάπτυξη του νομίσματος, τα... ενθυλάκωσαν και εξαφανίστηκαν (φημολογείται ότι απολαμβάνουν διακοπές διαρκείας σε κάποιο εξωτικό προορισμό). Αλλα μέλη της κοινότητας ανέλαβαν στη συνέχεια το «ορφανό» κρυπτονόμισμα, προσέλαβαν μηχανικούς και προγραμματιστές για να τελειοποιήσουν τον κώδικα και το εισήγαγαν εκ νέου στην αγορά. Το bitcoin plus θεωρείται μια βελτιωμένη εκδοχή του bitcoin, από πολλές απόψεις. Κυριότερο ατού του είναι ότι προσφέρει πολύ συντομότερο χρόνο επεξεργασίας των συναλλαγών στο blockchain (1 λεπτό σε σχέση με τα 10 λεπτά του bitcoin). Η τιμή του bitcoin plus από 80 σεντ τον Ιανουάριο 2016 τυγχάνει διαπραγμάτευσης τώρα γύρω στα 110 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται σε σχεδόν 12 δισ. δολάρια.

Bitcoin cash

To bitcoin cash γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017 από τη διάσπαση του κώδικα λογισμικού του πρωτότυπου bitcoin, ως αποτέλεσμα διαφωνιών στην κοινότητα του κρυπτονομίσματος όσον αφορά σε προτεινόμενες αλλαγές, ώστε να γίνονται ταχύτερα οι συναλλαγές. Πίσω από την κίνηση αυτή ήταν μια ομάδα Κινέζων miners (προγραμματιστές που ουσιαστικά παρέχουν την ισχύ των υπολογιστών τους για τους σκοπούς της λειτουργίας του συστήματος του itcoin). Αυτοί προκάλεσαν μια «διακλάδωση» (fork στην αργκό της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων) στο blockchain του bitcoin, δηλαδή στον πυρήνα της τεχνολογίας του ψηφιακού νομίσματος, το «κατάστιχο» που καταγράφονται όλες οι συναλλαγές. Ως αποτέλεσμα προέκυψε μια νέα «αλυσίδα», αυτή του bitcoin cash. H εμφάνισή του προκάλεσε αρχικά προβληματισμό στον χώρο, ωστόσο κατόρθωσε να βρει τη θέση του στο σύστημα των κρυπτονομισμάτων, παρά την έλλειψη στήριξης από σημαντικούς «παίκτες». Το bitcoin cash τυγχάνει διαπραγμάτευσης γύρω στα 2.000 δολάρια και η χρηματιστηριακή του αξία ξεπερνάει τα 23 δισ. δολάρια. 

Φιλανθρωπικά κρυπτονομισμάτα μεταμορφώνουν τον Τρίτο Κόσμο

Για έναν Δυτικό που διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και πιθανότατα e-banking, η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων σημαίνει πρακτικά ταχύτερες και οικονομικότερες ψηφιακές συναλλαγές. Ομως για έναν κάτοικο αναπτυσσόμενης χώρας η τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζονται το bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα, μπορεί να αποβεί επαναστατική: ένας φτωχός Κενυάτης θα έχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μια γυναίκα στο Αφγανιστάν θα αγοράζει αγαθά και θα μεταφέρει χρήματα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική της ασφάλεια, ένας Σύρος πρόσφυγας θα λαμβάνει άμεσα οικονομική βοήθεια όπου κι αν βρίσκεται και ένας Αφρικανός μετανάστης στην Ευρώπη, που μετά βίας βγάζει τα προς το ζην, θα μεταφέρει χρήματα στην πατρίδα του με ασφάλεια και χωρίς την παρακράτηση προμήθειας, που σήμερα φτάνει μέχρι και το 15%.

Το bitcoin είναι κάτι περισσότερο από ένα ψηφιακό νόμισμα. Η κοινωνική διάσταση που προκύπτει από την αμεσότητα και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει έχει ήδη γίνει αντιληπτή από μια σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα, υπηρεσίες του ΟΗΕ, πανεπιστήμια, κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων, υπουργεία και ιδιώτες, που αποδύονται σε μια κούρσα για να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο. Τα πεδία των εφαρμογών είναι αναρίθμητα: διαφάνεια στην παροχή οικονομικής βοήθειας, προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ασφαλείς ψηφοφορίες, κυβερνοασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, διαχείριση κρίσεων, ισότητα των φύλων, παροχή βοήθειας σε πληγέντες φυσικών καταστροφών και πολλά άλλα που θα ανακαλύψουμε με την πάροδο του χρόνου.
Ολοένα και περισσότεροι φορείς φτιάχνουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα ή εφαρμογές blockchain (αποκεντρωμένες, ασφαλείς και διαφανείς βάσεις δεδομένων) για καλό σκοπό. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τις Γυναίκες (UN Women) ένωσε τις δυνάμεις της με τη νορβηγική κυβέρνηση για να δημιουργήσουν ένα σύστημα blockchain που θα επιτρέπει στις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες να μεταφέρουν χρήματα χωρίς να εξαρτώνται από ύποπτους και επικίνδυνους «μεσάζοντες». Η ακτιβίστρια για τα γυναικεία δικαιώματα Ρόγια Μαχμπούμπ έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου e-shop, μέσω του οποίου Αφγανές θα μπορούν να εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες παρακάμπτοντας τους πολιτισμικούς περιορισμούς που τους απαγορεύουν να επιδίδονται σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του OHE (WFP) χορήγησε κουπόνια κρυπτονομισμάτων σε Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, πετυχαίνοντας την εξακρίβωση και καταγραφή της μεταφοράς οικονομικής βοήθειας σε 10.000 άτομα. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ταυτότητας (World Identity Network) εξετάζει, από την πλευρά του, πώς μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία blockchain για να εξασφαλίσει ασφαλείς μορφές ταυτοποίησης για τα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη που δεν έχουν καμία πρόσβαση σε επίσημες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το «Project Amply» έχει ξεκινήσει να οικοδομεί ένα σύστημα ψηφιακών ταυτοτήτων και διαχείρισης οικονομικής βοήθειας, το οποίο βασίζεται στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος ethereum και επιτρέπει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Νότιο Αφρική να λαμβάνουν επιδόματα και υπηρεσίες από τις οποίες προηγουμένως αποκλείονταν.
Επίσης, μια σειρά από προγράμματα έχουν ως στόχο την παραγωγή των δικών τους «φιλανθρωπικών κρυπτονομισμάτων», που θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς.
Τέτοιο είναι το «Clean Water Coin», που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των προσπαθειών της ΜΚΟ «Clean Water» για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση. Αντίστοιχα, η προπώληση των «Root Coins», της πρωτοβουλίας «RootProject», έχει εξασφαλίσει ήδη 200.000 δολάρια για την υλοποίηση έργων υποδομής σε φτωχές περιοχές του πλανήτη. Στο παιχνίδι του blockchain για την αντιμετώπιση της φτώχειας έχουν αρχίσει να επενδύουν και η UNICEF, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, ακόμα και η Παγκόσμια Τράπεζα, που δημιούργησε το «Blockchain Lab» για την προώθηση της έρευνας στην εν λόγω τεχνολογία.
Πάντως, για τον Περουβιανό οικονομολόγο Ερνάντο ντε Σότο και τον Αμερικανό ειδικό του bitcoin Πάτρικ Μπάιρν, υπάρχουν πιο ουσιαστικοί τρόποι από τη φιλανθρωπία για την υποστήριξη των φτωχών. Το ασυνήθιστο πρόγραμμά τους αφορά στη χρήση ενός συστήματος καταγραφής των επίσημων και ανεπίσημων τίτλων ιδιοκτησίας, που πιστεύουν ότι είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας που τη συνοδεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Μια σημαντική δυνατότητα που παρέχει το blockchain είναι η άμεση μεταφορά χρημάτων σε όλον τον πλανήτη, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, αμέσως μετά από μια τεράστια καταστροφή από τυφώνα, σεισμό ή τσουνάμι, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι προσβάσιμο ή οι υπηρεσίες βοήθειας θα αργήσουν να επέμβουν, θα είναι εφικτή η άμεση στήριξη των πληγέντων με την απευθείας μεταφορά χρημάτων στους ίδιους.

Τα πρώτα πειράματα για άμεση δημοκρατία  

Η ομάδα «Democracy Earth» πειραματίζεται με το «Sovereign», μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει την άμεση ψηφοφορία των χρηστών για οποιοδήποτε ζήτημα. Οι δημιουργοί του οραματίζονται ότι ένα τέτοιο app θα επιτρέψει μια νέα μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης που «καταργεί» τα εθνικά σύνορα και βοηθά στη θεμελίωση της δημοκρατίας ως παγκόσμιου ανθρώπινου δικαιώματος. Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας θέλει να υιοθετήσει ένα σύστημα blockchain για την ταχύτατη καταγραφή και παρακολούθηση επιδημιολογικών στοιχείων (ακόμα και real time) σε περιόδους κρίσεων.
Η διείσδυση του blockchain στον κοινωνικό τομέα έχει μόλις ξεκινήσει και είναι δύσκολο προς το παρόν να συλλάβουμε όλο το εύρος εφαρμογών του. Πάντως, οι υποστηρικτές του είναι πεπεισμένοι ότι η εν λόγω τεχνολογία παρέχει τα εργαλεία ακόμα και για να αλλάξει τον κόσμο – στον βαθμό που τον άλλαξε το Internet.

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τη σκοτεινή πλευρά του

Βαθύς προβληματισμός, προειδοποιήσεις και επίσημες ανακοινώσεις συνοδεύουν κάθε αναφορά των Βρυξελλών στο bitcoin. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επισημαίνουν το ρίσκο που ενυπάρχει «σε ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν στηρίζεται σε κάποια κεντρική τράπεζα για να ορίζει την αύξηση ή τη μείωση της προσφοράς του χρήματος στην οικονομία» και δεν χάνουν την ευκαιρία να τονίσουν ότι «η Ευρωζώνη έχει ένα μόνο νόμισμα, και αυτό είναι το ευρώ».
«Η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα, ειδικά με το bitcoin» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι διακυμάνσεις του ψηφιακού νομίσματος είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας (και των αγορών) πάνω του. «Υπάρχουν ξεκάθαρα ρίσκα για τους επενδυτές και καταναλωτές που έχουν να κάνουν με τις τιμές, έχουν ως συνέπεια την απώλεια των χρημάτων, ενέχουν αποτυχίες ασφαλείας και ρίσκου, χειραγώγηση της αγοράς και κενά ασφαλείας» είπε.
«Τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το bitcoin, εκτός από την προσφορά πλεονεκτημάτων και ευκαιριών, ως τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να προσφέρουν νέα εργαλεία που επιτρέπουν τη χρήση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος για παράνομους σκοπούς» εξήγησε στο «Εθνος» η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ. «Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν οι ανταλλαγές εικονικών νομισμάτων και οι φορείς παροχής υπηρεσιών ψηφιακών πορτοφολιών ως “υπόχρεοι φορείς” στην οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». 


Ντράγκι: Δεν είναι ώριμη ακόμη η τεχνολογία

Παρόλο που δεν είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένως εκφράσει αρνητική άποψη γι’ αυτά. Ακόμη και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι «με οτιδήποτε καινούργιο ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες και επίσης μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε πως ιδιαίτερα όσον αφορά στα bitcoins και στα κρυπτονομίσματα, δεν θεωρούμε πως η τεχνολογία είναι ώριμη για να τα εξετάσουμε» δήλωσε ο Ντράγκι. «Eνα από τα μαθήματα της μεγάλης κρίσης είναι πως τη χρηματοοικονομική καινοτομία, σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για χρηματοοικονομική και τεχνολογική καινοτομία (…), θα πρέπει να την ενστερνιζόμαστε με πολλή προσοχή στους πιθανούς κινδύνους της» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.
«Αυτές οι οντότητες (κρυπτονομίσματα) θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους, αλλά και ελέγχους πελατών, όταν ανταλλάσσουν εικονικά με πραγματικά νομίσματα, και να καταργήσουν την ανωνυμία που υπάρχει στις ανταλλαγές. Η απαίτηση της ταυτοποίησης των πελατών τους αποτελεί σημαντική συμβολή στην αποφυγή της ανώνυμης χρήσης των εν λόγω μέσων για παράνομους σκοπούς. Η ασφάλεια είναι ένας σταθερός στόχος και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας για τη διαφύλαξή της πηγαίνουν χέρι χέρι με τις τεχνολογικές εξελίξεις» κατέληξε η Βανέσα Μοκ.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, ο Β. Ντομπρόφσκις απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, καθώς επίσης και σε δύο άλλες ελεγκτικές Αρχές (European Securities and Markets Authority και European Insurance and Pensions Authority), ζητώντας τους να αναθεωρήσουν τις προηγούμενες προειδοποιήσεις και δηλώσεις τους για τις εξελίξεις στην αγορά των κρυπτονομισματων.
Το «Εθνος» απευθύνθηκε στην ΕΒΑ, που τον Δεκέμβριο του 2013 είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τα εικονικά νομίσματα, συστήνοντας στις εθνικές εποπτικές Αρχές να αποθαρρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος να αγοράζουν, να κατέχουν ή να πωλούν εικονικά νομίσματα.

«Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκδώσαμε δύο σχετικές ανακοινώσεις» μας ενημέρωσε ο Ντερκ Χάουμπριχ, επικεφαλής του ΕΒΑ στον Τομέα Προστασίας Καταναλωτών, Οικονομικής Καινοτομίας και Πληρωμών. «Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ΕΒΑ εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα (VCs), η οποία απευθυνόταν στους καταναλωτές, εξηγώντας ότι εκτίθενται σε μεγάλο αριθμό κινδύνων εάν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα εικονικά νομίσματα ως μέσο πληρωμής, όπως η απώλεια χρημάτων, η κλοπή “πορτοφολιών”, η αστάθεια των τιμών, η αδιαφανής διαμόρφωση των τιμών, η έλλειψη οικονομικής προστασίας όταν χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά νομίσματα ως μέσο πληρωμής. Η προειδοποίηση είναι γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή, απαριθμεί όλους τους κινδύνους και έχει μόνο τρεις σελίδες. Η εκτίμηση και οι απόψεις που εκφράσαμε στην προειδοποίησή μας δεν έχουν αλλάξει από τότε και είναι τόσο έγκυρες σήμερα όσο ήταν τότε» μας είπε.
Και συνέχισε: «Εξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2014, εκδώσαμε μια πρόσθετη “γνώμη” σχετικά με τα VCs (εικονικά νομίσματα), στην οποία αξιολογήσαμε το αν και το πώς πρέπει να ρυθμιστούν. Στη γνωμοδότηση εντοπίστηκαν 70+ κίνδυνοι που προκύπτουν από τα VCs για καταναλωτές, επιχειρήσεις, συστήματα πληρωμών και κοινωνικούς στόχους, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του οικονομικού εγκλήματος. Συνεπώς, συστήσαμε στις εθνικές Αρχές να αποθαρρύνουν έντονα τα ρυθμιζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν, να κατέχουν ή να πωλούν εικονικά νομίσματα. Στην ίδια γνωμοδότηση, συνιστούσαμε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μελλοντικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ΕΚ».
Ο ίδιος φαίνεται να γνωρίζει ότι μια ολοκληρωμένη διαδικασία ρύθμισης θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. «Γι’ αυτό η γνωμοδότηση συνιστά στα τρία αυτά θεσμικά όργανα της ΕΕ, ως βραχυπρόθεσμο μέτρο αντιμετώπισης, να τροποποιηθεί η οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε οι εμπλεκόμενοι με το bitcoin να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων βάσει της οδηγίας» τόνισε. Το καλοκαίρι του 2016, οι νομοθέτες ακολούθησαν αυτήν τη σύσταση και άλλαξαν τη σχετική νομοθεσία, η οποία θα καταστεί νομικά δεσμευτική μέσα στο 2018. «Το έγγραφο διευκρινίζει επίσης ότι τα VCs δεν αποτελούν υπηρεσίες πληρωμών βάσει της σχετικής οδηγίας της ΕΕ και για τον λόγο αυτό παραμένουν μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες» διευκρίνισε.

Ψηφιακό νόμισμα με εγγύηση του Δημοσίου στην Εσθονία

Ψηφιακό νόμισμα με την εγγύηση του... Δημοσίου επιχειρεί να λανσάρει η Εσθονία. Το Estcoin βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα που πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή καινοτομία μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα επιχειρηματικής εθνικότητας e-Residency. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια χώρα της Ευρωζώνης, το ενδεχόμενο εγείρει -τουλάχιστον- ανάμεικτα συναισθήματα σε παραδοσιακούς και νεότερους θεσμούς.
Το «Εθνος» μίλησε με τον κατεξοχήν υπεύθυνο-εισηγητή της ιδέας, τον Κασάρ Κόριους, διευθυντή του προγράμματος e-Residency, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό των συζητήσεων που διεξάγονται σε ανώτερο επίπεδο στην Εσθονία. Ο ειδικός μάς εξήγησε τα τρία σενάρια που εξετάζει η εσθονική κυβέρνηση. 
«Πρώτο είναι αυτό που λέμε “κοινότητα του estcoin”. Στο σενάριο αυτό το e-Residency αναπτύσσει μια κοινοτική πλατφόρμα για να βοηθήσει τους ψηφιακούς κατοίκους και τους Εσθονούς να συνδεθούν και να αναπτύξουν επιχειρήσεις. Το estcoin θα είναι χρήσιμο εργαλείο σε αυτήν την πλατφόρμα και θα μπορούσε να εκδοθεί αυτομάτως ως αντάλλαγμα για δραστηριότητες που υποστηρίζουν την κοινότητα. Αυτή η δομή θα βοηθούσε στην παροχή κινήτρων στην κοινότητα e-resident, ώστε να διαδώσουμε ακόμη περισσότερο το ψηφιακό μας έθνος» είπε.


Η προστασία από την κερδοσκοπία 

Γιατί η Εσθονία επιλέγει να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα και δεν υποστηρίζει ένα ήδη υπάρχον, όπως το bitcoin; «Γνωρίζουμε ότι η φετινή πρόβλεψη μιλά για αύξηση της αξίας του bitcoin και επηρεάζει τις συζητήσεις, προκαλώντας κάποια σύγχυση όσον αφορά την πρότασή μας. Πράγματι η τιμή του bitcoin είναι υπερβολικά διογκωμένη σε σχέση με την πραγματική χρήση του. Οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα των κρυπτονομισμάτων είναι πιθανότατα αντίθετες με την κατάσταση που βλέπουμε σήμερα. Η κερδοσκοπία είναι μια ανησυχία. Και για τον λόγο αυτό, σε μία από τις εναλλακτικές λύσεις του estcoin, προτείνουμε μια περίοδο “κλειδώματος” της αξίας του, για να μειώσουμε την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων κερδοσκόπων που αναζητούν να κερδίσουν τα κέρματα για άμεσο κέρδος και στην εκδοχή euro-estcoin προτείνουμε να το συνδέσουμε με το ευρώ. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η “φούσκα” γύρω από το bitcoin δεν αντανακλά τη δυνατότητα της τεχνολογίας Blockchain, που έχει δοκιμαστεί στην Εσθονία ήδη από το 2008» κατέληξε.
Το δεύτερο σενάριο αφορά στην «ταυτότητα estcoin». «Πρόκειται για έναν ριζοσπαστικό τρόπο αντικατάστασης της υφιστάμενης ψηφιακής υπογραφής για τους Εσθονούς και τα μέλη της ψηφιακής μας κοινότητας με έξυπνες συμβάσεις που βασίζονται στο blockchain. Αυτό θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια της ψηφιακής υποδομής της Εσθονίας, επειδή θα συνεργάζονται με οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς καμία ενημέρωση λογισμικού. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και την ταλαιπωρία της επαλήθευσης ταυτότητας» εξήγησε ο Κόριους. «Τρίτο σενάριο είναι το “ευρω-estcoin”. Θα είναι ένα ξεχωριστό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής αξιών μέσα στην πλατφόρμα της κοινότητάς μας. Θα συνεχίσουμε να διερευνάμε αυτά τα τρία σενάρια ταυτόχρονα με ειδικούς και δυνητικούς εταίρους» είπε ο ειδικός.
Οπως μας είπε, «η ιδέα προέκυψε από διάφορες πλευρές. Μεταξύ των μελών του e-Residency, που συνεχώς αυξάνονται, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για λύσεις βασισμένες σε blockchain, όπως η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO), η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη χρηματοδότησή τους και να ενθαρρύνουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους» τόνισε. «Η καινοτομία ενθουσιάζει κάποιους και τρομάζει ορισμένους άλλους, αλλά δεν μπορείς να την πολεμήσεις. Πρέπει να το καταλάβει αυτό κανείς για να βρει έναν τρόπο να επωφεληθεί, χωρίς να αφήσει κανέναν έξω. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον ρόλο του προγράμματος e-Residency ως κυβερνητική startup» προσέθεσε.
Κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, η Εσθονία ακούει προσεκτικά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα της Ευρωζώνης: το ευρώ. Ρωτήσαμε τον Κόριους αν το ευρώ μπορεί να συνδυαστεί με το estcoin. «Πιστεύουμε ότι και οι τρεις παραλλαγές του estcoin που έχουμε σκεφθεί είναι βιώσιμες και μπορούν να εισαχθούν άμεσα, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην Ευρωζώνη και κανείς από την ομάδα του e-Residency δεν ενδιαφέρεται να το αλλάξει. Θεωρούμε, όμως, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν τις προοπτικές που έχουν, γιατί τα κρυπτογραφημένα νομίσματα μπορούν να αποτελέσουν ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για την ανταλλαγή αξίας παγκοσμίως. Πρόκειται για μια νόμιμη συζήτηση και είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, διερευνούν τις ευκαιρίες που ενυπάρχουν. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας διερευνά την ευκαιρία να ξεκινήσει το ψηφιακό της νόμισμα συνδεδεμένο με τη στερλίνα» απάντησε.
Ο ίδιος παρέπεμψε στον Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που πρόσφατα ανέφερε ότι η συζήτηση για τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσε να ξεκινήσει. «Ο ένας θεσμός δεν έρχεται σε αντίθεση με τον άλλον. Αν τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν (και το γεγονός ότι πολλές χώρες σκέφτονται να λανσάρουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα δείχνει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει), τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να ενταχθούν σε αυτήν την ψηφιακή περιπέτεια. Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα και οι χώρες μπορούν να μείνουν πίσω επειδή αρνούνται να ανοίξουν νέα κεφάλαια ή να κάψουν τα χέρια τους στην άμμο…» υπογράμμισε.


Οπως εξήγησε ο Εσθονός, οι παραδοσιακοί θεσμοί δεν αντιμετώπισαν με τόσο καλό μάτι την πρωτοβουλία τους. «Η αρχική αίσθησή μου ήταν ότι η κοινότητα της κρυπτογράφησης θα ήταν η πιο επικριτική από οποιαδήποτε κυβερνητική συμμετοχή στον τομέα, αλλά το αντίθετο τελικά προέκυψε. Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων εξέφρασαν τεράστιο ενδιαφέρον και σε μεγάλο βαθμό φάνηκαν να χαιρετίζουν την ιδέα, ενώ αρκετοί παραδοσιακοί θεσμοί ήταν δημοσίως επικριτικοί. Ορισμένες αρνητικές τοποθετήσεις ήταν η απάντηση σε αυτό που κάποιοι είχαν καταλάβει για την πρότασή μας. Και αυτός ήταν ο λόγος που εξηγήσαμε τις τρεις επιλογές μας, για να δείξουμε ότι τα πράγματα είναι πολύπλοκα. Ευτυχώς στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι ήταν ενθουσιώδεις και περίεργοι, γιʼ αυτό μπορούμε να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για τα estcoins σε μια ομάδα εργασίας που έχουμε συγκροτήσει, με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, εξωτερικούς συμβούλους, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, μέλη του Κοινοβουλίου, μέλη του e-Residency, εκπροσώπους της Τράπεζας της Εσθονίας, δικηγορικά γραφεία και μέλη της ομάδας μας». Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη