Trending

Aναζητήσεις πλανητών παρόμοιων με τη Γη

Γράφει η Marie L.

Ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες η ζωή στη Γη κινδυνεύει οι αστρονόμοι αναζητούν τον επόμενο πλανήτη που θα μας φιλοξενήσει.

Στο παρελθόν οι άνθρωποι νόμιζαν ότι η Γη αποτελεί κέντρο του Σύμπαντος. Αργότερα κατάλαβαν ότι αυτό δεν είναι σωστό και ότι υπάρχουνε πάρα πολλοί πλανήτες. Συνέχεια οι επιστήμονες βρίσκουν καινούριους πλανήτες και μάλιστα ίσως σε κάποιους από αυτούς να έχει αναπτυχθεί ζωή. Φαίνεται πως το μέγεθος και οι ιδιότητες της Γης είναι ιδανικά για την ύπαρξη και εξέλιξη της ζωής. 

Ως τώρα οι δυνατότητες των αστρονόμων περιορίζονταν στο να βρίσκουν μόνο μεγάλους πλανήτες αερίων όπως ο Δίας. Με την ύπαρξη των τηλεσκοπίων και νέων μορφών εντοπισμού και ανάλυσης κατάφεραν να βρίσκουν και μικρότερους πλανήτες. Τελευταία οι αστρονόμοι έχουν βρει πολλούς βραχώδεις πλανήτες των οποίων το μέγεθος μοιάζει με αυτό της Γης και διαθέτουν έτσι τις βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής. Με τα καινούρια τηλεσκόπια που φτιάχνουν θα έχουν τη δυνατότητα  να βρίσκουν πλανήτες όμοιους με το μέγεθος της Γης και να εξερευνούν τις συνθήκες που υπάρχουν σε αυτούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, που πιστεύουν ότι ο εποικισμός άλλων πλανητών είναι απαραίτητος για τη συνέχιση της ζωής των ανθρώπων στο Σύμπαν. Επίσης, αγωνίζονται να βρουν τη νέα Γη προκειμένου να ζήσουμε εμείς εκεί.

Φαίνεται πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στον εντοπισμό ενός πλανήτη που να μοιάζει με το δικό μας, σύμφωνα με τη στατιστική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο γαλαξία μας υπάρχουν από 200 ως 400 άστρα, τα οποία έχουν πλανητικά συστήματα. To αποτέλεσμα των ερευνών είναι ότι υπάρχουν το λιγότερο 100 δισ. γαλαξίες στο Σύμπαν ενώ άλλα αποτελέσματα ανεβάζουν πολύ αυτό το νούμερο. 

Έτσι βλέπουμε ότι δε μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των άστρων και των πλανητών. Μία από τις τελευταίες μελέτες των επιστημόνων του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μόνο στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο πλανήτες τόσο μεγάλοι όπως η Γη. Εξάλλου η NASA ανακοίνωσε ότι στο γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια βραχώδεις πλανήτες που η μάζα τους είναι από μία ως δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Υπάρχουν όμως και διαφωνίες στο κατά πόσο είναι σωστή η ιδέα να κατοικήσουν άνθρωποι σε άλλους πλανήτες. Ο λόγος είναι ότι οι μορφές ζωής που θα υπάρχουν εκεί μπορεί να μην είναι φιλικές στον άνθρωπο.

To κοντινότερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο είναι το Άλφα Κενταύρου. Οι κυριότεροι αστέρες του με γυμνό μάτι φαίνονται ως ενιαίο άστρο ενώ με τηλεσκόπιο βλέπουμε ότι είναι δύο ξεχωριστά αστρικά σώματα. Το όνομά τους είναι Άλφα Κενταύρου Α και Άλφα Κενταύρου Β. Έχει παρατηρηθεί ότι βρίσκονται σε στενή τροχιά μεταξύ τους. Υπάρχει σε μεγαλύτερη απόσταση και ένας τρίτος αστέρας που ονομάζεται Εγγύτατος του Κενταύρου. Αυτός είναι μικρός και δε μπορούμε να τον δούμε με γυμνό μάτι. 

Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι από τα τρία άστρα αυτός είναι ο κοντινότερος στη Γη. Το 2016 οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στον Εγγύτατο του Κενταύρου ένα πλανήτη που είναι κατά πάσα πιθανότητα βραχώδης, είναι μεγέθους κοντινού με αυτό της Γης και είναι τοποθετημένος στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη. Δηλαδή, η επιφάνειά του διαθέτει υγρό νερό, γεγονός που είναι απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής. Κάποιοι αστρονόμοι στην Ευρώπη βρήκαν έναν εξωπλανήτη του οποίου η απόσταση από εμάς είναι 11 έτη. Είναι κοντά στο μέγεθος της Γης και η θερμοκρασίες στην επιφάνειά του μοιάζουν με τον πλανήτη που ζούμε εμείς. Ονομάστηκε εξωπλανήτης Ross 128b και γυρίζει γύρω από το άστρο Ross 128 που είναι ένας ήρεμος ερυθρός νάνος. 

Επίσης ο Ross b είναι ο δεύτερος κοντινότερος σε εμάς εξωπλανήτης που δε χαρακτηρίζεται από ακραίες θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό περιμένουμε ότι θα είναι κατ' εξοχήν στόχος των καινούριων τηλεσκοπίων. Στον Αστερισμό του Υδροχόου παρατηρήθηκαν επτά μικροί εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη, γύρω από ένα κοντινό αλλά όχι καλά ορατό άστρο.Από αυτούς τουλάχιστον τρεις μπορεί να έχουν ωκεανούς στην επιφάνειά τους. Έτσι αποτελούν ιδανικό αντικείμενο για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών για αυτούς έχουν ήδη αρχίσει. Το άστρο έχει ονομαστεί Τrappist-1 και είναι ένας πολύ ψυχρός ερυθρός νάνος. Οι εξωπλανήτες ονομάζονται Τrappist-1b,c,d,e,f ,g και h. Oι έξι από αυτούς βρίσκονται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής.

 
Νεότερη Παλαιότερη