ΤΕΛ. ΝΕΑ
28 Απριλίου 2016

Αλληλέγγυος με τους «αλληλέγγυους»... "Μέχρις αποδείξεως του εναντίου"

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος 
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών 

Στην Ιατρική χρησιμοποιούμε αρκετές φορές την παραπάνω φράση. 

Για παράδειγμα: 
<<Αθρόα αιμορραγία από τον πρωκτό σε άτομο χωρίς ιστορικό αιμορροΐδων πρέπει να θεωρείται ύποπτο κακοήθειας «μέχρις αποδείξεως του εναντίου». 
Μελανόχρους σπίλος, που εμφανίζεται ξαφνικά στο πρόσωπο ηλικιωμένου πρέπει κι αυτός να θεωρείται κακοήθης «μέχρις αποδείξεως του εναντίου».>> 
Στην περίπτωση της εφαρμογής των νόμων, ισχύει ακριβώς το ίδιο. 


Οι νόμοι πρέπει κι αυτοί να εφαρμόζονται «μέχρις αποδείξεως του εναντίου». Και «απόδειξη του εναντίου» προφανώς δεν αποτελεί η μονομερής και βολονταριστική παραβίασή τους, αλλά μόνο η κατάπτωσή τους (ως αντισυνταγματικών) σε ανώτερο δικαστήριο (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας) ή η κατάργησή τους με άλλο, νεώτερο νόμο. 

Στην περίπτωση της κ. Αλίκης Παπαχελά – που έχει καταρχήν τη συμπάθειά μας – είναι χαρακτηριστική της αντιστροφής της παραπάνω – ει μη τί άλλο δημοκρατικής - λογικής από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται «αριστεροί»:
Αρχικά (φαίνεται ότι) επικροτούσε τη δράση των περιβόητων «αλληλέγγυων» ακόμη και σε καταλήψεις ξενοδοχείων, «μέχρις αποδείξεως του εναντίου» [1]. 
Η «απόδειξη του εναντίου» όμως δεν άργησε να έρθει και μάλιστα κατά κραυγαλέο και βίαιο τρόπο, όταν κατάλαβε ότι το υπό κατάληψιν ξενοδοχείο θα είναι … το δικό της!
Ευθύς δε αμέσως συνειδητοποίησε τι είδους άνθρωποι είναι οι «αλληλέγγυοι» και τι είδους συμφέροντα ενδεχομένως υπηρετούν. 

Η περίπτωση Παπαχελά είναι ενδεικτική της κατηγορίας «αριστερός» την σύγχρονη εποχή. 
Ο αριστερός, γενικά θέλει μια «δίκαιη κοινωνία» με «ανθρώπινο πρόσωπο». 
Ο σύγχρονος «αριστερός» ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, όπου έχουμε την ατυχία να κυβερνάει κιόλας, δεν γνωρίζει:
• Ούτε τί είδους κοινωνία ζητάει και οραματίζεται
• Ούτε πώς θα μεταβεί σε μια τέτοια κοινωνία
• Ούτε πώς θα συμπεριφέρεται ως κοινωνικό όν μέχρι να μεταβεί (με όποιο τρόπο…) στην εντελώς υποθετική και ασαφώς περιγεγραμμένη αυτή κοινωνία. 

Καθόσον, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως αριστερός, ακόμη και σε μια «μη αριστερή – "ιδεώδη" (;)» – κοινωνία. 
Και ως αριστερός θα έπρεπε να είναι δίκαιος ο ίδιος, και να έχει «ανθρώπινο πρόσωπο». Να σέβεται δηλαδή το συνάνθρωπό του... 
… «μέχρις αποδείξεως του εναντίου»!
 [1] https://afigisizois.wordpress.com/2016/04/23 /για-την-κατάληψη-του-city-plaza-ντροπή-στους-αλ/