Trending

Πρόβλημα ρευστότητας στις Τράπεζες

Το "θρίλερ" της ρευστότητας ξαναζούν οι τράπεζες με την παράταση της διαπραγμάτευσης, η οποία δείχνει να καθυστερεί για λόγους πολιτικής διαχείρισης και όχι τόσο για την ουσία των συμπεφωνημένων μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών.

Και ενώ η νέα κωλυσιεργία ενόψει αξιολόγησης ανακαλεί τις μνήμες του καλοκαιριού του 2015, οι ανακεφαλαιοποιημένες -εν τω μεταξύ- τράπεζες αγωνιούν και πάλι για τη ρευστότητά τους. Η επανάληψη του σεναρίου για τις τράπεζες τις βρίσκει μεν εφοδιασμένες με νέα κεφάλαια και με χαμηλότερη έκθεση στον ELA (στα 69 δισ. ευρώ τώρα από το peak των 89 δισ. ευρώ), αδύναμες δε ακόμη να επανέλθουν σε φυσιολογική λειτουργία. Και ο λόγος γι' αυτό είναι η συνεχής απομάκρυνση του ζητούμενου της αποκατάστασης εμπιστοσύνης στην οποία στηρίζεται ο στόχος για επιστροφή των καταθέσεων.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέσα στον Μάιο και μάλιστα "τραβήξει" μετά τις 15 του μήνα, τότε αναμένονται εκ νέου εκροές καταθέσεων, τις οποίες προϋπολογίζουν στα 2-3 δισ. ευρώ. Και παρά το ότι τα capital controls θέτουν ένα "όριο προστασίας" στις εκροές, εντούτοις ο αντίκτυπος από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός και στους ξένους επενδυτές.

Οι Έλληνες τραπεζίτες θα έρθουν σύντομα και πάλι ενώπιον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2016 των τραπεζών (φυσικά και ενώπιον των εγχώριων επενδυτών στις γενικές συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν). Η αρχή αναμένεται να γίνει από τη Eurobank, που ανακοινώνει αποτελέσματα στις 17 Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Στις 25 Μαΐου πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς και την επομένη θα πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία αποτελεί και το χρονικό ορόσημο για την ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Κατά τις παρουσιάσεις στους ξένους αναλυτές, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών είναι προετοιμασμένοι ότι θα αντιμετωπίσουν έντονη επιφυλακτικότητα για την επιστροφή των καταθέσεων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του μεγαλοεπενδυτή Wilbur Ross στο Bloomberg, καθώς τόνισε ότι χρειάζεται μια αναπτυσσόμενη οικονομία για τη μείωση των NPLs "και παρότι η πώλησή τους θα φέρει μια κάποια ικανότητα εξυπηρέτησης, δεν θα αλλάξει τη θεμελιώδη οικονομία". Όπως είπε, είναι πιο σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ώστε η οικονομία να μπορέσει να επανέλθει σε ισχυρή βάση και να αντιμετωπίσει εν συνεχεία το θέμα των capital controls.

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τράπεζες εναποθέτουν τις προσδοκίες τους για καλύτερες συνθήκες ρευστότητας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Μόλις πάρει το "πράσινο φως" από τη διαπραγμάτευση, ο Mario Draghi αναμένεται να επαναφέρει το waiver, δηλαδή την κατ' εξαίρεσιν, λόγω χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες. Ωστόσο, το μικρότερο haircut που αναμένουν οι τράπεζες (τώρα κινείται σε μέσους όρους στο 45%) μπορεί να καθυστερήσει για κάποιους μήνες.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη