Trending

Η εταιρεία υπό πτώχευση αλλά ο ιδιοκτήτης στα Panama Papers

Η ίδρυση και διεύθυνση μίας εξωχώριας (offshore) εταιρείας ή ενός καταπιστεύματος (trust), που χρησιμοποιούνται, κατά βάση, ως όχημα φοροαποφυγής, δεν αντιβαίνει τη νομοθεσία. Ωστόσο, τι γίνεται όταν στις λίστες, που αποκάλυψε η διεθνής δημοσιογραφική σύμπραξη ICIJ, μετέχει επικεφαλής εταιρείας που έβαλε λουκέτο, έχοντας αφήσει υπέρογκα χρέη σε εργαζομένους, προμηθευτές και Δημόσιο; Αυτή είναι η περίπτωση του Μαρίνου Κωνσταντακάτου, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Αφοί Κωνσταντακάτου που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ηλεκτρολογικού υλικού και έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης η οποία απορρίφθηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά αρχεία, ο κ. Κωνσταντακάτος εμφανίζεται να αποτελεί μέτοχο της εταιρείας Ltrons Inc., η οποία διαθέτει ως καταχωρημένη διεύθυνση την οδό Κυκλάδων 7 στην Κηφισιά. Η συγκεκριμένη εταιρεία που είναι δικαιοδοσίας Παναμά εμφανίζεται ως "defaulted”, δηλαδή χρεοκοπημένη.

Τον Μάρτιο του 2015 ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, σε συνάντηση με επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, είχε διαμηνύσει ότι η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι μόνιμη, όπως και ότι οι τράπεζες έπαυσαν την περαιτέρω χρηματοδότηση. Έτσι, η ύπαρξη του ονόματος του κ. Κωνσταντακάτου στα αρχεία του Παναμά έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, όπως πληροφορείται το Capital.gr, στους κόλπους των πρώην εργαζομένων και πιστωτών της εταιρείας. Και εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τους πιστωτές της Αφοί Κωνσταντακάτου ως μοχλός πίεσης για την επιτάχυνση της ικανοποίησης των οφειλών.

Ίσως όχι άδικα: οι 200 απολυμένοι της Αφοί Κωνσταντακάτου έχουν λαμβάνειν ποσό της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να παραμένει σήμερα στο ταμείο ανεργίας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, σε προμηθευτές και τράπεζες.

Όπως, εξάλλου, είχε αποκαλύψει το Capital.gr, πριν από ένα χρόνο με στόχο την ικανοποίηση των οφειλών τους, οι πιστώτριες τράπεζες κατάσχεσαν για οφειλή της τάξης των 5 εκατ. ευρώ αριθμό ακινήτων της εταιρείας στην Αυλώνα, την Καλλιθέα, τον Βοτανικό και τον Βύρωνα.

Παράλληλα, το σύνολο των ακινήτων, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, είναι δεσμευμένο μέχρι του ποσού των 16 εκατ. ευρώ.

"Εύλογα ερωτήματα, πρωτίστως ηθικής τάξης, προκαλεί η ύπαρξη του πρώην επικεφαλής της Αφοί Κωνσταντακάτου, Μαρίνου Κωνσταντακάτου στις λίστες Panama Papers με τους ιδιοκτήτες offshore εταιρειών. Και αυτό σε μία στιγμή που το προσωπικό της εταιρείας βρίσκεται στο δρόμο, καθώς η εταιρεία οφείλει σε αυτό υπέρογκα ποσά από αποζημιώσεις και δεδουλευμένες αποδοχές. Περιττό να αναφέρουμε ότι υπάρχουν χρέη και προς το Δημόσιο” δηλώνει στο Capital.gr η εκπρόσωπος των εργαζομένων, εργατολόγος Κωνσταντίνα Φουντέα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Αφοί Κωνσταντακάτου είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 και ταυτόχρονη αίτηση πτώχευσης. Η πρώτη δεν προχώρησε, ενώ η δεύτερη απερρίφθη από τη δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης έναντι της εταιρείας της οποίας η απόφαση εκκρεμεί, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας είχε καλέσει, παλαιότερα, τους εργαζόμενους να ταχθούν υπέρ της αίτησης πτώχευσης (που είχε καταθέσει η διοίκηση της Κωνσταντακάτου), καθώς ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας της θα επιτρέψει την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Η Αφοί Κωνσταντακάτου ιδρύθηκε το 1919 και διέθετε 36 καταστήματα σε 16 πόλεις.
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη