Trending

Μαζική έξοδος χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων από τη χώρα

Το τελικό χτύπημα για τον κλάδο των επιστημόνων αποτελούν τα νέα μετρα που φέρνουν φορολογικό και ασφαλιστικό. Μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται κατά ποσοστό άνω του 80%, ενώ τα "καλά μυαλά" της χώρας και κυρίως οι νέοι που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια μεταναστεύουν σε χώρες του εξωτερικού.

Οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρατείνουν για μία ακόμα φορά την αποχή τους μέχρι και τις 24 Μαΐου και σχεδιάζουν μια σειρά ενεργειών που στόχο έχουν να μπλοκάρουν στην πράξη την εφαρμογή του.

Από την πεντάμηνη αποχή των δικηγόρων λόγω του ασφαλιστικού, έχουν αναβληθεί πάνω από 120.000 δίκες σε όλη την Ελλάδα και έπεται συνέχεια, ενώ τα χαμένα έσοδα από τα Πρωτοδικεία της χώρας ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνουν στο ependisinews.gr οι δικηγόροι Βασίλειος Καραμπούτης και Δημήτριος Καμπούρμαλης μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκτιμάται ότι έχουν αναβληθεί περισσότερες από 45.000 υποθέσεις. Ήδη, σύμφωνα με τους ίδιους, μετρούν το πεντάμηνο αυτό πάνω από 57 υποθέσεις τους, οι οποίες αναβλήθηκαν με συνεπόμενη απώλεια εσόδων τους.

Έτσι, τη βασική ζημιά πληρώνουν οι ίδιοι οι δικηγόροι, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης εξαιτίας του ασφαλιστικού ενώ βρίσκονται πλέον στα όρια της οικονομικής και ψυχολογικής εξάντλησης.

Αλλά η οικειοθελής, αυτή, απώλεια του εισοδήματος τους λόγω της αποχής τους είναι σχετικά μικρή μπροστά στην μόνιμη απώλεια εισοδήματος που επίκειται γι' αυτούς εφεξής.

Όπως ενδεικτικά σχολιάζουν «το ήδη ζοφερό τοπίο όπως αυτό διαμορφώθηκε τα τελευταία "μνημονιακά" χρόνια με την επιβολή φορολογίας 26% (ή 33% για τα υψηλότερα εισοδήματα) από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία έκπτωση φόρου ή αφορολόγητο, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ και τέλος την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, αν και αμφίβολης νομιμότητας, επέφερε αναπόφευκτα την αύξηση στο κόστος των δικηγορικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σε επιστέγασμα αυτών ήλθε η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού που επιβάλλει ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που συνδυαστικά θα υπερβαίνουν το 1/3 του εισοδήματος του μαχόμενου δικηγόρου (συνολικά περίπου 35%) , σε συνδυασμό με την φορολογική υποχρέωση (29% από το πρώτο ευρώ), την προκαταβολή φόρου, που από 75% φτάνει στο 100%, ΦΠΑ 24%, τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ), και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (κλιμακούμενη από 0,7% έως και 8%) έχει ως αποτέλεσμα ο μαχόμενος δικηγόρος να στερείται σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από το 80%) του εισοδήματος. Από 1-7-2016 τα ένσημα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και υποθηκοφύλακες καταργούνται. Επίσης, καταργούνται οι πάσης φύσεως αναλογικές εισφορές υπέρ των Τομέων Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας Συμβολαιογράφων του ΕΤΑΑ επί των αναλογικών δικαιωμάτων από τη σύνταξη συμβολαίων Σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης ύφεσης, με το κόστος ζωής στα ύψη, πως είναι δυνατόν κανείς να εισπράττει, να αποδίδει φόρους και να καλύπτει τα ατομικά ή οικογενειακά του έξοδα;»

Θύματα της αποχής των δικηγόρων είναι και οι πολίτες που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορούν να "προστατευτούν".

Οι μηχανικοί

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους μηχανικούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωποι και με το πάγωμα της δραστηριότητάς τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο οικοδομικός κλάδος είναι από αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.Η επιβάρυνση της ιδιοκτησίας με φόρους, σε συνδυασμό με την βουτιά στις τιμές της αγοράς, αλλά και το αυξημένο κόστος των υλικών οικοδομής έχουν παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Επίσης, σημαντική πληγή για οτν κλάδο είναι ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στις καλένδες πολλά δημόσια έργα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα απραγίας, χιλιάδες τεχνικά γραφεία έχουν κλείσει και οι επαγγελματίες έχουν μεταναστεύσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) περίπου 3.000 μηχανικοί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται μόνο νέοι που μόλις αποφοίτησαν από τις πολυτεχνικές σχολές αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μεταναστεύουν με τις οικογένειές τους λόγω ζημιών, περιορισμένης απασχόλησης και αυξημένων εξόδων συντήρησης γραφείων στην Ελλάδα. Οσοι μένουν στην Ελλάδα είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, είτε έχουν αναστείλει κάθε δραστηριότητα και συχνά κάνουν άλλες δουλειές.

Επίσης σύμφωνα με το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί διαγράφονται κάθε χρόνο από τις τάξεις του ΤΕΕ, ενώ σύμφωνα με το επιμελητήριο ο αριθμός έχει αυξητικές τάσεις χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέοι μηχανικοί οι οποίοι επιλέγουν να μην εγγραφούν καθόλου.

Μιλώντας στο ependisinews.gr ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Μήλης τόνισε ότι πρόκειται για έναν νόμο που δεν αφορά ασφαλιστικές υποθέσεις, αλλά αντιμετωπίζει φορολογικά όλους τους εργαζόμενους.

"Δημεύεται το 60%-70% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Πρόκειται για ένα βαθειά αντιαναπτυξιακό ασφαλιστκό που υπονομεύει τις νέες γενιές, καθώς ακόμα κι η επίκληση του πρωθυπουργού και υπουργών για ευνοϊκή μεταχείριση των επιστημόνων 5ετίας ουσιαστικά καθίσταται άκυρη, καθώς θα τους ζητηθούν οι εισφορές στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου και μάλιστα με τόκο. Ο νόμος ουσιαστικά θα καταργηθεί στην πράξη και το ΤΕΕ θα προχωρήσει σε κάθε πρόσφορη κατεύθυνση καθώς η ίδια η κοινωνία δεν αντέχει άλλα βάρη. Ο ιδρώτας των μηχανικών, νέων και παλαιών δεν μπορεί να δημευθεί". 

Οι γιατροί

Ζοφερό έιναι το κλίμα και για τους γιατρούς. Η πλειοψηφία εξ αυτών δεν έχει πληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν μειωθεί οι χρόνοι πληρωμής του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν δοθεί κίνητρα για κάποια μορφή ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιοι φορολογούνται ακόμα και για τα χρήματα που δεν έχουν πάρει.

Αντιθέτως τους έχουν επιβάλει αιφνιδιαστικά από τον περασμένο Δεκέμβριο περικοπές κατά 43% των τιμών των εξετάσεων και περιορισμοί των κονδυλιων για περίθαλψη του ΕΟΠΥΥ.

Εάν υπολογίσει κανείς αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%), τότε δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα – επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος. Οι αυξημένες αυτές επιβαρύνσεις, όπως προαναφέρθηκαν, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία λέει ο ΠΙΣ ότι θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία.

Για ένα γιατρό το φορτίο πλέον είναι δυσβάσταχτο. Όπως επισημαίνει στο epedisinews.gr ο καρδιολόγος Ηλίας Χυτήρης η κατάσταση είναι δυσβάσταχτη: "Ο ΕΟΠΠΥ έχει πληρώσει μέχρι στιγμής για φέτος μόνο τις πράξεις του Ιανουαρίου, και καθόλου επισκέψεις. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του από προηγουμενα έτη, οφείλονται clawback και repaid περίπου 1.500 με 2.500 ευρώ ανά εξάμηνο σε κάθε γιατρό με μικρό αριθμό πράξεων. Επίσης, σε κάθε πληρωμή του παρακρατεί κι ένα επιπλέον 10%" Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία των ιδιωτών να πληρώσουν δημιουργεί μεγάλη ασφυξία στα ιατρεία. Προσθέτει επίσης, ότι ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών, σε συνδυασμό με τις νέες επιβαρύνσεις που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την βιωσιμότητα ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Οι Φαρμακοποιοί

Σε δεινή θέση είναι και οι φαρμακοποιοί:

"Η τελευταία πληρωμή έγινε τον Ιανουάριο του 2016, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει η επόμενη" σχολιάζει στο ependisinews.gr ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Κυριαζής και προσθέτει: "Οι αποθήκες έχουν μειώσει τις πιστώσεις, ενώ η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει οδηγήσει σε μείωση του στοκ. Οι ελλείψεις σε φαρμακα είναι μόνιμο φαινομενο , αφου οι φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν απευθείας, αφήνοντας την ελληνική αγορά ακάλυπτη. Τα καινούρια φάρμακα που κατασκευάζονται είναι πανάκριβα".

Αναφερόμενος στο θέμα του ωραρίου υπογράμμισε ότι με βάσει τις ρυθμίσεις ένα "φαρμακείο πρέπει να παραμένει ανοιχτό απο Δευτέρα πρωί ως Σαββατο βράδυ" κάτι που είναι αδύνατο για ένα μικρό επαγγελματία. "Η απελευθέρωση του ωραρίου έχει επιφέρει ένα χάος σε σχέση με τη λειτουργία των φαρμακείων αφού όποιος θέλει ανοίγει και κλείνει όποια ώρα θέλει". Τέλος για τη φορολόγηση τονίζει χαρακτηριστικά ότι "όπως σε όλους τους ελευθερους επαγγελματίες, έτσι και οι φαρμακοποιοί καλούνται να πληρώσουν φορο ακόμα και για τιμολόγια που δεν έχουν καν εισπράξει.
ependisinews.gr
Νεότερη Παλαιότερη