ΤΕΛ. ΝΕΑ
1 Ιουνίου 2016

Κρατικές… υποθέσεις (!) και Υποθέσεις «εργασίας»

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος* 
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών 

Δύο υποθετικά σενάρια για δύο υποθετικές χώρες, στις οποίες οι κυβερνήτες υποτίθεται ότι θέλουν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα

Σενάριο 1: 


Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 10 ελεύθερους επαγγελματίες, που προσφέρουν από μία υπηρεσία αξίας 100 δολαρίων (το νόμισμα είναι κι αυτό «υποθετικό», προφανώς) Ο επαγγελματίας (υδραυλικός, οικοδόμος, γιατρός, δικηγόρος, ο,τιδήποτε τέλος πάντων…) λέει στον πελάτη:

- Η αμοιβή μου είναι 100 δολάρια. Αν σου κόψω απόδειξη, θα πληρώσεις 124 (γιατί προσθέτει τον ΦΠΑ που καθιέρωσε ο υπουργός οικονομικών Τσακάλωφ). Αν όμως δεν σου κόψω, θα σου κάνω έκπτωση 20 δολαρίων και θα πληρώσεις 80. (Γιατί υπολογίζει ότι εκτός από τον άμεσο φόρο του Τσακάλωφ θα γλυτώσει και άλλο ένα 27% εισφοράς για «ασφάλιση», που καθιέρωσε ο άλλος «αρμόδιος» υπουργός Κατρούγκωφ). 

Δεν γνωρίζω φυσικά τί ακριβώς θα του απαντήσει ο πελάτης. Επειδή όμως στην υποθετική χώρα όλοι – πελάτες και επαγγελματίες – δεν έχουν (υποθετικώς πάντα…) οικονομική άνεση, υποθέτω ότι οι περισσότεροι (ας πούμε 8 στους 10) πελάτες θα προτιμήσουν να γλυτώσουν άμεσα 54 δολάρια. Άσε που συμπαρίστανται στον επαγγελματία (που φορολογείται τόσο άγρια), ενώ συγχρόνως μισούν το κράτος που επιβάλλει τόσο βαρείς φόρους και εισφορές ΚΑΙ στους ίδιους… για να μισθοδοτούν ένα τεράστιο αριθμό από άχρηστους κρατικούς υπαλλήλους (μόνιμους ή και μετακλητούς). 

Έτσι το υποθετικό μας κράτος θα εισπράξει από τις 10 επαγγελματικές πράξεις 24Χ2=48 δολάρια από εμμέσους φόρους και 2Χ100Χ29% = 58 δολάρια από τους αμέσους φόρους, δηλαδή 48+58=106 δολάρια 

Σενάριο 2: 

Στη δευτερη υποθετική χώρα υπάρχει ένας ενιαίος φόρος (τόσο άμεσος, όσο και έμμεσος) 15% με ενσωματωμένες τις εισφορές για σύνταξη και ξεχωριστή καταβολή για περίθαλψη

- Αν σου κόψω απόδειξη θα πληρώσεις 115 δολάρια. Αν δεν σου κόψω, θα πληρώσεις 100 και θα κινδυνέψουμε και οι δύο με βαρύ πρόστιμο (το δεύτερο υποθετικό κράτος έχει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου, γιατί έχει καλύτερη μηχανοργάνωση και καλύτερη κατανομή του προσωπικού του). 
Χωρίς να γνωρίζουμε φυσικά πού θα καταλήξουν, ας κάνουμε – ως «υπόθεση εργασίας») την παραδοχή ότι 8 στους 10 πελάτες θα συμφωνήσουν να κοπεί η απόδειξη. 

Το δεύτερο υποθετικό μας κράτος θα εισπράξει τότε από τους εμμέσους φόρους 15Χ8 = 120 δολάρια και από τους αμέσους φόρους 8Χ100Χ15% = 120 δολάρια, ήτοι σύνολο 240 δολάρια, 2,3 περίπου φορές περισσότερα από ό,τι στην πρώτη περίπτωση. 

Περιττό να σας πώ ότι στο δεύτερο υποθετικό κράτος θα γίνονται (υποθετικώς πάντα…) πολύ περισσότερες επαγγελματικές πράξεις. 

Ίσως μάλιστα μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο δεύτερο κράτος, δεν θα υπάρχουν άχρηστοι υπάλληλοι… αλλά όλοι του οι πολίτες θα είναι κάπου χρήσιμοι. 

Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να υποθέσουμε για την οικονομική και γενικότερη πορεία των 2 αυτών υποθετικών κρατών;

*ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία Ξανά!"