ΤΕΛ. ΝΕΑ
12 Ιουλίου 2016

Τα κανάλια της… Φλωρεντίας και η «εμβάθυνση» της δημοκρατίας

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος* 
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών 

Διάσημες για τα κανάλια τους είναι κυρίως η Βενετία και το Άμστερνταμ. Η Φλωρεντία διαθέτει ένα όμορφο ποτάμι (Άρνος) αλλά χωρίς κανάλια. 

Την έλλειψη αυτή διέγνωσε η κυβέρνηση και αποφάσισε να αναθέσει στο Ινστιτούτο Φλωρεντίας τη μελέτη για τα τηλεοπτικά κανάλια, ερήμην – φυσικά!... – του καθ’ ύλην και κατά το Σύνταγμα αρμοδίου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. 

Η κυβέρνηση έχει καταρχήν δίκιο που επιχειρεί να αφήσει να λειτουργούν όσα τηλεοπτικά κανάλια έχουν νόμιμη άδεια. Εδώ όμως σταματάει το όποιο δίκιο και αρχίζουν τα αμείλικτα ερωτήματα: 
- Γιατί παραβιάζει το σύνταγμα και παρακάμπτει το ΕΣΡ;
- Γιατί θέλει να δώσει άδεια μόνο σε 4 ιδιωτικά κανάλια, ενώ η (ήδη) υπάρχουσα τεχνική υποδομή επιτρέπει 16; [1]. Τα περί «αναγκαιότητος» για «υψηλή ευκρίνεια» είναι τουλάχιστον παιδαριώδη. 
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται ότι «προστατεύει τη δημοκρατία» και μάλιστα την… εμβαθύνει (!)
http://www.skai.gr/news/politics/article/319608/spirtzis-neo-topio-stin-tileorasi-me-kanalia-me-sugekrimeni-deodologia-/

(Σχόλιο 1) Αυτό πώς το ερμηνεύετε; 
«… όσοι πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στη δεύτερη φάση και όσοι θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα πάρουν άδεια, με τελευταίο κριτήριο το τίμημα…»
Έτσι βαθαίνει η δημοκρατία; 
Και ποια είναι τα «άλλα κριτήρια» όταν «πληρούνται οι προϋποθέσεις» και «το τίμημα είναι το τελευταίο κριτήριο» ;

(Σχόλιο 2) «Στο κοινοβούλιο ανατέθηκε η αρμοδιότητα για τα κανάλια όχι στον κ. Παππά, και το κοινοβούλιο αποφάσισε για τον αριθμό των καναλιών»
Δηλαδή, για ό,τι δεν είναι σύννομο με το Σύνταγμα και τη δημοκρατία, δεν φταίει ο κ. Παππάς ούτε ο κ. Σπίρτζης αλλά το «κοινοβούλιο», του οποίου όμως οι ανωτέρω τυγχάνουν μέλη και …εισηγητές της πρότασης. 

(Σχόλιο 3) Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να χάσουν εργαζόμενοι τις θέσεις τους από κανάλια που θα κλείσουν, ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Ας πούμε ότι ένας σταθμός κλείνει... Θα ανοίξει κάποιος άλλος». 
Εδώ …μάλλον περιττεύουν τα σχόλια 

(Σχόλιο 4) Θυμάστε «το βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας» που υπόσχονται σταθερά οι εκάστοτε «δημοκρατικές δυνάμεις», στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγει υπερηφάνως τον εαυτό του; 
Ε, λοιπόν τώρα φαίνεται ότι κατέληξε ότι πλάτεμα και βάθεμα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. 
Επιλέγει λοιπόν το «στένεμα» προς όφελος του «βαθέματος», σε ένα «βαθύ κράτος» που προσπαθεί να … σκάψει και στο οποίο στη συνέχεια θα βυθίσει τη δημοκρατία. 
Καθόσον, αν τα κανάλια της Βενετίας ή του Άμστερνταμ δεν έχουν αρκετό βάθος, δεν πειράζει: Υπάρχει και ο Άρνος. 

[1] Η πάροχος ψηφιακού σήματος digea διαθέτει τέσσερις πολυπλέκτες για εθνικούς σταθμούς και 2 για ιδιωτικούς περιφερειακούς. Δεδομένων των τεχνικών προδιαγραφών ο αριθμός των προγραμμάτων που μεταφέρονται από κάθε πολυπλέκτη κυμαίνεται από 8 σε κανονική ευκρίνεια έως 2 σε υψηλή ευκρίνεια. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι δύο από τους πολυπλέκτες διατίθενται για την ΕΡΤ, ο αριθμός των αδειών θα μπορούσε να κυμαίνεται από 16 για κανονική και 4 για υψηλή ευκρίνεια.
http://www.tovima.gr/media/article/?aid=775573

*ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία Ξανά!"