ΤΕΛ. ΝΕΑ
8 Σεπτεμβρίου 2016

Ακραία καιρικά φαινόμενα, πολίτες και κράτος

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος* 
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών 

Με τις πρώτες καταρρακτώδεις βροχές του Σεπτεμβρίου «ανακαλύπτουμε» κάθε χρόνο ότι υπάρχουν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα, ότι οι κοίτες των ρεμάτων δεν έχουν συντηρηθεί και ότι τα φρεάτια είναι βουλωμένα… 

Καμιά φορά (όπως δυστυχώς συνέβη στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016) τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο έντονα και ακραία, που οποιαδήποτε ανάλογη κρατική ή δημοτική φροντίδα δεν θα μπορούσε να προλάβει και να εμποδίσει τις συνέπειές τους. 

Είναι τραγικό να χάνονται συνάνθρωποί μας και μάλιστα από πνιγμό. Αλλά και η απώλεια περιουσίας προκαλεί μεγάλη δυστυχία και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. 

Πέραν όμως του να «θρηνούμε ανθρώπινες ζωές», υπάρχει κάτι που θα μπορούσε το κράτος να κάνει;
Η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσε!

1) Να προειδοποιήσει. 
Η σύγχρονη μετεωρολογία έχει δυνατότητα να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια τη θεομηνία που έρχεται και πράγματι προειδοποιεί. Εκ των πραγμάτων όμως οι προειδοποιήσεις της διαχέονται ανεπαρκώς στο ευρύ κοινό. 
Θα έπρεπε ενδεχομένως οι τηλεοπτικοί σταθμοί να ειδοποιούν συνεχώς (με τρέϊλερ στο κάτω μέρος της οθόνης) και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κάθε 10 λεπτά, ώστε οι πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους με αυτοκίνητα τις κρίσιμες ώρες και όσοι ζουν σε υπόγεια να τα έχουν εγκαταλείψει και αναζητήσει αλλού προστασία. Ίσως και σε διαθέσιμες για το σκοπό αυτό κρατικές ή δημοτικές δομές. 

2) Οι υλικές ζημιές που θα γίνουν ούτως ή άλλως, πρέπει να αποζημιώνονται πλήρως και σε εύλογο χρονικό διάστημα από το κράτος. 
Αυτό άλλωστε αποτελεί μια απόλυτα δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών από ένα κράτος που χρυσοπληρώνουν. 

Ειδικό ταμείο θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ γι’ αυτό το σκοπό (στο οποίο θα μπορούν να συνδράμουν και οι πολίτες) και θα διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια αμέσως εντός ολίγων ημερών. 

Αλλά φυσικά το δικό μας «κράτος» είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε… Οι «αρμόδιοι» υπουργοί θα κάνουν την περιοδεία και …αποτίμησή τους, θα παρηγορήσουν τα θύματα (όταν δεν αποδοκιμάζονται φυσικά!), θα … «δρομολογήσουν» κάποιες αποζημιώσεις (σε 3 τέρμινα…) και θα αφήσουν το όλο ζήτημα στη …δικαιοδοσία του πανδαμάτορος χρόνου. 

Σε λίγες μέρες όλοι εμείς – και εγώ μαζί – θα έχουμε απωθήσει στα βάθη της μνήμης μας τις τραγωδίες αυτές. 
Και για εμάς τους απλούς πολίτες κάτι τέτοιο είναι φυσικό, αναμενόμενο και συγγνωστό. 
Για το κράτος όμως δεν θα έπρεπε να είναι. 
Γιατί τα (περισσότερο ή λιγότερο) τραγικά θύματα είναι επίσης Πολίτες και τους οφείλεται η φροντίδα του κράτους. 
Και αυτοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

*ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία Ξανά!"