ΝΕΑ

16 Μαρτίου 2017

Διονύσιος Βενιεράτος: Ολλανδία – Λαϊκισμός και αντι-Αντιευρωπαϊσμός

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο λαϊκισμός έχασε και ο ευρωπαϊσμός κέρδισε στην Ολλανδία: Κάποιες σχετικές σκέψεις

Παρά την αύξηση του ποσοστού και των εδρών του κόμματός του, είναι κοινή η αντίληψη ότι ο Βίλντερς ηττήθηκε στην Ολλανδία.

Όχι τόσο γιατί δεν βγήκε πρώτος, όσο για το ότι ξεσήκωσε πάρα πολλούς πολίτες – με πρωτοφανές ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές - να ψηφίσουν εναντίον των αντιευρωπαϊκών – κυρίως! – θέσεών του. Γιατί σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, νομίζω ότι εκφράζει πολύ περισσότερους από όσους τελικά τον ψήφισαν.

Ο Ευρωπαϊσμός κέρδισε μια μάχη, αλλά σίγουρα δεν κέρδισε τον πόλεμο.

Για να κερδηθεί οριστικά και ολοκληρωτικά η μάχη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση διά των μηχανισμών που διαθέτει (και με άλλους, που ίσως χρειασθεί να θεσμοθετηθούν) να σκεφτεί πολύ πιο σοβαρά τις αδυναμίες της.

Μεταξύ των οποίων κυρίαρχη είναι η έλλειψη μελετημένης, συγκροτημένης, αποφασιστικής, κοινής και σταθερής πολιτικής για το «μεταναστευτικό». Το οποίο όχι μόνο θέτει ζητήματα στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, αλλά και ζητήματα ασφάλειας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, του πολιτισμού και των αξιών, που κατόρθωσε να διαμορφώσει, μετά από αγώνες που διήρκεσαν πολλά χρόνια.

Και το μεταναστευτικό είναι το κύριο ζήτημα - «βούτυρο στο ψωμί τους» - με το οποίο κερδίζουν έδαφος οι λαϊκιστές, οι ευρωσκεπτικιστές και οι αντι-ευρωπαϊστές.

Εδώ – και αυτό έχει γενικότερη ισχύ - πρέπει να γίνει πλήρως συνειδητό το εξής απλό:

Λαϊκιστές, δημαγωγοί, ξενόφοβοι, εθνικιστές ακόμη και φασίστες πάντα θα υπάρχουν σε μια ανοιχτή κοινωνία. Και επειδή ακριβώς η κοινωνία είναι ανοιχτή, δεν μπορεί να τους εμποδίσει να εκφράζονται.

Είναι καθήκον των υπολοίπων να μην τους δίνουν επιχειρήματα.

Όπως είναι καθήκον των ευρωπαϊστών να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη γενική και ευρωπαϊκή Παιδεία, που να καθιστά την πλειοψηφία των πολιτών άνοση και αδιαπέραστη στα μηνύματα των λαϊκιστών.

Συμπερασματικά:

Ο λαϊκισμός είναι ένα δυσάρεστο μεν, αλλά παγκόσμιο και αναπότρεπτο φαινόμενο.

Η αντιμετώπισή του όμως και οι μέθοδοι που θα επιλεγούν γι’ αυτό θα μας βοηθήσουν να εμβαθύνουμε στα προβλήματα, να βρούμε τις λύσεις και γενικά να γίνουμε καλύτεροι.

Ακριβώς όπως η ύπαρξη μιας αρρώστιας βοηθάει την ίδια την ιατρική επιστήμη να δώσει τη λύση εμβαθύνοντας στα αίτια του προβλήματος και τελικά να προχωρήσει περισσότερο.

Όπως είχε πει και ο Νίτσε: «Ό,τι δεν μας σκοτώνει, θα μας κάνει πιο δυνατούς».
Αρκεί να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως, πριν κινδυνέψουμε σοβαρά να … μας σκοτώσει!
*ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία Ξανά!" Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Διονύσιος Βενιεράτος: Ολλανδία – Λαϊκισμός και αντι-Αντιευρωπαϊσμός
  • Title : Διονύσιος Βενιεράτος: Ολλανδία – Λαϊκισμός και αντι-Αντιευρωπαϊσμός
  • Posted by :
  • Date : 3/16/2017 11:30:00 μ.μ.
  • Labels :
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Διονύσιος Βενιεράτος: Ολλανδία – Λαϊκισμός και αντι-Αντιευρωπαϊσμός Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top