ΝΕΑ

26 Οκτωβρίου 2017

Η «δεδηλωμένη» και τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζονται

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
www.drvenieratos.gr

Αν μπορούσα να εισακουσθώ, θα έδινα τις ακόλουθες συμβουλές στη Νέα Δημοκρατία και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης:

Η κυβέρνηση έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και γι’ αυτό μπορεί και παραμένει κυβέρνηση.
Θεωρητικά μάλιστα, θα γινόταν να μη μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο από τη βουλή, διότι κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης – ψηφίζοντας «κατά συνείδησιν» όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα – το καταψηφίζουν μαζί με όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και παρ’ όλ’ αυτά να παραμένει κυβέρνηση.
Ζήτημα απώλειας της εμπιστοσύνης της βουλής (που καταχρηστικά ονομάζεται «δεδηλωμένη») τίθεται μόνο αν αποχωρήσουν από τα κόμματά τους κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης παραμένοντας όμως βουλευτές, ή αν δηλώσουν δημοσίως ότι παύουν να στηρίζουν την κυβέρνηση (πράγμα που θα τους οδηγήσει άλλωστε και πάλι εκτός των κομμάτων τους).
Αλλά και πάλι, αν η κυβέρνηση δεν παραιτηθεί από μόνη της, θα πρέπει να κινήσει η αντιπολίτευση το ζήτημα με «πρόταση δυσπιστίας» (ή μομφής), που όμως πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (δηλαδή 151), ώστε να «πέσει» η κυβέρνηση.
Στην πράξη, όταν σημαντικά νομοσχέδια, που αφορούν τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό δεν ψηφίζονται από τη βουλή, τίθεται ζήτημα «κυβερνησιμότητας» και όχι «εμπιστοσύνης».
Προφανώς τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται όταν καταψηφίζεται ένα άρθρο ενός νομοσχεδίου, όπως το άρθρο 3 του τελευταίου «περί ταυτότητας φύλου», πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο άρθρο τελικά… ψηφίζεται! (Παρεμπιπτόντως, η ΝΔ έκανε σωστά – κατά τη γνώμη μου - να μην ψηφίσει το άρθρο 3 και το ηλικιακό ορόσημο των 15 ετών)

Από την άλλη μεριά το να μην ψηφίζεις κάτι που πιστεύεις σωστό επειδή πιστεύεις ότι έτσι «θα πέσει η κυβέρνηση», αποτελεί εντελώς οπορτουνιστική πρακτική και βρίσκεται εντελώς αντίθετο προς το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν πέφτει έτσι.
Θα πέσει όταν χάσει βουλευτές που τη στηρίζουν ή όταν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί και επιδιώξει εκλογές διότι φοβάται ότι φθείρεται υπερβολικά και πως θα υποστεί πανωλεθρία αν οι εκλογές γίνουν στη συνταγματική προθεσμία.

Προς τα εκεί λοιπόν πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους τόσο η ΝΔ, όσο και η ΔηΣυ: Να αποκτήσουν πειστικό πολιτικό λόγο με πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις που να πείθουν τον κόσμο, έτσι ώστε οι επόμενες δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο των ιδίων και πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και, εδώ που τα λέμε, θα είναι καλό για όλους και κυρίως για την ίδια τη χώρα και τις προοπτικές της, να αποκτήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ουσιαστικό και πειστικό λόγο, ο οποίος να αντιπαρατίθεται με σαφή επιχειρήματα, αδιάσειστα στοχεία ακόμα και με αριθμητικά δεδομένα σε καθένα από όσα έχει έως τώρα νομοθετήσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Γιατί η χώρα δεν έχει απλώς ανάγκη να απαλλαγεί από μια κακή κυβέρνηση.
Έχει – κυρίως! – ανάγκη από σωστές και εφαρμόσιμες προτάσεις, που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει από πριν επεξεργαστεί και τις οποίες χωρίς αναβολή και αναστολές (λόγω πιθανών αντιδράσεων και «πολιτικού κόστους») θα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει.
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Η «δεδηλωμένη» και τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζονται
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Η «δεδηλωμένη» και τα νομοσχέδια που δεν ψηφίζονται Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top