ΝΕΑ

8 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΣ και Ελληνικό

Source: Wikipedia.org
Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος* 
www.drvenieratos.gr

Μια κάποια λύση - διέξοδος για το Ελληνικό σε ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόβλημα

Η Αττική υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων κατοικημένη με πλείστες όσες πόλεις «δήμους» και οικισμούς (Βλ. Εικόνα).

Αυτό δεν φαίνεται να έχει εμποδίσει την οικιστική κάλυψη και μάλιστα με πυκνή δόμηση ενός τεράστιου τμήματός της, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν παραμείνει είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. 

Η έκταση του Ελληνικού λειτουργούσε ως αεροδρόμιο από το 1945 και υπό συνθήκες ομαλότητας από το 1950. Από το 1986 αποφασίστηκε η μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα και από τις 28 Μαρτίου 2001 έπαψε να λειτουργεί το αεροδρόμιο στο Ελληνικό.  

Το γιατί θα έπρεπε να ανακινηθεί ζήτημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για το Ελληνικό και μάλιστα ΑΦΟΥ είχε αποφασιστεί η επένδυση και την αξιοποίηση της έκτασης και είχε ψηφιστεί επίσημα η συμφωνία με τον επενδυτή, αποτελεί ένα ερώτημα, που αφορά τη σημερινή κυβέρνηση.
Το γιατί δεν είχε ανακινηθεί το ίδιο ζήτημα τόσα χρόνια που το Ελληνικό λειτουργούσε ως αεροδρόμιο και αφού έπαψε να λειτουργεί το 2001, αποτελεί ένα άλλο ερώτημα, που αφορά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Το ΚΑΣ αποτελεί ανώτατο επιστημονικό ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ όργανο. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να συντάσσονται με τη γνώμη του. 

Καλό όμως είναι – εφόσον το όργανο υπάρχει – να το συμβουλεύονται πράγματι και ακόμη καλύτερο να το συμβουλεύονται εγκαίρως. 

Τελικά το ΚΑΣ, αφού μας έβγαλε την ψυχή, εδέησε να αποφασίσει. 

Ευτυχώς η απόφαση που πήρε ήταν μετριοπαθής και λογική. Μόνο τα 380 στρέμματα (επί συνόλου 6500) κρίθηκαν «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» σε τμήμα της έκτασης που βρισκόταν στα όρια του αρχαίου δήμου «Αλιμούντος». 

Και εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να αποφανθεί ότι σε 6500 στρέμματα δεν υπάρχει κανένα τμήμα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον… 

Και πάλι όμως η δόμηση δεν εμποδίζεται. Απλώς θα πρέπει να υπάρχει «αυστηρή παρακολούθηση» των εργασιών μήπως και βρεθεί εκεί κάποιο αρχαίο κτίσμα ή αντικείμενο. 
http://www.iefimerida.gr/news/366775/katelixe-se-lysi-kas-gia-elliniko-kiryxe-arhaiologiko-horo-280-stremmata

Ούτως ή άλλως όμως, ο Επενδυτής είχε συμφωνήσει να προσέχει όταν σκάβει και να αναφέρει όποιο αρχαίο εύρημα ανακαλύπτει. 

Προς τι λοιπόν «το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;»

Τι το ουσιαστικό προέκυψε τελικά από όλη αυτή τη φασαρία και εμπλοκή; 

Μία ακόμα καθυστέρηση και μια αφορμή στην κυβέρνηση να… πανηγυρίζει!

Και μη χειρότερα! … … …  Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
ΚΑΣ και Ελληνικό
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: ΚΑΣ και Ελληνικό Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top