ΝΕΑ

22 Δεκεμβρίου 2017

Θεωρητικώς και πρακτικώς!

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
www.drvenieratos.gr

(κάποιες πολιτικές σκέψεις μαζί με ένα σχετικό ανέκδοτο…)


Πρόκειται για μια άσκηση πρακτικής εφαρμογής κάποιων …θεωρητικών μοντέλων:
- Θεωρητικώς, τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης υπό όρους (μνημόνιο). Οπότε – τουλάχιστον όπως πιστεύει ο κ. Τσίπρας – «βγαίνουμε από τα μνημόνια» και από την κρίση.


- Πρακτικώς, θα πρέπει να βρίσκουμε άλλες πηγές χρηματοδότητης και μάλιστα πολύ πιο ακριβής. Επιπλέον θα τελειώνει η «περίοδος χάριτος» και θα έχουμε να πληρώνουμε στους δανειστές ακόμα περισσότερα.
Μόνο «έξοδο από την κρίση» δεν θα έχουμε υπό αυτές τις προϋποθέσεις.


- Θεωρητικώς, η κρίση ξεκίνησε (…πρακτικώς!) το 2010 συγχρόνως με τα Μνημόνια. Οπότε κάποιοι «θεωρητικοί» απέδωσαν την κρίση στα μνημόνια και όχι το αντίστροφο.


- Πρακτικώς, αν δεν είχαμε μπει στα μνημόνια τότε, θα ήμασταν από τότε κάτι χειρότερο από Βενεζουέλα.

- Θεωρητικώς, θα έπρεπε να ήμασταν συνεπείς στα μνημόνια που είχαμε υπογράψει. Αυτό έκαναν άλλες χώρες και βγήκαν από την κρίση.


- Πρακτικώς δεν υπήρξαμε συνεπείς και δεν βγήκαμε από την κρίση

- Θεωρητικώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα «έσκιζαν τα μνημόνια» (που δεν …εφαρμόζονταν!) όταν ήρθαν στην εξουσία.


- Πρακτικώς, υπέγραψαν άλλο ένα (τουλάχιστον) μνημόνιο και διατυμπανίζουν πόσο συνεπείς είναι στην εφαρμογή του(ς)

- Θεωρητικώς, όταν ψηφίζεις ένα νόμο από αυτούς που επιβάλλονται από τα μνημόνια, θα πρέπει να φροντίζεις και για την εφαρμογή του.


- Πρακτικώς, τον ψηφίζεις «αναγκαστικά», αλλά κάνεις ό,τι μπορείς για να μην εφαρμοστεί, γιατί είσαι… «αριστερός».

- Θεωρητικώς, οι πιστωτές (τρόϊκα, κουαρτέτο κλπ) βλέποντας αυτή την κατάσταση που παραβιάζει επί της ουσίας τη συμφωνία, θα έπρεπε να τους καταγγείλουν και να τους εγκαταλείψουν στην τύχη τους.  Τόσο τους ίδιους, όσο και τους προηγούμενους που έκαναν αντίστοιχα.


- Πρακτικώς, επιφυλάσσουν επαίνους για τις ελληνικές κυβερνήσεις για τις «μεταρρυθμίσεις» που επιτελούν και προς τον ελληνικό λαό που υφίσταται τις σχετικές «θυσίες». Αρκούνται να τονίζουν ότι χρειάζονται «ακόμα περισσότερες» (? ... ; ) «διαρθρωτικές» (!) μεταρρυθμίσεις.

- Θεωρητικώς, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μετά τον Αύγουστο θα πάρει στα χέρια του τα "κλειδιά του χρηματοκιβωτίου". - Πρακτικώς δεν ξέρω (ή μάλλον ξέρω...) τί θα βρει μέσα.

- Θεωρητικώς, κάποιος «αριστερός» ανήκει στην τάξη των (μη κατεχόντων – μη προνομιούχων) και φροντίζει για «κοινωνική δικαιοσύνη» και μείωση της ανισότητας στον πλούτο.


- Πρακτικώς, πολλοί από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα (επειδή ψηφίστηκαν σαν «αριστεροί») έχουν πολύ μεγάλες περιουσίες, με τις οποίες είναι πάρα πολύ καλά «συμβιβασμένοι» και συνυπάρχοντες ως ζάπλουτοι και σαν «αριστεροί» (από θεωρητικής απόψεως και μόνο).

- Θεωρητικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα πιστό στα δημοκρατικά ιδεώδη.


- Πρακτικώς, ο αρχηγός του έσπευσε να παραστεί στην κηδεία του Κάστρο ενώ ο εκπρόσωπός του στο ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε επανειλημμένως να καταδικάσει τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Μάλλον διότι αυτοί (μολονότι δικτάτορες και αυταρχικοί) υπήρξαν και παραμένουν «αριστεροί» και πολύ μάλιστα.
Μέχρις αηδίας, θα προσέθετα.

--------- … … … ---------

Όλα τα παραπάνω, τα σκέφτηκα γιατί κάποιος ασθενής μου, ο Γ.Μ. όποτε με βλέπει άκεφο προσπαθεί να μου πει αστεία για να με συνεφέρει…


Έτσι λοιπόν:
«Ο μικρός Γιαννάκης 9 ετών και εντελώς αγνός και απονήρευτος  πηγαίνει στον πατέρα του και του λέει:
- Μπαμπά, η δασκάλα σήμερα μας μίλησε για τη διαφορά ανάμεσα στο «θεωρητικώς» και το «πρακτικώς», αλλά δεν την κατάλαβα καλά. Μπορείς να με βοηθήσεις;
- Θα σε βοηθήσω παιδί μου με ένα πρακτικό παράδειγμα. Να, πήγαινε στη μητέρα σου και πες της: «Αν κάποιος σου έδινε 500.000 ευρώ θα του καθόσουν;». Και έλα να μου πείς τι θα σου πεί.
- Αμέσως μπαμπά, ευχαριστώ!
… … …
- Μαμά, μαμά! Πέσ’ μου σε παρακαλώ: Αν κάποιος σου έδινε 500.000 ευρώ θα του καθόσουν;
- Ναι παιδί μου. Θα το έκανα… Κυρίως για σας! …
Πάει ο Γιαννάκης και λέει την απάντηση στον πατέρα του. Αυτός του λέει:
- Πολύ καλά… Πήγαινε τώρα να ρωτήσεις το ίδιο και την αδελφή σου
- Ασφαλώς, μπαμπά
… … …
(Η αδελφή του 8 χρόνια μεγαλύτερη)
- Αδερφούλα, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι: Αν κάποιος σου έδινε 500.000 ευρώ θα του καθόσουν;
- Εννοείται ρε βλάκα! Και με πολύ λιγότερα! Πας καλά; ...Αλλά τέτοιος άσχετος που είσαι…
Πάει ο Γιαννάκης και λέει τα καθέκαστα στον πατέρα του.
Αυτός:
- Να λοιπόν για να καταλάβεις:
Θεωρητικώς είμαστε εκατομμυριούχοι. Πρακτικώς, έχουμε δύο “επί χρήμασι 

εκδιδόμενες” (δεν το είπε ακριβώς έτσι...) στο σπίτι! … … …»
(Σχόλιο)
- Αν το δούμε προσεκτικότερα, μάνα και κόρη είναι μόνο «θεωρητικώς» “επί χρήμασι εκδιδόμενες”. Γιατί πρακτικώς είναι κάπως δύσκολο να βρεθούν τέτοιες προσφορές.
- Αλλά και πάλι, εντελώς θεωρητικώς, δεν ξέρω πόσες ή πόσοι από μας θα αρνούνταν μιαν ανάλογη προσφορά, αν γινόταν... πρακτικώς.

- Βλέπετε, θεωρητικώς μπορεί να διαφέρουμε πολύ. Πρακτικώς όμως σε κάποια πράγματα δεν διαφέρουμε και τόσο. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Θεωρητικώς και πρακτικώς!
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Θεωρητικώς και πρακτικώς! Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top