ΝΕΑ

5 Αυγούστου 2018

Το τρίτο (μνημόνιο, το και «αριστερό» αποκαλούμενο) είναι το...

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι εξ αυτού απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας (βλ. και τα σχετικά με το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ) φθάνουν έως και 99 χρόνια.
Αυτό ακριβώς ... πήραμε (!) ψηφίζοντας «αριστερά»


- Πώς τα λέτε αυτά; Δεν «βγήκαμε» προχθές από αυτό;
- Μάλλον δεν καταλάβατε καλά. Αυτό, από το οποίο «βγήκαμε» (καθότι ήταν τριετούς διαρκείας και έληξε) ήταν το «Πρόγραμμα στήριξης». Όχι το Μνημόνιο που το συνοδεύει. Αυτό περιγράφει υποχρεώσεις (μόνο δικές μας από δω και πέρα) και εξακολουθεί να ισχύει.
- Δεν άλλαξε τίποτα δηλαδή;
- Κάτι άλλαξε: Από την «επιτροπεία», δηλαδή από τον τακτικό και συνεχή έλεγχο ως προς το αν εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα προκειμένου να μας δώσουν τις επόμενες δόσεις του Προγράμματος, περάσαμε στην «ενισχυμένη εποπτεία» (με αξιολόγηση ανά τρίμηνο τουλάχιστον έως το 2022), για να βλέπουν οι δανειστές κατά πόσον εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε το μνημόνιο.
- Και αν δεν το εφαρμόσουμε, τί θα πάθουμε;
- Αυτό που παθαίνουν όσοι παραβιάζουν τους όρους οποιασδήποτε δανειακής συμφωνίας. Όλες οι οφειλές γίνονται πλέον «ληξιπρόθεσμες και απαιτητές». Αν π.χ. ο δανειολήπτης δεν πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο, η τράπεζα του παίρνει το σπίτι. Εδώ θα μας πάρουν ό,τι στοιχείο κρατικής περιουσίας του έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Επιπλέον κανείς δεν θα θελήσει πλέον να μας δανείσει.
Ενδεχομένως δε να κινήσουν διαδικασίες να μας εξώσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία και είχαμε υπογράψει το τρίτο μνημόνιο.
- Δηλαδή, κινδυνεύουμε να γίνουμε ... Βενεζουέλα;
- Κάτι χειρότερο γιατί εκεί τουλάχιστον έχουν πετρέλαιο.
- Αμάν, Παναγία μου! ...
- Γιατί φοβάσει τόσο πολύ την κατάσταση της Βενεζουέλας; Και εκεί είχαν ψηφίσει «αριστερούς», πήραν «τον τρίτο τον μακρύτερο» (Τσάβες – Τσάβες – Μαδούρο) και εξακολουθούν να το ... απολαμβάνουν! Γιατί όχι κι’ εμείς;
- Δεν μ’ αρέσουν αυτά...
- Ούτε κι’ εμένα. Θα πρότεινα λοιπόν να αφήσουμε κατά μέρος τις «ηρωϊκές εξόδους» και τους πανηγυρισμούς και να κοιτάξουμε να εφαρμόζουμε το μνημόνιο φροντίζοντας παράλληλα να αυξήσουμε την παραγωγή, ώστε να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας. Κάποτε θα ξοφλήσουμε. Και τότε μόνο θα έχουμε «βγεί από το μνημόνιο».
- Και το διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη;
- Ο Τσίπρας είναι επαγγελματίας πολιτικός και τώρα είναι ακόμη πρωθυπουργός και το... απολαμβάνει. Αυτός τη δική του «δουλειά» την κάνει μια χαρά. Όπως άλλωστε και ο «σύντροφος» Μαδούρο ...
Ας κοιτάξουμε να κάνουμε κι’ εμείς τη δική μας.
Και η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνουμε με ιδιαίτερη επιμέλεια είναι να προσέχουμε τί ψηφίζουμε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία.
Γιατί τέτοιες δεν έχουμε κάθε μέρα. Και οι επιπτώσεις από μια λάθος ψήφο θα βαρύνουν εμάς και τα παιδιά μας.Υ.Γ. Ο διάλογος είναι φανταστικός. Παρόμοιους διαλόγους όμως ασφαλώς θα έχουμε μπόλικους από δω και μπρος. Καλό λοιπόν θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία, Ξανά!"
Το τρίτο (μνημόνιο, το και «αριστερό» αποκαλούμενο) είναι το...
  • Title : Το τρίτο (μνημόνιο, το και «αριστερό» αποκαλούμενο) είναι το...
  • Posted by :
  • Date : 8/05/2018 10:47:00 μ.μ.
  • Labels :
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Το τρίτο (μνημόνιο, το και «αριστερό» αποκαλούμενο) είναι το... Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top