ΝΕΑ

7 Μαρτίου 2019

«Πουλιά στον αέρα»

 Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Πουλιά στον αέρα»
(κάποιος τα πιάνει ...από τη μύτη!)
Όταν διηγήθηκα στη γυναίκα μου την επίμαχη έκφραση που χρησιμοποίησε ο κοινός μας γνωστός και φίλος Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας για τον Τσίπρα στην περίφημη πλέον συνέντευξη [1], εκείνη μου είπε:
- Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο ούτε καν ωφέλιμο να πιάνεις πουλιά στον αέρα. Αυτό μπορούν να κάνουν και κάποια ζώα... Ακόμα και αεροπλάνα (!) ... και στην περίπτωση αυτή, αν το πουλί «ρουφηχτεί» από τον κινητήρα του, αυτός αχρηστεύεται με καταστροφικές συνέπειες.
Θυμηθήκαμε τότε μια φορά που είχαμε βρεθεί transit σε ένα γερμανικό αεροδρόμιο, όπου θα περιμέναμε 1-2 ώρες να έρθει το αεροπλάνο που θα μας γύριζε πίσω στην Αθήνα.
Το αεροπλάνο εκείνο όμως βρέθηκε ανάμεσα σε ένα σμήνος από πουλιά καθώς προσγειωνόταν, ένα πουλί ρουφήχτηκε από την τουρμπίνα και τελικά... φύγαμε μετά από 20 ώρες (!) ... ...
Ευτυχώς που δεν ρουφήχτηκε και άλλο πουλί από τον δεύτερο κινητήρα, γιατί φαντάζεστε...  [2]
Δεν προτίθεμαι να κάνω τον συνήγορο ούτε τον κατήγορο του συμμαθητή, φίλου μου και καταξιωμένου επιστήμονα Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός για την ευθύτητα, ειλικρίνεια και τις καθαρές προθέσεις του. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε απερίσκεπτα μια φράση («ο Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα»), αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι επρόκειτο για προφορική συνέντευξη. Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω αν θα εκφραζόταν με τον ίδιο τρόπο για τον κ. Τσίπρα σε άρθρο του.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, εγώ και άλλοι δύο φίλοι είχαμε μια πολιτική συζήτηση μαζί του για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Εκεί μας είχε αναφέρει (παρεμπιπτόντως) ότι είχε συναντήσει τον Τσίπρα μια φορά και ότι ο Τσίπρας του είχε δώσει την εντύπωση εύστροφου και ευγενικού ανθρώπου. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν είπε ότι συμφωνούσε με την πολιτική του κ. Τσίπρα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα.
Αυτά που θα αναφέρω εδώ είναι μόνο αυτά που θα του πω ο ίδιος αν τυχόν υπάρξει ανάλογη ευκαιρία:
Ότι ο χαρακτηρισμός «πιάνει πουλιά στον αέρα» υπήρξε ατυχέστατη έκφραση, ακριβώς για το λόγο ότι άφησε τόσο μεγάλο περιθώριο για παρερμηνείες.
Το ότι ο Τσίπρας είναι εύστροφος και «επικοινωνιακός» με την έννοια του ότι αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να πει, ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ο συνομιλητής του, ήταν και παραμένει αναμφισβήτητο γεγονός.
Θα προχωρούσα ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι αυτό ακριβώς το «προτέρημά» του τον οδήγησε στο να γίνει ένας ΑΡΙΣΤΟΣ ... ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ με τα γνωστά σε όλους (προφανώς και στον Αλιβιζάτο) καταστροφικά αποτελέσματα.
Προκύπτει λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας έχει σίγουρα κάποιες ικανότητες, που τον κατέστησαν «κατάλληλο» να αναρριχηθεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού λόγω της ευνοϊκής γι’ αυτόν συγκυρίας και του συγκεκριμένου ακροατηρίου του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε και καλός πρωθυπουργός
Αυτή είναι μια διευκρίνιση που ο Νίκος Αλιβιζάτος δυστυχώς δεν έκανε στη συνέντευξη, ενώ το πιθανότερο είναι ότι οι απόψεις του σ’ αυτό το θέμα δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μου.
Οι οποίες (δικές μου) απόψεις είναι ότι ο Τσίπρας είναι μεν εύστροφος, ετοιμόλογος (όταν δεν εκστομίζει λόγω απαιδευσίας τις γνωστές «κοτσάνες», τις οποίες δεν χρειάζεται να επαναλάβω και εδώ) και «επικοινωνιακός» με την έννοια που ανέλυσα παραπάνω, αλλά εδώ εξαντλούνται τα όποια πνευματικά του «χαρίσματα».
• Υστερεί απελπιστικά σε γενική μόρφωση και σε κατάρτιση για θέματα που θα έπρεπε να γνωρίζει ως πολιτικός και πολύ περισσότερο επειδή είναι πρωθυπουργός. [1]
• Υστερεί απελπιστικά σε δυνατότητα ανάλυσης των εκάστοτε δεδομένων, άρα και στην εξαγωγή των αναλόγων συμπερασμάτων περί του εκάστοτε πρακτέου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να άγεται και να φέρεται από τύπους όπως ο Πολάκης [2]
• Υστερεί τέλος απελπιστικά ακόμα και σε αποφασιστικότητα. Χαρακτηριστικά αφήνει να αλωνίζουν οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες και Ρουβίκωνες τη στιγμή που είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η κατάσταση αυτή τον βλάπτει πολιτικά. Η ευνοϊκή συμπεριφορά έως συμπάθεια μελών του κομματός του απέναντι σε δολοφόνους όπως ο Κουφοντίνας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη.  Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος δεν είναι «σταλινικός» (όπως υποστηρίζει ο κ. Αλιβιζάτος), ανέχεται την παρουσία σταλινικών στο κόμμα του, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση. 
Και όλα αυτά χωρίς να αναφέρομαι στο ηθικό σκέλος της προσωπικότητάς του, που αναδεικνύεται όταν υποστηρίζει αιμοσταγή καθεστώτα τύπου Κάστρο και Μαδούρο ή όταν δεν διστάζει να εκστομίζει τα πιο εξωφρενικά και οφθαλμοφανή ψέματα. 

Τελειώνω με την εξής απορία, που απαντάει εν μέρει στην ατυχή διατύπωση του φίλου μου Νίκου Αλιβιζάτου:
- Πώς μπορεί να θεωρείται κάποιος ότι «πιάνει πουλιά στον αέρα» όταν ο ίδιος (στριμωγμένος από τα ίδια τα γεγονότα) ομολογεί ότι «είχε αυταπάτες»; ...
Εκτός αν οι αυταπάτες είναι ένα είδος πουλιών που δεν γνωρίζουμε...
Φαίνεται τελικά ότι τα «πουλιά» που «πιάνει στον αέρα» ο Τσίπρας είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του, που αρέσκονται να διαβιούν μέσα στις ... αερολογίες (!), τις οποίες ο «ηγέτης» τους αφειδώς τους προσφέρει.
Και επειδή οι ίδιοι αυτοί ψηφοφόροι θεωρούν (εκτός των άλλων) και τον εαυτό τους έξυπνο, μπορεί να ισχύει και γι’ αυτούς μια άλλη γνωστή παροιμία :
«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται»
... ... ... ... ... ... ... ...


Παραπομπές
[1] https://www.lifo.gr/articles/sunenteukseis_articles/228611/nikos-alivizatos-o-syriza-primodotei-to-politiko-egklima-sto-prosopo-toy-koyfontina
[3] Πέραν της γνωστής λαϊκιστικής «κορώνας» περί καταργήσεως των μνημονίων «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και ότι «αν τα πούμε όλα αυτά, όχι μόνο θα μας δώσουν λεφτά... θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν (!)», υπενθυμίζω ότι ο ίδιος είχε πει στον Ερντογάν ότι θα του παραδώσει το ταχύτερο τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, αγνοώντας προφανώς ότι αυτό ήταν θέμα της δικαιοσύνης και δεν ήταν στο χέρι του.

[4] Υπενθυμίζω το περιβόητο «πολάκειο δόγμα» - αξίωμα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας ουδόλως εναντιώθηκε:  «αν δεν κλείσουμε κάποιους φυλακή, θα χάσουμε τις εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται», καθώς και τη σκευωρία γύρω από τη Novartis

*Ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία, Ξανά!"
«Πουλιά στον αέρα»
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: «Πουλιά στον αέρα» Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top