ΝΕΑ

16 Απριλίου 2019

Ο Λοβέρδος, η Novartis και ο "Αλβανός τουρίστας"

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Λοβέρδος, η Novartis και ο «Αλβανός τουρίστας»

Κάποια ιατρικά – φαρμακολογικά δεδομένα
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ευρύτερα γνωστή ως «σκλήρυνση κατά πλάκας») είναι μια χρονίως εξελισσομένη νευρολογική απομυελινωτική και αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει 30 άτομα στις 100.000, βρίσκεται δηλαδή στο μεταίχμιο ανάμεσα στις «όχι συχνές» και τις «σπάνιες» νόσους. Αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς και μεγάλο ζήτημα για τους γιατρούς και τα συστήματα υγείας, μιας και η θεραπεία της είναι μεν σε πολύ καλύτερη μοίρα από ό,τι στο παρελθόν, αλλά παραμένει πολύ ακριβή [1].
Η εισαγωγή στη θεραπευτική του πρώτου από του στόματος χορηγούμενου «ανοσοτροποιητικού» φαρμάκου
Gilenya (Fingolimod hydrochloride), απετέλεσε μεγάλη πρόοδο στη θεραπευτική μιας και σταθεροποιεί τη νόσο επιβραδύνοντας τις υποτροπές, ενώ είναι καλύτερα ανεκτό από άλλα φάρμακα για την ίδια πάθηση.
Το φάρμακο παρασκευάσθηκε το 1992 από την ιαπωνική εταιρεία
Yoshitomi Pharmaceuticals και μετά τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές εξαγοράσθηκε (μάλλον… για κακή μας τύχη!) από την ελβετική Novartis.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 εγκρίθηκε από το
FDA για κυκλοφορία στις ΗΠΑ και τον Μάρτιο του 2011 η European Medicines Agency ενέκρινε την κυκλοφορία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [2] 

Κάποιες υπομνήσεις για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Ο Ανδρεας Λοβέρδος διετέλεσε Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 7 Σεπτεμβρίου 2010 έως 17 Μαΐου 2012.
Κατά την 20μηνη παραμονή του στη θέση αυτή έκανε τα εξής:
• Εισήγαγε την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
• Καθιέρωσε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων σε νοσοκομεία
• Δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ καταργώντας έτσι την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που μπορούσαν πλέον να εξυπηρετούνται από τον ιατρό της αρεσκείας τους
• Ξεκίνησε πρώτος διαδικασία εξορθολογισμού του ΕΣΥ με συγχώνευση κλινικών
• Εισήγαγε νόμους για την εξοικονόμηση πολλών δις Ευρώ από την πτώση της τιμής των φαρμάκων
Το αν όλα αυτά συνιστούν μια επιτυχημένη θητεία σ’ αυτό το υπουργείο επαφίεται στην κρίση σας...

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το στυλ, τον τρόπο ζωής του και το πανεπιστημιακό του status δεν ταιριάζουν και πάρα πολύ με την εικόνα «ενός υπουργού που χρηματίζεται αγρίως και κατά συρροήν για να κάνει τα χατήρια σε μία συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία ζημιώνοντας το κράτος κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια».
Μια τέτοια εκδοχή φαντάζει τόσο παράλογη και εξωπραγματική όσο κάποιες χιουμοριστικές παραδοξολογίες του τύπου: «Αλβανός τουρίστας» (για τότε…) ή «Ταξίδι μέλιτος στη Βενεζουέλα» (για τώρα!)

Ωστόσο τα κυβερνητικά «σαΐνια» του «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ &Σια αυτόν επέλεξαν να στοχοποιήσουν και να διασύρουν με τη βοήθεια επωνύμων και ανωνύμων μαρτύρων.

Κάποια εύλογα ερωτήματα
Ως ιατρός που είδα το λειτούργημά μου να αναβαθμίζεται και να διευκολύνεται τα μέγιστα χάρη στον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και ως απλός πολίτης έχω το δικαίωμα να διατυπώσω ορισμένα απλά ερωτήματα, τα οποία επίσης θέτω στην κρίση σας, ως προς το αν είναι εύλογα:
1) Γιατί όλοι αυτοί οι «μάρτυρες» που τώρα τον καταγγέλλουν για «παθητική δωροδοκία», ώστε η Novartis (και μόνο αυτή…) να έχει «σκανδαλωδώς ευμενή μεταχείριση» σε βάρος του κράτους, δεν τον «απεκάλυψαν» νωρίτερα;
Δηλαδή όταν τα «εγκλήματα» επιτελούνταν σε ενεστώτα χρόνο και όχι 7-8 χρόνια μετά;
Αυτό από μόνο του δεν στοιχειοθετεί το έγκλημα της συγκάλυψης;
Τι περίμεναν; Να έρθει στην εξουσία η ΠΦΑ του «ηθικού πλεονεκτήματος» για να τους δώσει τη δυνατότητα να μιλήσουν;
Αν μιλούσαν εγκαίρως, ίσως να… έφερναν την «αριστερά» νωρίτερα στην εξουσία, οπότε και η χώρα θα έβγαινε πολλαπλώς κερδισμένη (! …) αφού θα είχε βγει … νωρίτερα από τα μνημόνια!
Τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο (αν όχι η ... βεβαιότητα) της παραγραφής. Αυτό δεν το γνώριζαν όλοι αυτοί που υποτίθεται ότι κόπτονται για «δημόσιο συμφέρον» και «απονομή δικαιοσύνης»;

2) Και καλά… Ίσως κάποιοι από αυτούς να ήσαν δημόσιοι υπάλληλοι και να φοβούνταν για τη θέση τους (τόσο καλά...)
Γιατί οι ανταγωνίστριες φαρμακευτικές εταιρείες δεν αντέδρασαν τότε ξεσηκώνοντας τον κόσμο; Πώς και ένα τέτοιο «σκάνδαλο» δεν είχε γίνει βούκινο εκείνη την εποχή;
(Ο «ανεξάρτητος και αντικειμενικός» δημοσιογράφος κ. Κώστας Βαξεβάνης τι έλεγε άραγε τότε; Δεν ήξερε τίποτα ή προτιμούσε και αυτός να σιωπά; …)

3) Είναι σε όλους γνωστό ότι η έγκριση φαρμάκων για κυκλοφορία καθώς και η τιμολόγησή τους ανήκει στον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων), ο οποίος εποπτεύεται και ελέγχεται από τον πολιτικό του προϊστάμενο, δηλαδή τον υπουργό.
Οι ιθύνοντες όμως του ΕΟΦ δεν είχαν δική τους άποψη; Και αυτοί λοιπόν συνένοχοι; Μήπως και αυτοί χρηματίστηκαν; Και γιατί οι «μάρτυρες» δεν λένε τίποτα γι’ αυτούς;
(Εκτός αν λένε και γι’ αυτούς αλλά δεν τα μαθαίνουμε λόγω «προσωπικών δεδομένων». Πάνω απ’ όλα ο ... πολιτικός πολιτισμός, που είναι απόλυτα σεβαστός από την ΠΦΑ)

4) Το φάρμακο για το οποίο κυρίως γίνεται λόγος ότι τάχα ο Λοβέρδος μερολήπτησε «με το αζημίωτο» υπέρ της Novartis είναι το (ως άνω αναφερόμενο) Gilenya, του οποίου η τιμή ήταν και παραμένει υψηλή (1.633,40 € τα 28 χάπια για 28 μέρες [3]). Αφού λοιπόν ένας «δωρολήπτης» υπουργός όρισε αυτήν ως τιμή του φαρμάκου, γιατί οι «έντιμοι και αγωνιστές αριστεροί» που τον διαδέχτηκαν δεν τη μείωσαν;
(Αν και δεν θα ήταν τόσο εύκολο, μιας και η τιμή αυτή είναι κατά 2,5 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ)

5) Μια τελευταία ερώτηση αφορά τον... τρόπο πληρωμής (της δωροδοκίας βεβαίως – βεβαίως):
Τότε και τώρα που κυκλοφορούν νομίσματα μεγάλης αξίας όπως αυτά των 200 ή 500 Ευρώ, είναι αμφίβολη η αναγκαιότητα μεταφοράς τους με... βαλίτσες ή σακίδια!
Ακόμα και έτσι όμως, γιατί ο «δωροδοκών» Κων/νος Φρουζής να μπαινοβγαίνει στο υπουργείο με το ύποπτο «σακίδιο μεταφοράς χαρτονομισμάτων»; Δεν καταλάβαινε ότι τον βλέπουν τόσα μάτια; Δεν θα μπορούσε να τα παραδώσει στον «δωρολήπτη» σε άλλη τοποθεσία εκτός υπουργείου;

Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα που μου ήρθαν στο μυαλό όταν έμαθα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και διάβασα διάφορα σχετικά δημοσιεύματα.

Καθαρή σκέψη ως αντίδοτο στην άθλια προπαγάνδα
Ο στόχος του παρόντος σημειώματος δεν είναι να λάβω απαντήσεις, αλλά να διατηρήσω ενεργό τον προβληματισμό μας σε σχέση με τις μεθοδεύσεις μιας κυβέρνησης σε αποδρομή, που δεν διστάζει να μεταχειριστεί όλα τα μέσα προκειμένου η πτώση της να είναι όσο γίνεται πιο ανώδυνη για την ίδια και τους συνοδοιπόρους – συμμάχους – συνενόχους της.
Πιστεύω γενικά ότι δεν θα πρέπει να δεχόμαστε τις πληροφορίες χωρίς να τις περνάμε από τη «βάσανο» της δικής μας σκέψης, γιατί διαφορετικά γινόμαστε αντικείμενα της πιο αισχρής (αλλά δυστυχώς αποτελεσματικής) προπαγάνδας που εφάρμοσε ο Γιόσεφ Γκαίμπελς με μεγάλη «επιτυχία», που όμως δεν κράτησε για πολύ... :

«Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε! Στο τέλος όλο και κάτι θα μένει»
Έτσι λοιπόν τα παραπάνω 5 ερωτήματα μπορούν να θεωρηθούν ρητορικά, μολονότι αν υπάρχουν απαντήσεις, σοβαρές όμως, θα τις δεχόμουν ευχαρίστως.
Για όσους λοιπόν μπαίνουν στον κόπο να ασχοληθούν με απαντήσεις, τους φυλάω για το τέλος δύο ακόμη ερωτήματα:


Οι αθρόοι ψηφοθηρικοί διορισμοί αποτελούν ή όχι μια μορφή αδικοπραξίας;
6) Οι αθρόοι διορισμοί στο δημόσιο και οι χιλιάδες «ελληνοποιήσεις» πριν από εκλογές αποτελούν ή όχι σκάνδαλο; Ειδικά οι διορισμοί σε έμμισθες θέσεις χωρίς κανένα όφελος για το κράτος παρά μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν ή όχι αρκετά στοιχεία δωροδοκίας;
7) Όταν μάλιστα ο πολιτικός ή το κόμμα που διορίζει δεν χρησιμοποιεί δικά του λεφτά, αλλά τα χρήματα των δυστυχών φορολογουμένων, στοιχειοθετείται ή όχι το πρόσθετο αδίκημα της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος;
Σας αφήνω με τις απορίες και εύχομαι σε όλους μας να μπορέσουμε να αντέξουμε ως το τέλος το τεράστιο κύμα αηδίας που η παρούσα κυβέρνηση μας επιφυλάσσει.
... ... ...
... ... ...
Υ.Γ. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, αναφέρομαι και στην κατάθεση στελέχους ανταγωνιστικής (προς τη Νοβάρτις) εταιρείας [4], ο οποίος ισχυρίζεται ότι «παραγκωνίσθηκαν» και αδικήθηκαν δύο φάρμακα «παρόμοια» με το Gilenya με μικρότερη τιμή.
Τα φάρμακα
Tecfidera (dimethyl fumarate) και Aubagio (teriflunomide) είναι πράγματι φθηνότερα, αλλά αφενός μεν είναι μεταγενέστερα [5], αφετέρου δε υστερούν ως προς την αποτελεσματικότητα ή την ανεκτικότητα έναντι του Gilenya.
Ενώ ανήκουν στην ίδια κατηγορία (ανοσοτροποποιητικά) είναι εντελώς διαφορετικά ως προς τη σύνθεση και τον τρόπο δράσης  [6] –
[7]
Φυσικά κυκλοφορούν και αυτά και αυτό είναι καλό για τους ασθενείς.
... ... ...

[6] Gever J (June 4, 2012). "Teriflunomide Modest Help but Safe for MS". medpage. Joint meeting of the Consortium of Multiple Sclerosis Centers and the Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis. Retrieved June 4,2012.

*Ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος είναι μέλος της "Δημιουργία, Ξανά!"
Ο Λοβέρδος, η Novartis και ο "Αλβανός τουρίστας"
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Ο Λοβέρδος, η Novartis και ο "Αλβανός τουρίστας" Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top