Trending

Γιώργος Νίκας: Ένα μέγα-σκάνδαλο και μια παραίτηση

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, οποίος όπως αποκάλυψε σήμερα το Bloomberg φέρεται να αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε κύκλωμα inside trading μαζί με τον επίσης γόνο της γνωστής οικογένειας βιομηχάνων, Τηλέμαχο Λαβίδα, έναν investment banker της Goldman Sachs καθώς και έναν ακόμα trader της ίδιας επενδυτικής τράπεζας.

Πρόκειται για μία υπόθεση που πέφτει σαν σκιά πάνω στο success story που ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε φροντίσει να οικοδομήσει τα τελευταία 12 χρόνια με την επέκταση των επενδυτικών του δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.

Ήδη ως άμεση συνέπεια της δημοσιοποίησης της υπόθεσης ο 54χρονος Γιώργος Νίκας έσπευσε να υποβάλει την παραίτηση του απ’ την προεδρία της ομώνυμης αλλαντοποιίας, μία θέση που έλαβε μόλις πέρυσι για συμβολικούς λόγους απ’ τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που τα τελευταία χρόνια έχει στην ιδιοκτησία του την αλλαντοβιομηχανία που κάποτε είχε ιδρύσει ο πατέρας του Γιώργου, Παναγιώτης. Μία θέση που και ο ίδιος ο Γιώργος Νίκας ήθελε προκειμένου  να υπάρχει – έστω και τυπικά – σύνδεση της οικογένειας με την ομώνυμη βιομηχανία αλλά και να υπάρχει ένα ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με τους νέους μετόχους και τη διοίκηση με την προοπτική μίας στενής συνεργασίας και συνεργιών με το άλλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Γιώργου Νίκα που ακούει στο όνομα «Μέγας Γύρος».

Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2007 μαζί με τον Νίκο Λούστα, τον άνθρωπο που άφησε το δικό του στίγμα στην αγορά ταχείας εστίασης απ’ τη δεκαετία του ’90 και με τον οποίο ήδη απ’ τα τέλη του ’90 είχαν δημιουργήσει την «Ελληνικό Γύρος», την πρώτη βιομηχανία γύρου στην Ελλάδα, που τελικά με το πέρασμα του χρόνου πέρασε και αυτή στα χέρια της Global Finance μαζί με την ίδια την αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

Η Μέγα Γύρος, στην οποία αργότερα μπήκε ως επενδυτής και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω της Damma Holdings, θεωρείται σήμερα απ’ τους μεγαλύτερους «παίκτες» μεταξύ των προμηθευτών της ταχείας εστίασης βγαίνοντας μάλιστα και εκτός συνόρων μιας και το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές παράγοντας καθημερινά περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια!


Λίγα χρόνια μετά και καθώς η Μέγα Γύρος είχε βάλει τις βάσεις στην ελληνική αγορά ο Γιώργος Νίκας, που ήδη έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην αμερικανική αγορά ενεργοποιεί σχέδιο επέκτασης της εταιρείας στις ΗΠΑ. Έτσι σχεδόν παράλληλα με τη δημιουργία το 2012 του πρώτου καταστήματος μίας, όπως θα εξελιχθεί αλυσίδας ταχείας εστίασης στη Νέας Υόρκη, με το όνομα  GRK Fresh θα καταρτιστεί σχέδιο για τη δημιουργία του πρώτου εργοστάσιου Γύρου εκτός Ελλάδος.

Η επένδυση των περίπου 5 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί το 2015, όταν και το εργοστάσιο της «Μέγα Γύρος»  ή «Mega Yeeros» για τους αγγλόφωνους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με πρώτο πελάτη την GRK. Οι δουλειές μάλιστα πηγαίνουν τόσο καλά με την διεύρυνση του πελατολογίου και των προϊόντων που παράγονται εκεί, που πριν από μερικούς μήνες ο κ. Νίκος Λούστας, ο οποίος έχει και τη διοικητική ευθύνη της εταιρείας, προανήγγειλε τη δημιουργία και νέου εργοστασίου επί αμερικανικού εδάφους.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Γιώργος Κούστας, που τα τελευταία χρόνια δηλώνει μόνιμος κάτοικος Μανχάταν επιχειρεί την ανάπτυξη της GRK Fresh σε ΗΠΑ, ΗΑΕ και Κατάρ, που προσφέρει κυρίως ελληνικές γεύσεις.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «το 2009 δημιουργήθηκε η ιδέα της GRK Fresh για να καλύψει το κενό στην αγορά για υψηλής ποιότητας και αυθεντικό ελληνικό γύρο, ένα βασικό διατροφικό στοιχείο στην Ελλάδα και ένα σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού που υπάρχει σήμερα διεθνώς. Το GRK Fresh σχεδιάστηκε από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Νίκα, που έχει βάση στο Μανχάταν και ο οποίος έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία τροφίμων, με αποστολή του να προσφέρει αυθεντικό γύρο και ελληνική κουζίνα σε όλους.

Στο μενού θα διαπιστώσει κανείς ότι η GRK Fresh διαθέτει – μεταξύ άλλων – σπανακόπιτες, μπακλαβάδες, ελληνικές σαλάτες, πίτες, ρύζια, τζατζίκια, γιαούρτια και πολλά ακόμα

Αυτή τη στιγμή η GRK Fresh διαθέτει δίκτυο με τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, δύο στην Ουάσιγκτον, δύο στο Ντουμπάι και δύο στη Ντόχα.

Τα Wendy’s και τα Haagen Dazs

Κάπως έτσι ο Γιώργος Νίκας, που πλέον μπαίνει σε δικαστικές περιπέτειες μετά τις αποκαλύψεις, πλέον κινείται αντίστροφα σε σχέση με το πώς ξεκίνησε την επιχειρηματική του σταδιοδρομία… όταν προσπαθούσε να πουλήσει αμερικάνικο φαγητό στους Έλληνες.

Και τούτο καθώς οι πρώτες και πιο γνωστές επενδύσεις με τις οποίες ο ίδιος συνδέθηκε προσωπικά στην Ελλάδα ήταν αυτή των ταχυεστιατορίων Wendy’s αλλά και της αλυσίδας παγωτού Haagen Dazs.

Η πρώτη θα ξεκινήσει το 1989 με το πρώτο κατάστημα στο Σύνταγμα φθάνοντας στο ζενίθ της με διψήφιο αριθμό καταστημάτων το 1997. Εντούτοις, παρά το ότι οι σχετικές αναφορές την θέλουν να είναι κερδοφόρα, στην αυγή της νέας χιλιετίας, κάπου στο 2002, τα προβλήματα θα συσσωρευτούν, οι σχέσεις με τους franchisee θα διαταραχθούν, ο Νίκας θα προχωρήσει σε αποεπένδυση και η αλυσίδα θα κλείσει. Ως αιτία της συγκεκριμένης εξέλιξης εμφανίζεται τόσο το ότι η ελληνική εταιρεία επιθυμούσε διαφορετικούς όρους στο συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια του brand όσο και το ότι ο πατέρας Νίκας δεν έβλεπε με καλό μάτι την επένδυση του γιου του και ήθελε κάποια στιγμή ο τελευταίος να ασχοληθεί «σοβαρά» με την αλλαντοβιομηχανία. Σημειώνεται, δε, ότι η Νίκας ήταν τότε προμηθευτής της ανταγωνίστριας Goody’s, η οποία βρισκόταν στο απόγειο της επιτυχίας της, κάτι που δημιουργούσε «ασυμβίβαστο».


Αντίθετα η εξέλιξη της Haagen Dazs απ’ το 1994, όταν και άνοιξε το πρώτο κατάστημα έως σήμερα, κρίνεται σαφώς πιο πετυχημένη με δεδομένο ότι έχει καταφέρει να παγιωθεί στην ελληνική αγορά.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Γιώργος Νίκας επέστρεψε στη Νίκας ΑΒΕΕ, αναλαμβάνοντας Πρόεδρος Δ.Σ., ως Μη Εκτελεστικό Μέλος. Θέση από την οποία παραιτήθηκε σήμερα.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν σε παραίτηση τον Γιώργο Νίκα  :

Την περασμένη Παρασκευή, στα χέρια της αστυνομίας έπεσε ο Μπράιαν Κοέν, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, με την κατηγορία  διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών με στόχο το παράνομο κέρδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Για διάστημα περίπου τριών ετών, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες με αντάλλαγμα τη λήψη χρημάτων, στο πλαίσιο ενός διεθνούς σχεδίου insider-trading που είχε ως συνέπεια την αποκόμιση παράνομων κερδών ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν αναφέρεται ποιος ήταν ο εντολέας. Σύμφωνα με έγγραφα πάντως, φέρονται να εμπλέκονται η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Οσο για την ίδια την Goldman Sachs, εκπρόσωπός της είπε ότι δεν γνώριζε για την υπόθεση μέχρι τη σύλληψη της Παρασκευής. Ο 33χρονος Κοέν μοιράστηκε τις εμπιστευτικές πληροφορίες με έναν trader που δεν έχει κατονομαστεί και ο οποίος στη συνέχεια πέρασε αυτές τις πληροφορίες στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος και αποκόμισε τα κέρδη (2,6 εκατ. δολ.).

Ο 54χρονος Νίκας, με εστιατόρια στη Νέα Υόρκη είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh, και αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο Κοέν έλαβε αδιευκρίνιστο ποσό σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που έδωσε.

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το πώς «στήθηκε» το κόλπο. Αμέσως μετά τη μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη, η Βuffalo Wild Wings ηρθε σε επαφή με την Goldman ώστε να τη βοηθήσει καθώς η αλυσίδα με έδρα τη Μινεάπολη είχε προσεγγιστεί από το Arby’s Restaurant Group για εξαγορά.

Ο Κοέν γνωστοποίησε την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα (17 Οκτωβρίου 2017). Ο Νίκας πήρε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings το διάστημα 20 με 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολ. και πούλησε 9.000 εξ αυτών στην 1η Νοεμβρίου με αρχικό κέρδος $79.074.
Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, βγήκαν στον αέρα τα νέα για την πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την άλλη μέρα η τιμή της μετοχής έκανε άλμα 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδος $343.298.

Στον Γιώργο Νίκα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 7 Οκτωβρίου, ότι μαζί με τον φίλο του Τηλέμαχο Λαβίδα συνωμότησαν για να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. H Takeda Pharmaceutical Co. συμφώνησε να αγοράσει την Ariad, ηοα 4,66 δισ. δολ. το 2017.

Ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας. newmoney.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη