ΝΕΑ

1 Νοεμβρίου 2019

Ηλεκτρονική δημοκρατία στα ΑΕΙ... ΚΑΙ για το «άσυλο»

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*

Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της "Δημιουργία, Ξανά!" - Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής στο Βόρειο Τομέα


Μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης ήταν το να ψηφιστεί επιτέλους ο νόμος που καταργεί το «άσυλο» στα ΑΕΙ με τη μορφή της πλήρους ασυδοσίας και ατιμωρησίας που όλοι γνωρίζουμε. 
Ωστόσο – και ορθότατα – πολλοί φοβόντουσαν ότι αυτό είναι απλώς μια πρώτη νικηφόρα μάχη, ενώ ο «πόλεμος» θα ξεκινούσε στην ουσία από το Σεπτέμβριο.
 
Κι’ αυτό γιατί οι ακροαριστεροί μπαχαλάκηδες των ΑΕΙ δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν εύκολα και το είχαν ήδη δηλώσει.
Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν πλήρως.
Ήδη έχουμε σειρά από διαδηλώσεις κατά του νόμου που καταργεί το «άσυλο», οι περισσότερες από τις οποίες είναι βίαιες.
Παράλληλα, έχουμε συνεχόμενες καταλήψεις σχολών σε όλη την Ελλάδα και αναρωτιέται κανείς πώς θα συνεχιστεί το ακαδημαϊκό έτος κάτω από αυτές τις συνθήκες. 
Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι οι θιασώτες του «ασύλου» της «τζάμπα επανάστασης» και της παραβατικότητας αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα στους φοιτητές, αλλά αυτό καταδεικνύεται μόνο μια φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών (για εκλογές Δ.Σ. στους συλλόγους τους). 
Και τούτο διότι στις «Γενικές Συνελεύσεις», που είναι και τα ανώτατα όργανα των συλλόγων σύμφωνα με κάθε Καταστατικό, οι «δυναμικές μειοψηφίες» βρίσκουν σχεδόν πάντα τον τρόπο να περνάει το δικό τους, συνήθως «διά της εξουθενώσεως» των αντιπάλων με ασταμάτητους «δημοκρατικούς» μονολόγους και μπόλικο... κάπνισμα εντός των αμφιθεάτρων.
 
... ... ...
Για να μη σας κουράζω, περνάω στην πρόταση:
Χωρίς να είναι φυσικά «κατά νόμον» υποχρεωτικό, καλό θα είναι το σώμα των φοιτητών να λάβει μαζικά θέση για το κεφαλαιώδες ζήτημα της κατάργησης του «ασύλου» της ανομίας.
 
Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει ηλεκτρονικά με τη βοήθεια του συστήματος «Ζεύς» που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και κατ’ επανάληψη για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών.
 
Το αποτέλεσμα της «ενδεικτικής» αλλά εξόχως σημαντικής αυτής ψηφοφορίας, που μπορεί να οργανωθεί από το ίδιο υπουργείο παιδείας και να διεξαχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα «φοιτητικό κίνημα» της δυναμικής μειοψηφίας και ένα μεγάλο ποσοστό ΥΠΕΡ της κατάργησης του ασύλου και ΚΑΤΑ των καταλήψεων θα αποθαρρύνει και θα απονομιμοποιήσει κάθε περαιτέρω δυναμική αντίδραση και όποιους κινδύνους αυτή συνεπάγεται.
Ας μη ξεχνάμε ότι στόχος είναι να σταματήσει επιτέλους η βία στα πανεπιστήμια και όχι να συνεχιστεί με τη μορφή της σύγκρουσης ανάμεσα σε...
... {όσους θέλουν να συνεχιστεί η βία του σημερινού «ασύλου» και σε όσους θέλουν να σταματήσει}.
 
Γιατί και πάλι περί βίας θα πρόκειται !!
Νομίζω ότι αξίζει να μελετηθεί σοβαρά η ως άνω πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση όμως:
Η κυβέρνηση έχει καθήκον να συνειδητοποιήσει ότι είναι υπεύθυνη στο να κρατήσει τα ΑΕΙ ανοικτά και εν πλήρει λειτουργία, τους καθηγητές ενεργούς στη διδασκαλία και την έρευνα (για τις οποίες πληρώνονται από το υστέρημα του φορολογούμενου) και στο να εξασφαλίσει στην πλειοψηφία των φοιτητών το δικαίωμα να σπουδάσουν και να γίνουν καλοί επιστήμονες, κάτι που κατέκτησαν μετά από πολύ κόπο.
Και κάτι γενικότερο και ίσως ακόμα πιο βασικό:
Η κυβερνηση (και κάθε κυβέρνηση) είναι εξ ορισμού (ως εκτελεστική εξουσία) θεματοφύλακας των νόμων που ψήφισε η βουλή και έχει (κατά τεκμήριο) την έγκριση του ελληνικού λαού.

Αν αδιαφορεί για την εφαρμογή των νόμων που η ίδια πρότεινε και υπερψήφισε, αναρωτιέται κανείς τί είδους κυβέρνηση είναι.   
Ηλεκτρονική δημοκρατία στα ΑΕΙ... ΚΑΙ για το «άσυλο»
  • Comments
  • Facebook Comments
Item Reviewed: Ηλεκτρονική δημοκρατία στα ΑΕΙ... ΚΑΙ για το «άσυλο» Rating: 5 Reviewed By: Admin
Top