Trending

Μεγάλη βιομηχανία αποσύρεται σταδιακά από την Ελλάδα

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2005. Τότε ο κ. Γιάννης Φιλίππου ήταν στα πάνω του. Αν και μόλις είχε βγει από την περιπέτεια της προεδρίας του στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, παρέμενε ένας πολύ υπολογίσιμος βιομηχανικός παράγοντας, με λόγο στα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά πράγματα. Αντίπαλο δέος του ίδιου και του αδελφού του Κυριάκου στον κλάδο των γαλακτοκομικών, όπου η εταιρεία του ΦΑΓΕ δραστηριοποιούνταν, ήταν ένα επίσης βαρύ όνομα, ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ, ενώ οι Ολυμπος, Κρι Κρι και ΜΕΒΓΑΛ δειλά-δειλά πραγματοποιούσαν τη δική τους προσπάθεια. Τότε, λοιπόν, και ως απόλυτος κυρίαρχος, ο κ. Φιλίππου κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους δείξει τη νέα μεγάλη μονάδα της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο. Με αέρα και άνεση που κανένας δεν αμφισβητούσε, πιο χαλαρός από ποτέ, προτιμούσε τις συζητήσεις για τα παλιά. 

Για τα σκάφη, τα ράλι που του άρεσαν, για φίλους του παρελθόντος ή για το πώς γλίτωσε την τελευταία στιγμή από ένα αεροπορικό ατύχημα. Πού και πού αναφερόταν και στη νέα μονάδα, όμως έδειχνε ποιο πραγματικά ήταν το ενδιαφέρον του.

Να όμως που σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, τα πάντα άλλαξαν. Ο κ. Δασκαλόπουλος δεν είναι πλέον ο μεγάλος τους ανταγωνιστής αφού πούλησε τη ΔΕΛΤΑ, η Ολυμπος και η Κρι Κρι μεγάλωσαν, ενώ οι ιδιοκτήτες της ΦAΓE, μετά από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων σε μια παραπαίουσα χώρα και αγορά, αποφάσισαν να βάλουν πωλητήριο και λουκέτο στη μονάδα του Αμύνταιου θέτοντας τέρμα στη μακροχρόνια δραστηριότητά τους στο γάλα. Βέβαια η αρχή είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια, όταν αποσύρθηκαν από το φρέσκο γάλα, όμως το πλήγμα που επέφερε η κρίση ήταν -όπως αποδείχθηκε- καθοριστικό.

Πώς όμως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς σε μια οικογένεια που εδώ και μία δεκαετία χειμάζεται από εσωτερικές αναταράξεις, ο κάθε αδελφός επικεντρώνεται σε νέες δραστηριότητες και τα παιδιά τους έχουν εξίσου δύσκολες σχέσεις αν και καλούνται να συνδιοικήσουν έναν βιομηχανικό κολοσσό; Πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί όταν η Ελλάδα έχει φτωχοποιηθεί και ο τζίρος από τη δραστηριότητα επεξεργασίας και διάθεσης γάλακτος υποχώρησε το 2015 κατά 31,2%, στα 21,8 εκατ. ευρώ, με ζημίες 11,7 εκατ. ευρώ; Δηλαδή υπήρξε το σπάνιο φαινόμενο οι ζημίες να έχουν φτάσει περίπου το μισό των πωλήσεων της εταιρείας.

Made in USA και όχι in Greece

Η πρώτη εικόνα που υπάρχει, λοιπόν, είναι ότι πλέον η ΦΑΓΕ στρέφεται ξεκάθαρα στην παραγωγή γιαουρτιού, όπου και είναι ιδιαίτερα δυνατή εδώ και χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΦΑΓΕ διατηρεί μονάδα στις ΗΠΑ και έντονη εξαγωγική πορεία με μεγάλα κέρδη και επιτυχίες. Αρα η επεξεργασία του γάλακτος στο Αμύνταιο κρίθηκε εκτός πλάνων, με αποτέλεσμα να υποστέλλεται μια σημαία που είχε σηκωθεί πάνω στην ολυμπιακή ευφορία του 2004 και των τότε μεγάλων επενδύσεων.

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί πλέον για τη ΦΑΓΕ από τις δύο μονάδες που διαθέτει στην Ελλάδα. Την κεντρική στη Μεταμόρφωση Αττικής όπου παράγεται γιαούρτι και μία στα Τρίκαλα όπου παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι τα σχέδια που υπάρχουν προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση και σε αυτές τις μονάδες. Κι αυτό διότι η οικογένεια Φιλίππου έχει πλέον κουραστεί να ποντάρει σε μια χώρα που δεν θέλει να αλλάξει, που φορολογικά και πολιτικά είναι ασταθής και η οποία δεν αποδίδει αυτά που θα έπρεπε. Για ποιον λόγο, λοιπόν, μια μεγάλη ελληνική εταιρεία, και κυρίως με πολυεθνική παρουσία, να μείνει σε μια χώρα που δεν θέλει να αλλάξει και της οποίας η κυβέρνηση διώχνει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις αντί να προσελκύει νέες; Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η FAGE Intrernational, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων έναντι 667,9 εκατ. το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια από 0,1 εκατ. δολάρια το 2014.

Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014 - κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014. Δεν πρέπει μάλιστα να παραλείψουμε ότι οι αδελφοί Φιλίππου προχώρησαν πριν από μια τετραετία περίπου στην έξοδο της ΦAΓE από την Eλλάδα, μεταφέροντας την έδρα της στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται πλέον το στρατηγείο τους, χωρίς κανένας να επιχειρήσει να τους μεταπείσει. Η ενέργειά τους αυτή οδήγησε σε οφέλη, καθώς κατέστησε περισσότερο εύκολη την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά κεφάλαια ξένων τραπεζών.

Το γκρουπ Φιλίππου, πάντως, έχει καταφέρει μέσα σε εννέα χρόνια σχεδόν να δεκαπλασιάσει τον όγκο πωλήσεων στις HΠA (από 8.900 τόνους το 2007 σε 87.923 τόνους το 2015), ενώ η διοίκησή του πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τα προϊόντα γιαουρτιού στην αγορά των HΠA, όπου οι σωρευτικές επενδύσεις της έχουν αγγίξει τα 378,3 εκατ. δολάρια. Επενδύσεις που δυστυχώς έχουν χαθεί από τη χώρα μας υπέρ μιας οικονομίας σαφώς υγιέστερης όπως αυτή των ΗΠΑ. Για την κάλυψη της ζήτησης «τρέχει» από το 2013 νέα επένδυση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Mετά από αυτή την επέκταση, η παραγωγική ικανότητα στις HΠA θα φτάσει συνολικά περίπου τους 160.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως και η επένδυση τα 140 εκατ. δολάρια. Αυτή η εικόνα λοιπόν είναι που ωθεί τα πράγματα, όταν μάλιστα κανένας κρατικός φορέας ή κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν νοιάζεται για τη ζημιά που συντελείται στην πραγματική οικονομία.

90 χρόνια

Κι όμως, τα πράγματα φέτος έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικά. Κι αυτό διότι η ΦΑΓΕ το 2016 συμπληρώνει 90 χρόνια παρουσίας. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 με το πρώτο γαλακτοπωλείο της στην Αθήνα. Από την περιοχή του Γαλατσίου, λοιπόν, ξεκίνησε να γίνεται γνωστό το γευστικό γιαούρτι των Φιλίππου. Ο μπάρμπα Θανάσης, καταγόμενος από τη Δωρίδα -και συγκεκριμένα το χωριό Δάφνος-, ήξερε την υψηλή τέχνη του γάλακτος και δημιουργούσε θαύματα. Κάπως έτσι, το 1954 δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο για τη χονδρική πώληση γιαουρτιού στην Ελλάδα και το 1964 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας. Αξιοποιώντας την κινητικότητά τους, οι δύο γιοι του επιχειρηματία θα στραφούν αμέσως στην οικογενειακή εταιρεία.

Ο Κυριάκος Φιλίππου μάλιστα, παρότι σπούδασε χημικός, θα εγκαταλείψει μια στρωμένη καριέρα στην Αγροτική Τράπεζα για να δραστηριοποιηθεί από τα 70s κυρίως στην παραγωγή και τη διανομή ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Κατά την περίοδο αυτή τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα. Ωστόσο, το 1975 -οπότε το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στη Μεταμόρφωση- ξεκίνησε η εισαγωγή επώνυμων προϊόντων γιαουρτιού στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα αυτά έφεραν το σήμα ΦΑΓΕ και πωλούνταν σε μικρότερα και σφραγισμένα κύπελλα με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία. Η ΦΑΓΕ, εκτός από γιαούρτι, διαθέτει στην αγορά ευρύ φάσμα επώνυμων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επιδόρπια γάλακτος, γάλατα, κρέμες γάλακτος και τυρί.

Άνθρωπος που αγαπά την καλή ζωή, ο Γιάννης Φιλίππου θα είναι το εμπορικό μυαλό και ο Κυριάκος το... πιο βιομηχανικό. Οι επιτυχίες θα είναι διαρκείς. Στη συνέχεια έρχεται η επέκταση στη διεθνή αγορά, με εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο (το 1983), μετά σε Ιταλία και άλλες χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ το 1998.

Σήμερα, το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας ταξιδεύει σε 40 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία μονάδας παραγωγής γιαουρτιού στο Τζονστόουν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το πρόβλημα, πάντως, είναι ότι πλέον η Ελλάδα θεωρείται «χώρα-ζημιά» για τη ΦAΓE, ενώ και η νέα γενιά της οικογένειας δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, ούτε τρέφει φρούδες ελπίδες αναφορικά με το μέλλον της. Πιο πολύ υπερισχύει η λογική ότι «μια χώρα που μας πληγώνει δεν μας ταιριάζει». H υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης λόγω των διαρκών μέτρων και ο ανταγωνισμός που κορυφώνεται από εταιρείες όπως η ΔEΛTA, η Δωδώνη και η Kρι Kρι ώθησαν τους αδελφούς και εξάδελφους Φιλίππου στην έξοδο. Μάλιστα το πρώτο ηχηρό μήνυμα υπήρξαν τα capital controls και τα προβλήματα που συνολικά δημιουργήθηκαν στη χώρα - κι ας ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν ήταν μεγάλο το πλήγμα που επέφεραν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Πάντως η οικογένεια δεν δείχνει διάθεση πώλησης της εταιρείας παρά τη σχετική φημολογία. Ωστόσο δεν λείπουν τα σενάρια ότι ενδεχόμενη συνέχιση της κρίσης θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των εν Ελλάδι δράσεων.
newmoney.gr
Νεότερη Παλαιότερη