Trending

Τι διαδραματίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup για τα "προληπτκά" μέτρα

Σαφές ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Αθήνα, θέτοντας ως όρο την νομοθέτηση των επιπλέον μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Η Εαρινή Σύνοδος και το γερμανικό non paper 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η πρόταση για τα επιπλέον μέτρα συζητήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Eαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group, με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πόουλ Τόμσεν, του Μάριο Ντράγκι, του Μανουέλ Κερέ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Μισέλ Σαπέν, του Π.Κ. Πάντοαν και του Λουίς Ντε Γκίντος. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, η γερμανική πλευρά είχε στείλει στους συμμετέχοντες ένα non paper στο οποίο εξηγούσε το πως θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των διαφορετικών εκτιμήσεων των θεσμών για τα δημοσιονομικά, προτείνοντας τη λύση των προληπτικών μέτρων. 

Το παρασκήνιο του Eurogroup

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, η πρόταση για τα επιπλέον μέτρα υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των κρατών-μελών και όχι μόνο από τη Γερμανία και τους λεγόμενους «δορυφόρους» της που κρατούν σκληρή στάση, όπως η Φινλανδία και η Σλοβακία. Έτσι υπέρ της νομοθέτησης τους τάχθηκαν και το Βέλγιο και η Αυστρία αλλά και η Ιταλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι η νομοθέτηση μέτρων με ισχύ στο μέλλον είναι αντισυνταγματική και θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα, για να λάβει την απάντηση από τον ιταλό ομόλογό του κ. Πάντοαν ότι και η χώρα του είχε αναγκαστεί στο παρελθόν να προβεί σε ανάλογου τύπου μέτρα και έλυσε το θέμα βάζοντας τα στον προϋπολογισμό ως ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι που ενεργοποιείται αυτόματα.

Σαφής ήταν και η στάση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία υποστήριξε πως ακόμη και αν το Ταμείο κάνει λάθος και πέσει έξω στις προβλέψεις του, τα επιπλέον προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τι είπαν για το χρέος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος και για αυτό πρέπει να γίνει πρώτα η ανάλυση της βιωσιμότητάς του. «Χρειαζόμαστε δυνατά, αξιόπιστα μέτρα από τη μία και μέτρα για τη μείωση του χρέους από την άλλη, για αυτό πρέπει να γίνει πρώτα η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους για να δούμε τι χρειάζεται» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Από τη μεριά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επέμεινε στο Eurogroup στη πάγια θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μόνο εφόσον χρειάζεται, με βάση της ανάλυση της βιωσιμότητας του και αφού ληφθούν τα δημοσιονομικά μέτρα. 
thetoc.gr
Νεότερη Παλαιότερη