Trending

Αντιμέτωπη με το λουκέτο μεγάλη βιομηχανία

Θερμό Μάιο κινητοποιήσεων υπόσχονται οι εργαζόμενοι της Λάρκο, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη βιομηχανία. Τα τρία καυτά προβλήματα που συνθέτουν το εκρηκτικό κοκτέιλ για την εταιρεία είναι το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, η παρέμβαση του εισαγγελέα για τη μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας.

"Οι κακοί χειρισμοί των διοικούντων και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της εταιρείας και τώρα που φτάσαμε στην ώρα μηδέν δεν κάνουν τίποτα. Τα έχουν όλα εναποθέσει στη θεά τύχη" αναφέρει ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζομένων, οι οποίοι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν υποδεχθεί "μετά Βαΐων" τους βουλευτές του Σύριζα που είχαν υποσχεθεί ότι δε θα ιδιωτικοποιηθεί η Λάρκο.

Μάλιστα να θυμίσουμε ότι οι συνδικαλιστές της Λάρκο είχαν επιτεθεί με ανακοίνωσή τους στο Capital.gr όταν είχε εγκαίρως παρουσιάσει ρεπορτάζ για τη δεινή εικόνα της εταιρείας η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγείτο σε πλήρες αδιέξοδο, κάτι που τώρα ανακάλυψαν σήμερα και οι ίδιοι… 

Κρατικές ενισχύσεις

Για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ο πρόεδρος της Λάρκο ενημέρωσε και επίσημα τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι κρίθηκαν παράνομες από την ΕΕ Ανταγωνισμού οπότε συνεχίζει να ισχύει το σχέδιο της τριχοτόμησης της εταιρίας ή θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει τα 160 εκατομμύρια – ή να κλείσει η εταιρεία.

Η παραδοχή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι προ τριμήνου επισκέφθηκε την Ελλάδα ο αρμόδιος Επίτροπος Χούπμαν, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τόσο την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Λάρκο για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. 

"Καθαρά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση αλλά και η Διοίκηση  γιατί όχι μόνο  δεν κατάφεραν τίποτα, αλλά απέκρυψαν εδώ και τρεις μήνες το θέμα των κρατικών ενισχύσεων από τους εργαζόμενους. Ο κ. Σκουρλέτης που όταν τον επισκεφθήκαμε (01/2016) τα Σωματεία και του αναφέραμε  για τις κρατικές ενισχύσεις είπε ότι δεν υπάρχουν για την κυβέρνηση κρατικές ενισχύσεις . Τώρα πού βρέθηκαν; Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια", υπογραμμίζει το σωματείο των εργαζομένων στη Λάρκο.

Οι ίδιοι απευθύνονται και στον πρωθυπουργό, ο οποίος πέρυσι είχε υποσχεθεί τη δημιουργία φορέα ορυκτού πλούτου με προμετωπίδα τη Λάρκο. "Ξέρει ότι η ΛΑΡΚΟ κλείνει; Θα υπάρξει πολιτική βούληση να σωθεί η εταιρία ή θα πάει και η ΛΑΡΚΟ όπως το σκίσιμο του μνημονίου; Η ανυπαρξία των Διοικούντων και των κυβερνώντων δεν έχει τελειωμό και αυτό το συνδέουμε με το γεγονός ότι εδώ και 9 μήνες προσπαθούν να πάρουν τον ΦΠΑ και τον Ε.Φ.Κ δεν το καταφέρνουν" τονίζουν οι εργαζόμενοι της Λάρκο.

Επιπλέον τα σωματεία της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας στηλιτεύουν τις καθυστερήσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ που οφείλεται στην εταιρεία, η οποία βεβαίως έχει βρεθεί σε δεινή θέση εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά νικελίου. Έτσι ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του νικελίου και του υψηλού κόστους παραγωγής, οδηγεί την εταιρεία σε ζημιές ύψους 10 εκατ. ευρώ το μήνα  και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται στη ΔΕΗ η αξία του ρεύματος που καταναλώνεται. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή η οφειλή της Λάρκο ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ το ρεύμα που στην ουσία παρέχεται δωρεάν φτάνει στα 6 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από την υπερτιμολόγηση της υπόλοιπης βιομηχανίας και των άλλων καταναλωτών. 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Τέλος όπως αποκαλύφθηκε στη συνάντηση των συνδικαλιστών με τη διοίκηση της Λάρκο, ο εισαγγελέας έχει παρέμβει διώκοντας όλα τα Δ.Σ. και τους εργαζόμενους γιατί δεν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο στη Λάρκο. Θυμίζουμε ότι η τότε διοίκηση είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε περικοπές, επικαλούμενη νομικές γνωμοδοτήσεις. Η νυν διοίκηση πάντως αναμένει ότι η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Σε κάθε περίπτωση τα σωματεία της Λάρκο αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες με θέμα την έναρξη κινητοποιήσεων ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία. 
capital.gr
Νεότερη Παλαιότερη