Trending

Απίστευτο σκάνδαλο στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ)

Ένα απίστευτο σκάνδαλο στην Κοινωνία της Πληροφορίας περιγράφεται στην επιστολή που έλαβε το BizNews από τον εκπρόσωπο της εταιρίας European Infosystems, Δημήτρη Γαλακτόπουλο.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
"Καταγγέλλουμε την ΚτΠ, για εκβιασμό, απάτη και κατάχρηση εξουσίας»

«Οι πελάτες μας βρίσκονται σε ομηρία την τελευταία διετία» 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στην αντεπίθεση. Εμείς ως εταιρία αλλά και οι πελάτες μας βρίσκονται σε πραγματική ομηρία τα τελευταία δύο χρόνια, από την διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ). 
Καταγγέλλουμε εκβιασμό, απάτη και κατάχρηση εξουσίας από μια ομάδα ανθρώπων που συστηματικά και με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες, αλλά και με απευθείας πίεση ζητούσαν να έχουν προσωπικά οφέλη για να πάρουν οι εταιρίες – πελάτες μας τα χρήματα που δικαιωματικά τους ανήκουν».

Λόγια του Δημήτρη Γαλακτόπουλου, εκπροσώπου της εταιρίας European Infosystems που προχώρησε στις καταγγελίες, καταθέτοντας μήνυση κατά των υπευθύνων της διοίκησης της ΚτΠ, ενώ έστειλε επιστολή και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών - Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλο. 

Με θέμα την υπόθεση σκάνδαλο της ΚτΠ την Παρασκευή (17/4) έχει προγραμματισθεί Συνέντευξη Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Ο Δημήτρης Γαλακτόπουλος συνέχισε: 
«H εταιρεία στην οποία εργάζομαι είναι σύμβουλος για την υλοποίηση έργων κρατικών ενισχύσεων 600 περίπου επιχειρήσεων στο πλαίσιο των δράσεων digi-lodge, digi-content και digi-retail. Τους εκπροσωπούμε στην επικοινωνία τους με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Μέχρι τον Νοέμβρη του 2012, 150 περίπου πελάτες μας υλοποίησαν επιτυχώς αντίστοιχα επενδυτικά έργα και εκταμίευσαν τις αναλογούσες επιχορηγήσεις από την ΚτΠ ΑΕ. Τον Μάιο όμως του 2013, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της ΚτΠ ΑΕ αλλά και κάθε έννοιας δικαίου και χρηστής διοίκησης, το ΔΣ της εταιρείας προφασιζόμενο καταγγελίες από αγνώστους !, αποφάσισε να καταγγείλει στο Σώμα Δημοσίου Οικονομικού Ελέγχου (ΣΔΟΕ) όσες επιχειρήσεις δικαιούχους  έχουν… συνεργαστεί μαζί μας ! προφασιζόμενοι παρατυπίες. 
Η ΚτΠ προέβη στην καταγγελία χωρίς καν να απευθύνει οποιαδήποτε ερώτηση στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να παράσχουν κάποια διευκρίνιση επί του θέματος». 

«Η απάτη και το σκάνδαλο έχουν ονοματεπώνυμο και αφορούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΠ Α.Ε. και ειδικά τους κ.κ. Αντώνη Ιωαννίδη (π. Πρόεδρο) και Γιώργο Τσακογιάννη (συνεχίζει ως νυν Διευθυντής). Εκ μέρους όλων των επιχειρήσεων ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία και την άμεση αποπομπή από το Διοικητικό Συμβούλιο παντός εμπλεκομένου προσώπου και φυσικά την παρέμβαση των αρμοδίων για την έκδοση Βεβαιώσεων Ολοκλήρωσης και την πληρωμή των πελατών μας». 

Σε νέα επιστολή του ο κος Γαλακτόπουλος αναφέρει περισσότερα στοιχεία:
"Με αφορμή την Συνέντευξη της Παρασκευής σημειώνουμε με τίτλους το  θέμα:  

H εταιρεία European Infosystems είναι σύμβουλος για την υλοποίηση έργων κρατικών ενισχύσεων 600 περίπου επιχειρήσεων στο πλαίσιο των δράσεων digi-lodge, digi-content και digi-retail. Τους εκπροσωπεί στην επικοινωνία τους με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Μέχρι Νοέμβρη 2012, 150 πελάτες της υλοποίησαν αντίστοιχα επενδυτικά έργα και εκταμίευσαν τις αναλογούσες επιχορηγήσεις από την ΚτΠ ΑΕ. 
Τον Μάιο 2013, κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της ΚτΠ αλλά και κάθε έννοιας δικαίου και χρηστής διοίκησης, το ΔΣ της εταιρείας προφασιζόμενο καταγγελίες από αγνώστους !, αποφάσισε να καταγγείλει στο ΣΔΟΕ όσες επιχειρήσεις δικαιούχους  έχουν… συνεργαστεί με την European Infosystems προφασιζόμενοι παρατυπίες. 
Η ΚτΠ προέβη σε καταγγελία χωρίς καν να απευθύνει οποιαδήποτε ερώτηση στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να παράσχουν κάποια διευκρίνιση επί του θέματος. 
Ο Γ. Τσακογιάννης και το ΔΣ είχαν στην κατοχή τους από 26/6/2014 με Αρ. Πρωτ.: 33,077/Α.ΠΛ. 4801, έγγραφο-απάντηση του Δημήτριου Σουσούνη, Προϊστάμενου της «δικής τους» Αρχής Πληρωμής, που μιλάει ξεκάθαρα για την παρανομία του ΔΣ. Την ερώτηση την είχε κάνει ο Αντώνης Ιωαννίδης πρώην Πρόεδρος της ΚτΠ ΑΕ, αλλά επειδή η απάντηση δεν ήταν η επιθυμητή την απέκρυπτε σκοπίμως επί δύο ολόκληρους μήνες ! 
Ο Γ. Τσακογιάννης, όπως άλλωστε αναφέρετε και στο από 9/10/2014 ώρα 11:36 πμ,  email με θέμα: «Επί της αναστολής πληρωμών για τις δράσεις digi-retail, digi-lodge κλπ», που έχει αποστείλει στους τότε υπουργό και Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισκέφτηκε την τμηματάρχη του ΣΔΟΕ και την Επίκουρη οικονομική εισαγγελέα οι οποίες όπως αναφέρει τον ενημέρωσαν ότι  «θα πρέπει να κάνει άρση της αναστολής πληρωμής». Αλλά και πάλι τίποτα !
Το ΔΣ της εταιρείας κατά την υπ’ αριθμ. 486/13.11.2014 συνεδρίαση του, την οποία ο Γ. Τσακογιάννης κοινοποίησε μετά από έναν ολόκληρο μήνα με την ενημέρωσή του την 12/12/2014, αποφάσισε «Την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους». Αλλά και πάλι «φρένο», αλλά αυτή την φορά η υπόθεση αρχίζει να παίρνει την τελική της μορφή. 
Στην συνέχεια ο Γ. Τσακογιάννης αφού κατοχύρωσε τον έλεγχο της ροής των πληρωμών ενημέρωσε τον σύμβουλό του και εξωτερικό συνεργάτη της ΚτΠ ΑΕ Δημήτρη Λιούλια, προκειμένου να διαπραγματευτεί !!! τους όρους και το ποσοστό το οποίο ήθελαν τα μέλη του ΔΣ να εισπράττουν από την  πληρωμή κάθε έργου σε πελάτη μας, τα οποία αναγράφονται και στο e-mail που μου έστειλε στις 15/12/2014 με θέμα “gia amesso kleisimo eisigisi tin pempti” και δημοσιεύτηκε από στο www.tvxs.gr 
 
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις, συντονιστές της όλης καθυστέρησης και του σκανδάλου είναι μέλη του ΔΣ της ΚτΠ Α.Ε. και ειδικά τους ο Αντώνης Ιωαννίδης (π. Πρόεδρος) και ο Γιώργος Τσακογιάννης (συνεχίζει ως νυν Διευθυντής). Η δήθεν απάντηση που έδωσε την Παρασκευή στην δημοσιότητα ο Γ. Τσακογιάννης, όχι μόνο δεν απάντησε στις κατηγορίες, αλλά αντιθέτως παραδέχθηκε το σύνολο των κατηγοριών που του καταλογίζουμε.   

Ο Δημήτρης Γαλακτόπουλος, συμπλήρωσε: 
«Για εμάς ήταν μονόδρομος η επιλογή να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη και το να δημοσιοποιήσουμε το σκάνδαλο. Καθυστερήσαμε μάλιστα, αλλά αυτό έγινε για να έχουμε το σύνολο των δεδομένων που στοιχειοθετούσαν την εμπλοκή μελών του ΔΣ. Να σημειώσω ότι ειδικά το τελευταίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, διότι η ΚτΠ συστηματικά δεν έδινε τα έγγραφα, ούτε καν μετά από εισαγγελικές παραγγελίες. Έγγραφα όπως τα πρακτικά του ΔΣ που θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα  σε πρώτη ζήτηση αφού αυτά αφορούν εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου. Το σύνολο των στοιχείων που κατάφερα να συγκεντρώσω βρίσκονται πια στα χέρια του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών και αποτελούν μέρος της μηνυτήριας αναφοράς που έχω καταθέσει ενώπιον τους».    

Για να καταλήξει: «Σημαντική είναι και η ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Κι αυτό διότι για όλα τα παραπάνω ήταν ενήμερο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έλαμψε δια της απουσίας του και φέρει την ευθύνη για την τοποθέτηση-παραμονή των ανθρώπων αυτών στο ΔΣ της ΚτΠ ΑΕ.
Τώρα όμως όλα έχουν δρομολογηθεί και εκ μέρους όλων των επιχειρήσεων που εκπροσωπώ, ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία και την άμεση αποπομπή από το ΔΣ παντός εμπλεκομένου προσώπου και φυσικά την παρέμβαση των αρμοδίων για την έκδοση Βεβαιώσεων Ολοκλήρωσης και την πληρωμή των πελατών μας».

Σε απάντηση των ανωτέρω καταγγελιών η επίσημη θέση της ΚτΠ είναι η ακόλουθη:
"Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., μη κερδοσκοπική εταιρία του δημόσιου τομέα, έχει γίνει στόχος συκοφαντικών ισχυρισμών που διαδίδονται μέσω ηλεκτρονικού τύπου από τον κ. Δημήτριο Γαλακτόπουλο, φερόμενο εκπρόσωπο εταιρίας με την επωνυμία EUROPEAN INFOSYSTEMS, αναφορικά με την πληρωμή έργων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των δράσεων digi-content, digi-lodge και digi-retail που στόχο έχουν την συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ιδιωτικών έργων νέων τεχνολογιών και πληροφορικής.

Προς ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης επισημαίνουμε συνοπτικά τα εξής:

Κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών πληρωμής των ανωτέρω έργων παρατηρήθηκαν μη κανονικές συναλλαγές που δημιούργησαν σοβαρότατες υπόνοιες εικονικών πληρωμών οι οποίες αποτελούν, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, νόμιμο λόγο μη καταβολής της ενισχύσεως στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι ανωτέρω συναλλαγές, η τότε Διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. υπέβαλε, τον Μάιο του 2013, αναφορά προς τις αρμόδιες αρχές.

Από όσο γνωρίζουμε, διενεργείται σχετική έρευνα από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φανερό, ότι ορθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., δια των εκάστοτε Διοικήσεων της, δεν καταβάλλει κρατική ενίσχυση στις επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν οι πιο πάνω συνθήκες. Τούτο επιβάλλεται και από τον ρόλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., δηλαδή την υποχρέωσή της να διασφαλίζει απολύτως το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια και την κανονικότητα των κρατικών ενισχύσεων.

Από την υποβολή της πιο πάνω αναφοράς τον Μάιο του 2013 από την τότε Διοίκηση μέχρι και σήμερα, δεν έχουν γίνει πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν καθόσον μάλιστα οι έρευνες που πραγματοποιούνται κατόπιν της αναφοράς μας δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Συνεπώς είναι τουλάχιστον παράλογοι οι ισχυρισμοί του κ. Δ. Γαλακτόπουλου περί δήθεν απόπειρας «εκβίασης» ή απόσπασης ανταλλαγμάτων για την πραγματοποίηση πληρωμών στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να τις πληρώσει εάν δεν ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες των Αρμοδίων Αρχών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της σχετικής Αναφοράς προς τις Αρμόδιες Αρχές.

Πολύ περισσότερο αφού ο κ. Δ. Γαλακτόπουλος και η εταιρία EUROPEAN INFOSYSTEMS, που φέρεται να εκπροσωπείται από αυτόν, δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση για καταβολή κρατικής ενίσχυσης, η δε πελατειακή σχέση που κατά τον κ. Δ. Γαλακτόπουλο υφίσταται μεταξύ της εταιρίας EUROPEAN INFOSYSTEMS και των ενδιαφερομένων είναι όλως ασαφής.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες συκοφαντικές διαδόσεις και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της και την αποκατάσταση της αλήθειας."
Νεότερη Παλαιότερη