Trending

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται από στρατιά managers κολοσσών στην Ελλάδα

Εννέα χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει σε μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι «επιστρέφει» στην ΕΕ έξι μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη σε πρωτεύουσα της Ένωσης και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο στο Παρίσι, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα.

Μαζί του αναμένεται να φέρει και περίπου 170 στελέχη ρωσικών επιχειρήσεων (Gazprom, Rosneft, RZD κλπ.).

Ο Πούτιν θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων από τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Ο Ρώσος πρόεδρος έχοντας στα χέρια του το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν πριν από μήνες στην Ιταλία οι εταιρείες Edison, Gazprom και ΔΕΠΑ για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, θα επιδιώξει να παρουσιάσει έναν νέο εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς των ρωσικών κοιτασμάτων προς τον Νότο.

Τον έχουν ονομάσει South Stream ΙΙ και έρχεται να αντικαταστήσει τον Turkish Stream που πάγωσε λόγω της κρίσης των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Rosneft (πετρελαϊκή εταιρεία) για εμπορική συνεργασία. Τα ΕΛΠΕ θα αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και θα στέλνουν έτοιμα διυλισμένα προϊόντα.

Ακόμα, παρά την ξαφνική απόσυρση του ενδιαφέροντός τους για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ πέρυσι, οι Ρώσοι μέσω των κρατικών σιδηροδρόμων RZD, χτύπησαν ξανά την πόρτα της Ελλάδας, δείχνοντας ότι επιστρέφουν «ζεστοί» για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι Ρώσοι με την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα ενώνει τον Ειρηνικό και την Ασία με την Ευρώπη. Για να συμπληρωθεί ωστόσο το «παζλ» της σύνδεσης δύο ηπείρων, οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν λιμενική εγκατάσταση (ΟΛΘ) που θα τους δίνει πρόσβαση στη Μεσόγειο. Βέβαιο θεωρείται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που με την απόκτηση σιδηροδρομικής σύνδεσης, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική του θέση.
fortunegreece.com
Νεότερη Παλαιότερη