Trending

George Soros: η αποσύνθεση της ΕΕ πρακτικά είναι μη αναστρέψιμη

Άρθρο παρέμβαση του μεγαλοεπενδυτή George Soros στο Project Syndicate αναφέρει:

"Η Βρετανία, πιστεύω, βρισκόταν στην καλύτερη θέση στην  Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέλος της κοινής αγοράς, χωρίς να ανήκει στο ευρώ και έχοντας εξασφαλίσει μια σειρά από άλλες εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ. 

Και όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το εκλογικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου από το να ψηφίσει Brexit.
Γιατί;

Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί στις δημοσκοπήσεις κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος.
Η ευρωπαϊκή κρίση και το μεταναστευτικό έθρεψαν το ένα το άλλο.  

Η εκστρατεία του Brexit εκμεταλλεύτηκε την επιδείνωση της κατάστασης των προσφύγων – με τις τρομακτικές εικόνες των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων που ζητούσαν άσυλο στο Καλαί - για να ανατροφοδοτήσει τον φόβο της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Οι ευρωπαϊκές αρχές καθυστέρησαν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τους πρόσφυγες, ώστε να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση στο βρετανικό δημοψήφισμα, διαιωνίζοντας έτσι σκηνές χάους, όπως εκείνο στο Καλαί.

Στο άρθρο του ο Soros "αναφέρει ότι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Merkel να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες ήταν μια εμπνευσμένη χειρονομία, αλλά δεν ήταν σωστά μελετημένη, διότι αγνόησε ένα παράγοντα. 
Μια ξαφνική εισροή αιτούντων άσυλο διαταράσσει την καθημερινή ζωή των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η έλλειψη επαρκών ελέγχων, εξάλλου, δημιούργησε πανικό, που επέδρασε αρνητικά.
Ο τοπικός πληθυσμός, οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη δημόσια ασφάλεια και οι ίδιοι οι πρόσφυγες δημιούργησαν πανικό. 

Επίσης, προλείανε το έδαφος για την ταχεία άνοδο ξενοφοβικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων  - όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πρωτοστάτησε στο Brexit – ενώ οι  εθνικές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα φάνηκαν ανίκανα να χειριστούν την κρίση.

Τώρα το καταστροφικό σενάριο που πολλοί φοβούνταν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα η αποσύνθεση της ΕΕ πρακτικά να είναι μη αναστρέψιμη. 
Η Βρετανία τελικά μπορεί ή δεν μπορεί να είναι σε σχετικά καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες κατά την έξοδο τους από την ΕΕ, αλλά συνέπειες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες θα υπάρξουν. 

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια  αμέσως μετά την ψηφοφορία.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο είναι πιθανόν να παραμείνουν σε αναταραχή λόγω της μακράς και περίπλοκης διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Οι συνέπειες για την πραγματική οικονομία θα είναι συγκρίσιμη μόνο με την οικονομική κρίση του 2007-2008.
Αυτή η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι γεμάτη αβεβαιότητα και πολιτικό κίνδυνο, γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν ήταν ποτέ μόνο κάποια πραγματικά ή φανταστικά πλεονέκτημα για τη Βρετανία, αλλά η ίδια η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

Το Brexit θα ανοίξει τις πύλες για άλλες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ένωσης. 
Ήδη το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας εξέδωσε πρόσκληση για "Frexit», ενώ η Ολλανδία προωθεί το "Nexit."
Επιπλέον, το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επιβιώσει.

Η Σκωτία, η οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει στην ΕΕ, αναμένεται να κάνει άλλη μια προσπάθεια να κερδίσει την ανεξαρτησία της και ορισμένοι αξιωματούχοι στη Βόρεια Ιρλανδία, - όπου οι ψηφοφόροι στήριξαν επίσης να παραμείνουν στην ΕΕ -  έχουν ήδη ζητήσει την ενοποίηση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η απάντηση της ΕΕ στο Brexit θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί μια άλλη παγίδα.

"Οι ευρωπαίοι ηγέτες, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν άλλα κράτη μέλη από το να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, μπορεί να μην έχουν διάθεση να προσφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτά που ζητάει  - ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης - που θα μείωναν τον πόνο της εξόδου. 

Με τη λογιστική της ΕΕ για το 50% των Βρετανών εξαγωγικών εταιριών οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές (παρά την πιο ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία). 
Και με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι επιχειρήσεις να μεταφέρονται προς την ευρωζώνη κατά τα επόμενα χρόνια, η πόλη του Λονδίνου (και η στεγαστική αγορά του Λονδίνου) δεν θα γλιτώσουν τον πόνο.

Όμως, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες από το Brexit.  
Οι εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών έχουν φθάσει σε ένα οριακό σημείο, όχι μόνο λόγω των προσφύγων, αλλά και ως αποτέλεσμα των σχέσεων μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη.
Ταυτόχρονα, αποδυναμώθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και τώρα επικεντρώνονται στα εγχώρια προβλήματα τους όχι τα ευρωπαϊκά στο σύνολο τους. 

Στην Ιταλία, μια πτώση 10% στο χρηματιστήριο μετά την ψηφοφορία για το Brexit σαφώς σηματοδοτεί την ευπάθεια της χώρας έναντι της τραπεζικής κρίσης - η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει μόλις κέρδισε τη δημαρχία στη Ρώμη, στην εξουσία ίσως από το 2017.

Τίποτα από αυτά δεν αποτελεί καλό οιωνό για ένα σοβαρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πραγματική τραπεζική ένωση, μια περιορισμένη δημοσιονομική ένωση και πολύ ισχυρότερους μηχανισμούς δημοκρατικής λογοδοσίας.

Όλοι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, θα υποφέρουν από την απώλεια της κοινής αγοράς και την απώλεια των κοινών αξιών.
Ωστόσο, η ΕΕ πραγματικά έχει καταρρεύσει και έπαψε να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της. 

Η Ευρώπη οδεύει προς μια άτακτη διάλυση και οι χώρες μέλη θα την εγκαταλείψουν σε χειρότερη κατάσταση….
Αλλά εμείς δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. 
Βεβαίως, η ΕΕ είναι μια ελαττωματική κατασκευή. 

Μετά το Brexit, όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αξίες και τις αρχές που η ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει πρέπει να συνασπιστούμε για να την σώσουμε.
Είμαι πεπεισμένος ότι όσο οι συνέπειες του Brexit θα ξεδιπλώνονται τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας".
Νεότερη Παλαιότερη