ΤΕΛ. ΝΕΑ
13 Ιουνίου 2016

Επιχειρηματικοί κολοσσοί ερίζουν για τον έλεγχο μεγάλης ακτοπλοϊκής

Ένα βήμα πριν το τέλος φαίνεται ότι βρίσκεται το σίριαλ για τον έλεγχο της Hellenic Seaways, καθώς η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα νέο status quo για την ακτοπλοϊκή εταιρεία. Αυτό τουλάχιστον προμηνύει το αίτημα που κατέθεσε ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή μέτοχος της εταιρείας, η Minoan του ομίλου Γκριμάλντι, για αλλαγή του Δ.Σ και εκλογή νέου. Έτσι καθώς το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ.Σ. της HSW (η Minoan κατέθεσε το αίτημα εμπρόθεσμα και εκπροσωπεί πλέον του 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου), οι μέτοχοι στη συνέλευση της Τετάρτης θα κληθούν να αποφασίσουν για την ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και την εκλογή νέου για τριετή θητεία σύμφωνα με το καταστατικό. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Minoan γνωστοποίησε μέσω δήλωσης του διευθύνοντος συμβούλου Α. Μανιαδάκη ότι κατέχει μερίδιο 47,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways και ότι προτίθεται της να συνεχίσει να αγοράζει μετοχές μέχρι την ανάληψη της ευθύνης της διοίκησής της, έναντι τιμήματος 4 ευρώ ανά μετοχή. 

Πότε μπορεί να συμβεί αυτό, δηλαδή η εταιρεία συμφερόντων ομίλου Γκριμάλντι, να αναλάβει τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής; 

Κατέχοντας πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό και απέχοντας μια ανάσα από τον απόλυτο έλεγχο της HSW, η Minoan κατά τα φαινόμενα προχωρά στο επόμενο βήμα.

Θυμίζουμε ότι μέχρι πριν λίγους μήνες ο όμιλος Γκριμάλντι έλεγχε μέσω της Minoan ποσοστό της HSW τάξης του 33,5% και αύξησε σταδιακά το ποσοστό του με αγορές πακέτων όπως συνέβη με το μερίδιο που κατείχε η Interamerican. 

Βεβαίως εκτός από τις κινήσεις της Minoan με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν και οι άλλοι μέτοχοι της ακτοπλοϊκής. Μεγαλύτερος εξ αυτών είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατέχει ποσοστό λίγο κάτω από 40% και είχε ζητήσει γνωμοδότηση από σύμβουλο για την καλύτερη αξιοποίηση του μεριδίου της.  Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 10% φέρεται να ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την Πειραιώς, τη διοίκηση Αγαπητού και άλλους μετόχους. 
capital.gr