Trending

Επιμένουν οι θεσμοί για κατώτατο μισθό και ομαδικές απολύσεις

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχοντας ως στόχο να κλείσει συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Τα δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης έχουν αναδειχθεί ο κατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει και στοχεύει στην αποκατάστασή τους, κυρίως με δύο τρόπους, με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Οπως τονίζει το Βήμα, αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο που θα καθορίζεται. 

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εκφράσει την άποψη ότι ως ρύθμιση συγκρούεται με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι ζήτημα νομιμότητας.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ, αναφέρει η Ημερησία. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη