Trending

Σκάνδαλο Novartis: Έφοδος σε σπίτι βουλευτή και γνωστής τραγουδίστριας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Οικονομική Αστυνομία έκανε 30 εφόδους και κατέσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μεταξύ άλλων, ερεύνησε το σπίτι και το γραφείο του πρώην προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Λινζτέρη, που στο παρελθόν είχε διατελέσει και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δ. Λιντζέρης, γιατρός γυναικολόγος στο επάγγελμα, διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων από τον Ιανουάριο του 2014 και για περίπου έναν χρόνο. Παραιτήθηκε από τον Οργανισμό λόγο πριν από τις εκλογές του 2015 για να κατέβει υποψήφιος στη Β' Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου βουλευτής εκλεγόταν από το 2000 έως το 2012.

Ο ΕΟΦ ελέγχεται από τις αρμόδιες Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis και τις πρακτικές που ακολουθούσε, προκειμένου να επιτυγχάνει υπερκοστολόγηση των προϊόντων της, καθώς μετά το 2012 στην αρμοδιότητά του πέρασε η τιμολόγηση των φαρμάκων.
Η εφημερίδα αναφέρει πως επικοινώνησε με τον Δ. Λιντζέρη, ο οποίος δήλωσε άγνοια, ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Real News "οι πληροφορίες μας είναι απολύτως διασταυρωμένες και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση".

Η Χριστίνα Φαρμάκη
Η Οικονομική Αστυνομία ερεύνησε επίσης το σπίτι και το γραφείο της γνωστής τραγουδίστριας Χριστίνας Φαρμάκη, η οποία είναι σύζυγος του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος πρώην υπουργού Υγείας.

Η Χριστίνα Φαρμάκη συμμετέχει κατά 10% η ίδια και κατά 90% ο σύζυγός της στην επιχείρηση Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ Ε.Ε., η οποία πραγματοποιούσε μεγάλες μελέτες για λογαριασμό της Novartis, καθώς και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, την περίοδο μάλιστα που ο Ν. Μανιαδάκης είχε κομβικό ρόλο, καθώς συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική στο χώρο του φαρμάκου. Η γνωστή τραγουδίστρια εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της εταιρείας.

Στο θέμα των εφόδων αναφέρεται και ένα ρεπορτάζ του Έθνους, το οποίο αναφέρει πως κάποιες πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενημερωθεί η ίδια για την εξέλιξη της έρευνας που διεξάγεται εκεί εδώ και δύο χρόνια με απόλυτη μυστικότητα.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και έγγραφα μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών, στοιχεία που αναζητήθηκαν στις οικίες προσώπων που διατηρούν ή διατηρούσαν επαγγελματική σχέση με την εταιρεία και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες δεν ήταν λίγα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου τα ευρήματα να συνδυαστούν με εκείνα της πρώτης εφόδου που έγινε στην εταιρεία, με απόλυτη συνεργασία των στελεχών της. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα στοιχεία, αφού ρόλο στην υπό εξέλιξη υπόθεση φαίνεται να διαδραματίζει και η δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία είναι ήδη ανοιχτή. Η έφοδος των Αρχών είχε γίνει στα γραφεία του αρκετούς μήνες πριν, στο πλαίσιο άλλης δικαστικής έρευνας.

Ο έλεγχος όμως δεν σταματά εκεί, αφού στο παιχνίδι έχει μπει και το ΣΔΟΕ, με διασταυρώσεις και έρευνα που κάνει σε επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονταν με τον ελβετικό κολοσσό. Οι εν λόγω εταιρείες, που έχουν τη μορφή αστικού σωματείου, ξεπερνούν τις...1.000 και λειτουργούν για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών, συνήθως για την προώθηση κάποιων φαρμάκων, μέσω ιατρικών συνεδρίων συνήθως. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη