Trending

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε καισαρικές

Την πρώτη θέση στην ΕΕ κατέχει η Ελλάδα στις γεννήσεις με καισαρικές, όπως έρχονται να επιβεβαιώσουν -και- τα σχετικά στοιχεία κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μανιού.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι οι καισαρικές τομές έφτασαν το 2016 στη χώρα μας το 56,8% και έφερε ως παράδειγμα το Αγρίνιο και τα Χανιά που τα ποσοστά των καισαρικών κυμάνθηκαν στο 83% και στο 75% αντίστοιχα.

Ο βουλευτής είπε επίσης ότι σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές το ίδιο ποσοστό αγγίζει το 80%.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το σύστημα υγείας ούτε βέβαια του μαιευτήρες και τους γυναικολόγους. 

Αποκάλυψε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο μέσο όρο για τις καισαρικές τομές το 13% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 30%, «Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό προσεγγίζει το 60%» ανέφερε ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι τα ποσοστά αυτά θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις εγκύους, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύπαραγοντικό

«Υπάρχει η αίσθηση στις έγκυες ότι διαδικασία είναι πιο φιλική και εύκολη, ενώ υπάρχουν και κίνητρα ευκολίας προς τους γυναικολόγους ο οποίοι έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν έτσι το πρόγραμμα του» τόνισε.

Δεν αμφισβήτησε ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλα κίνητρα οικονομικού τύπου καθώς οι καισαρικές είναι πιο δαπανηρές από τον φυσιολογικό τοκετό.

«Έχουμε πρόβλημα» παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός και ενημέρωσε ότι ήδη έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται ασυνήθιστες περιπτώσεις. Παράλληλα ενημερώνονται και οι έγκυες.

«Γνωρίζουμε ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξει η εδραιωμένη πεποίθηση» κατέληξε.  parapolitika.gr Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη