Trending

Ελληνο-αμερικανική συνεργασία σε καινοτομία και νεοφυή επιχειρηματικότητα

Στενότερες σχέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε θέματα όπου οι ΗΠΑ έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, την ψηφιακή καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, επιδιώκει η Ελλάδα. 

Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η φετινή 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και επίκεντρο του ενδιαφέροντος την καινοτομία. Αυτό άλλωστε επιεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκου Παππά. Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητα και τις startups.

Αλέξης Τσίπρας: Ένας από τους εθνικούς στόχους για την κυβέρνηση είναι να σταματήσει το brain drainΌπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ένας από τους εθνικούς στόχους για την κυβέρνηση είναι να σταματήσει το brain drain. «Είναι στοχευμένη η πολιτική μας στη στήριξη των νέων ανθρώπων και των νέων επιστημών, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, ώστε να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, σχολιάζοντας: “έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε το μέλλον της χώρας. Είμαι περήφανος, που παρά τις δυσκολίες το 2015 μια από τις πρώτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής -πέρα από τα επιδόματα που δώσαμε στους πολύ φτωχούς- ήταν να αυξήσουμε το ποσό για την έρευνα κατά 1% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πρωτοβουλίες
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της καινοτομίας: «Ιδρύσαμε το ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας. Προχωρήσαμε σε σύστημα για σύνδεση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την αγορά, με παράλληλη χρηματοδότηση των ιδεών. Αναφέρομαι στο ταμείο που δημιουργήσαμε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη των startups. Δημιουργήσαμε, επίσης το πρόγραμμα “ερευνώ-καινοτομώ” για την ενίσχυση των υποδομών των επιχειρήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπως την πρόσληψη 5.000 νέων επιστημόνων σε δημόσιους φορείς.

Ψηφιακή Ελλάδα
Φέτος, η ψηφιακή τεχνολογία κυριάρχησε στη ΔΕΘ, με επίκεντρο το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο οποίο φιλοξενεί 120 νεοφυείς επιχειρήσεις. Το θεματικό πάρκο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ιδιοκτήτες νεοφυών εταιρειών. 


Στον Πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν οι δράσεις του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, όπως η δρομολογούμενη ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ψηφιακή υπογραφή, η τηλεοπτική κάλυψη 411.000 πολιτών που ψηφίζεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι επενδύσεις για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς και το πλαίσιο ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ ενημέρωση υπήρξε και για τα έργα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως το e-ΚΕΠ, αλλά και τα προγράμματα που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας. 

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στις νέες ιδέες και στην ευφυή επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος προς τους νεαρούς επιχειρηματίες τους ενημέρωσε πως -κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο των ΗΠΑ, η εταιρία Microsoft γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φτιαχτεί στο χώρο του πανεπιστημίου ένα hub καινοτομίας. Sepe.gr Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη