Trending

O εγκέφαλος παρακολουθεί ποδόσφαιρο

Γράφει η Marie L.

Στο φετινό Μουντιάλ η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στην Αγγλία και στην Κολομβία εμφάνισε πολλά φάουλ από το μέρος της Κολομβίας. Αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία των Άγγλων φιλάθλων. Από το άλλο μέρος οι κολομβιανοί φίλαθλοι ήταν τόσο σίγουροι ότι ο διαιτητής ηταν προκατειλημένος έτσι ώστε συγκέντρωσαν υπογραφές με αποτέλεσμα την επανάληψη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

  Αυτή η αφορμή ώθησε Άγγλους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του York να αναλύσουν τί βλέπει το κοινό των ποδοσφαιρικών αγώνων και τον τρόπο που επεξεργάζονται αυτά που βλέπουν. 

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από εθελοντές δύο ομάδων, οπαδούς της Μαντστστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι. Η συμπεριφορά των οπαδών έδειξε ότι ήταν εντελώς προσηλωμένοι: παρακολουθούσαν την ομάδα τους επί το λιγότερο 15 χρόνια και είχαν δει ζωντανά το λιγότερο 25 αγώνες.


  Το πείραμα που υπέβαλλαν στις δύο ομάδες των οπαδών ήταν το εξής: είδαν ένα σύνολο από σημαντικές στιγμές (αυτό που ονομάζουμε ''φάσεις''), ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι πράγματι οι δύο ομάδες των οπαδών έβλεπαν τον ίδιο αγώνα. Τα σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι ήταν το ίδιο ενεργοποιημένα και στις δύο ομάδες. Από την αντίθετη πλευρά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα σημεία του εγκεφάλου που αφορούν τις γνωστικές λειτουργίες όπως αυτά που αφορούν την ύπαρξη ταυτότητας, την ευχαρίστηση και ακόμη την παρακολούθηση της κίνησης.

  Το συμπέρασμα ήταν πως ενώ αυτό που έβλεπαν οι δύο ομάδες του ποδοσφαιρικού κοινού ήταν το ίδιο, η αντιμετώπισή του από τον εγκέφαλο ήταν σχετική με την αφοσίωση των ανθρώπων για τη δική τους ομάδα.

   Καθώς παρατηρούμε ότι τα σημεία του εγκεφάλου όπου παρουσιάστηκαν οι κυριότερες διαφορές βρίσκονταν στο παλαιότερο μέρος του (στο κέντρο του το οποίο στην εξέλιξη εμφανίζεται αναλλοίωτο), οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το φαινόμενο της ομάδας είναι πολύ πρωτόγονο ένστικτο. Σ' αυτό στηρίχθηκε η επιβίωσή μας την εποχή που διαμέναμε σε σπηλιές, όπως επίσης και αυτό μας ωθεί να παρατηρούμε ότι μας αρέσει.


  Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον φαινόμενο: να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες το μέρος των οπαδών που ήταν σε θέση να ευχαριστηθεί με μια καλή φάση, άσχετα με το αν αυτή ήταν της ομάδας του ή όχι. Με αυτό μπορεί να ασχοληθούν στο μέλλον οι επιστήμονες.

Νεότερη Παλαιότερη