Trending

Στρατηγικές διαχείρισης του χρόνου


  Γράφει η Αθανασία Σκαρβελάκη*
Ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές

Ο χρόνος είναι ένα κεφάλαιο που εύκολα εξαντλείται. Και εξαντλείται όχι απαραίτητα γιατί είναι εξ αρχής ανεπαρκές αλλά τις περισσότερες φορές λόγω κακής διαχείρισής του. Η αίσθηση ότι οι 24 ώρες είναι λίγες, ότι η εβδομάδα είναι μικρή ή ότι οι 12 μήνες δεν φτάνουν είναι μία αίσθηση που περιγράφουν αρκετοί άνθρωποι είτε στα πλαίσια της επαγγελματικής, είτε στα πλαίσια της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Δημιουργείται απίστευτη πίεση και βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους όταν αλλεπάλληλες εκκρεμότητες συσσωρεύονται και διαρκώς μετατίθενται προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να εκτελεστούν... και συχνά η στιγμή αυτή καθυστερεί πολύ να βρεθεί ή δεν βρίσκεται ποτέ… Και το αποτέλεσμα αυτών είναι η ματαίωση, η ενοχή, η ευερεθιστότητα, η μετάθεση ευθυνών, η αναπατελεσματικότητα και η εξάντληση…

Το πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα το να διαχειριστεί σωστά τον χρόνο του το κρίνει μόνος του εκτιμώντας την αποτελεσματικότητά του στους σημαντικούς τομείς της ζωής του, εκτιμώντας την ικανοποίηση του από την καθημερινότητά του και από την επίτευξη ή όχι των στόχων του όπως επίσης και τις σχέσεις του με τους σημαντικούς άλλους της ζωής του και την εκτίμηση που έχουν γι αυτόν. 
Και όταν κάποιος κρίνει ότι χρειάζεται μία παρέμβαση, μία αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεται τον χρόνο του, τι κάνει; 
Εκείνος ο οποίος  θέλει να βελτιώσει την οργάνωση του χρόνου του και να αυξήσει κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα του είναι καλό να μάθει ποιες είναι οι στρατηγικές  που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και ποιες τον αποπροσανατολίζουν.

Στρατηγικές με θετικό (+) πρόσημο:

Όπως και στην οικονομική διαχείριση, έτσι και στην διαχείριση του χρόνου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία, ανά πάσα στιγμή, τι κεφάλαιο διαθέτουμε.

  Η δέσμευση είναι μία έννοια ιδιαίτερα σημαντική στα πλαίσια της διαχείρισης του χρόνου. Η ύπαρξη της δέσμευσης βοηθάει στην ολοκλήρωση του έργου.  Δεν πρέπει όμως να δεσμευόμαστε με κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν πρέπει να περιλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να δεσμευτούμε. Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε να συσσωρεύονται  ανεκπλήρωτα έργα που θα δημιουργούν καθυστερήσεις στα υπόλοιπα, ενοχές και εσωτερικές συγκρούσεις. 

Το να καθορίζουμε τους στόχους μας είναι προϋπόθεση για να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε. Και για να εξυπηρετούμε καλύτερα το σκοπό μας οι στόχοι θα πρέπει να είναι… έξυπνοι (SMART)!

Specific : συγκεκριμένοι
Measurable : μετρήσιμοι
Achievable  : εφικτοί
Realistic : ρεαλιστικοί
Timely : χρονικά καθορισμένοι

Καλό είναι να ξεκινάμε με ένα πλάνο. Πλάνο ημερήσιο  και ενδεχομένως εβδομαδιαίο ή και πιο μακροπρόθεσμο.
Προκειμένου να είναι ρεαλιστικό το πλάνο μας θα πρέπει μεταξύ των υποχρεώσεων να περιλαμβάνει οπωσδήποτε διαλείμματα και επιπλέον να περιλαμβάνεται κάποια συμβολική ή μη επιβράβευση όταν κρίνουμε ότι το αξίζουμε! Τέλος στα πλάνα μας χρειάζεται να υπολογίζουμε και κάποιο έξτρα χρόνο για τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις…

Όταν καταρτίζουμε το ημερήσιο πλάνο μας δεν καταγράφουμε μόνο τις υποχρεώσεις μας αλλά και τις δραστηριότητες που μας ξεκουράζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα ώστε να υπάρχει πρόβλεψη χρόνου και για αυτές.

Πρέπει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις προτεραιότητές μας. Να μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι είναι επείγον και τι όχι.

Επίσης πολύ σημαντική έννοια είναι η έννοια των ορίων. Έχει να κάνει  με τα όρια που  πρέπει να βάζουμε στους άλλους ώστε να μην αναλαμβάνουμε περισσότερα από εκείνα στα οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε. Έχει όμως να κάνει και με τα όρια τα δικά μας, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε. Χωρίς υγιές σώμα και χωρίς ξεκούραστο και καθαρό μυαλό δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τίποτα σωστά και για πολύ.  Γι αυτό δεν παραβλέπουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Τέλος ελέγχουμε ανά τακτά διαστήματα και κυρίως στο τέλος της ημέρας μας το πλάνο μας για ανατροφοδότηση και αναπροσαρμογή αν και εφόσον χρειάζεται.




Συνήθειες που μας απομακρύνουν από το στόχο μας:


Συγκεντρωτισμός. Είναι καλύτερα να ζητάμε βοήθεια ή να μοιράζουμε ευθύνες όταν αυτό είναι προς όφελος του στόχου ή όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Αναβλητικότητα

Έλλειψη τάξης στον χώρο που μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στη συγκέντρωση ή και πιο πρακτικά προβλήματα όπως για παράδειγμα την απώλεια χρήσιμων αντικειμένων και εργαλείων και κατά συνέπεια απώλεια χρόνου και εκνευρισμό.

Δραστηριότητες που μπορεί να μας αποσπάσουν και να μας βγάλουν τελείως εκτός προγράμματος όπως συχνά και μακροσκελή τηλεφωνήματα, πλοήγηση στο διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρεμβολή άσχετων εργασιών, διακοπές από άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον κ.λπ.

Με καλή προσπάθεια και επιμονή εκείνος ο οποίος κρίνει ότι μια τέτοια αλλαγή στη ζωή του πρόκειται να τον ωφελήσει,  μπορεί να υιοθετήσει έναν νέο τρόπο οργάνωσης του χρόνου του και έτσι να ζήσει μια ζωή τελικά πιο γεμάτη με το αίσθημα της ικανοποίησης που προκύπτει από την ολοκλήρωση των στόχων του, μια ζωή με λιγότερο άγχος και λιγότερες ενοχές!

* Η Σκαρβελάκη Αθανασία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάζεται από το 2002 ασκώντας θεραπευτικό και συμβουλευτικό έργο. Επίσης έχει εργαστεί στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων και επαγγελματικής επανένταξης. Έχει εκπαιδευτεί στην θετική ψυχολογία, την Παιγνιοθεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής κατά την παρούσα περίοδο πραγματοποιεί συνεδρίες διαδικτυακά. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8053043
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη