Trending

Εργαζόμενοι Eurobank: να γυρίσει η τράπεζα στην ιδιωτική πρωτοβουλία

Την ομιλία του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Eurobank στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων έδωσαν στη δημοσιότητα, η οποία είναι αποκαλυπτική και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην Τράπεζα.

Διαβάστε εδώ την ομιλία:
"Η παρούσα Γ.Σ. των μετόχων της Eurobank είναι μία ιστορική Γ.Σ. για Τράπεζα, Μετόχους, Εργαζόμενους, Πελάτες αλλά και ευρύτερα για το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τον ρόλο του στην ανόρθωση της Εθνικής Οικονομίας.

Κλείνει ένας κύκλος ελέγχου της Τράπεζας από τον ιδιωτικό/επενδυτικό τομέα και ανοίγει ένας νέος με βασικό μέτοχο το Τ.Χ.Σ. που αναλαμβάνει ένα δύσκολο, αλλά εφικτό «στοίχημα»:
Την επαναφορά της Τράπεζας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου δομικά εξακολουθεί να ανήκει, μέσω της συντομότερης κατά το δυνατόν μεταβίβασης της σε φερέγγυο στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και το management. 

Ως εκπρόσωποι των 7.200 εργαζομένων της Τράπεζας οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την γόνιμη συνεργασία που είχαμε με την απερχόμενη Διοίκηση της Τράπεζας υπό τον κ. Ν. Νανόπουλο για πάνω από 13 συνεχή έτη.

Αποτέλεσμα της «ειρηνικής συνύπαρξης» του Συνδικάτου με τους εκπροσώπους της εργοδότιδας Τράπεζας είναι η αλματώδης αύξηση των θέσεων εργασίας (το 61% του συνόλου του πληθυσμού) και η σε χρόνο - ρεκόρ αναρρίχηση της στην 2η θέση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, επ’ ωφελεία και της απασχόλησης και των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των μετόχων.

Οι θεσμοί, η τεχνολογία και τα νέα συστήματα που εισήγαγε στην τραπεζική αγορά η Eurobank είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του πελάτη που για όλους εμάς ήταν το σημείο αναφοράς και ελέγχου των προσπαθειών μας. Η Τράπεζα κατόρθωσε να αφομοιώσει τους εργαζόμενους (το 39% του συνολικού Προσωπικού), επτά (7) επιμέρους – διαφορετικών πληθυσμών Τραπεζών τις οποίες εξαγόρασε, έναντι σοβαρού τιμήματος και στην συνέχεια συγχώνευσε, χωρίς να 
σημειωθεί, ούτε μία απόλυση για οικονομοτεχνικούς/διαρθρωτικούς λόγους.

Η συμβολή των εργαζομένων και των στελεχών της Τράπεζας σε όλη αυτή την ανοδική πορεία που η κρίση χρέους/ελλειμμάτων του Δημόσιου Τομέα της χώρας, βίαια ανέκοψε, ήταν μεγάλη και έχει αναγνωριστεί από την Διοίκηση της, τους πελάτες, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό στο υπόλοιπο σύστημα.

Απόδειξη: Δεν υπάρχει οικειοθελώς αποχωρήσας εργαζόμενος της Eurobank που να έχει προσληφθεί σε άλλη Τράπεζα με χαμηλότερη θέση ευθύνης από αυτήν που πριν κατείχε… 

Σήμερα εκλέγεται το νέο Δ.Σ. της Τράπεζας με την υπόδειξη του νέου βασικού της μετόχου κατά τις επιταγές του κ.ν. 2190/1920 και της εταιρικής διακυβέρνησης του Ν. 3016/2002.

Υποδεχόμαστε τα νέα μέλη του Δ.Σ. και τη νέα Διοίκηση με την ελπίδα ότι θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά στο νέο, δυσμενέστερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.Ομολογούμε ότι η αισιοδοξία μας είναι συγκρατημένη, αλλά υπαρκτή.Οι δείκτες που αφορούν το Ανθρώπινο Δυναμικό της Eurobank είναι άκρως ενθαρρυντικοί για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας:
- Ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 41 ετών.
- Το 70% του Προσωπικού είναι πτυχιούχοι ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης.
- Το 25% του Προσωπικού κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Αυτό που ζητάει το Σωματείο μας σήμερα από τους παριστάμενους εκπροσώπους του Τ.Χ.Σ. και τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας δεν έχει κανένα συντεχνιακό χαρακτήρα ή συνδικαλιστική ιδιοτέλεια. 

Ζητάμε:
Άμεσο ξεκαθάρισμα της στρατηγικής για το μέλλον της Τράπεζας που ανήκει στις 4 συστημικές Τράπεζες της χώρας και ως τέτοια επιβάλλεται να παίξει τον ρόλο της, ως κορμός ενσωμάτωσης των Τραπεζών που ελέγχει πλήρως το Τ.Χ.Σ., με άμεσο επόμενο βήμα την πώληση της.

Η ως άνω προοπτική που θα αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στο τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσει και ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Οικονομία. Δεν μπορεί να υφέρπει ακόμα και σήμερα το σενάριο του “deal” που ματαιώθηκε με την Εθνική Τράπεζα και που δημιουργούσε έναν όγκο 53.000 εργαζομένων των δύο Ομίλων σε Ελλάδα και εξωτερικό (23.000 στην Ελλάδα), το οποίο πυροδοτεί δημοσιεύματα περί διαμελισμού και τμηματικής εκποίησης της Eurobank, αναστατώνοντας την πελατεία της και πανικοβάλλοντας το Προσωπικό της. Σήμερα κιόλας αυτή η ιστορία πρέπει να λήξει! 

Ο θεσμικός ρόλος του Σωματείου μας είναι η απόλυτη προστασία της απασχόλησης των εργαζομένων της Τράπεζας και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων που επάξια έχει κερδίσει το Προσωπικό της Eurobank εργαζόμενο σκληρά και εντατικά όλα αυτά τα χρόνια. 
Τον ρόλο μας αυτό θα τον εξασκήσουμε σε κάθε περίπτωση.
Πιστεύουμε και έχουμε εφαρμόσει στον χώρο μας τον ανεξάρτητο από κόμματα, κυβερνήσεις, εργοδοσίες συνδικαλισμό, όπως πιστεύουμε στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της Τράπεζας, ως επιχείρηση. Προτιμάμε την ανισότητα στην ανάπτυξη, παρά την ισότητα στην αθλιότητα. Δεν φοβόμαστε το αύριο και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Δώστε μας την δυνατότητα να το αποδείξουμε στο πλαίσιο μίας αυθύπαρκτης, ιδιωτικής και προοδευτικής Τράπεζας, όπως ήταν πάντα η Eurobank."
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη